Tüketici Akademisi Projesi tanıtım toplantısı

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Tüketici hakem heyetlerinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Başvuru yoğunluğu nedeniyle hızlı, sağlıklı kararların oluşmadığını görüyoruz" - "Bu anlamıyla tüketici hakem heyetlerinin sayılarının ve niteliklerinin yeniden düzenlenmesi için Bakanlığımızın bir hazırlığı var, yakında hayata geçireceğiz"

Google Haberlere Abone ol
Tüketici Akademisi Projesi tanıtım toplantısı

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tüketici hakem heyetlerinin yapısında bazı değişiklikler yapacaklarını belirterek, "Başvuru yoğunluğu nedeniyle hızlı, sağlıklı kararların oluşmadığını görüyoruz. Bu anlamıyla tüketici hakem heyetlerinin sayılarının ve niteliklerinin yeniden düzenlenmesi için Bakanlığımızın bir hazırlığı var, yakında hayata geçireceğiz." dedi.

Tüfenkci, JW Marriott Otel'de düzenlenen, Tüketici Akademisi Projesi'nin tanıtım toplantısında, tüketici haklarının korunması konusunda yapılan çalışmaları anlattı.

Tüketici haklarının sürdürülebilir olması için demokrasinin iyi işlemesi gerektiğini vurgulayan Tüfenci, bu kapsamda tüm paydaşların birlikte hareket ederek, üretimden itibaren kalitenin yükseltilmesi için aktif politikaları hayata geçireceklerini söyledi.

Bilinçli tüketicinin, firmaların rekabet gücünü artıracağını ifade eden Tüfenkci, "Yaptığımız çalışmaların odağında 'tüketicilerimizi nasıl daha iyi koruyabiliriz' yer alıyor. Bizim inancımızda çok güzel bir anlayış vardır, 'aldatan bizden değildir'. Bu, tüketici hakları konusunda nerede durmamız gerektiğini gösteren önemli bir ipucu." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, tüketicinin korunması için gerekli yasal altyapıyı oluşturduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 2014 yılında yürürlüğe girdi. Böylece, tüketici hukukumuz ülkemizde ve dünyada meydana gelen değişim ve gelişmelere cevap verilebilir hale getirildi. Yeni mevzuatımızda, tüketicilerin işlem yaptığı tüm piyasalarda zamanında, yeterli ve doğru bilgilendirilmesi ilkesini esas aldık. Tüketicilerin mahkeme dışı çözüm organları aracılığıyla haklarını etkin, hızlı ve masrafsız arayabilmelerinin önünü açtık. Piyasadaki rekabet ortamının gelişmesine ve tacirler arasındaki haksız rekabetin önlenmesine katkı sunduk."

Tüketici bilincinin artırılması için önemli çalışmalar yaptıklarına değinen Tüfenkci, sürdürülebilir kalkınmanın bilinçli tüketim anlayışı ile mümkün olacağının altını çizdi.

Tüfenkci, tüketici hakem heyetlerinin yapısında bazı değişiklikler yapacaklarını belirterek, "Tüketici hakem heyetlerinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Başvuru yoğunluğu nedeniyle hızlı, sağlıklı kararların oluşmadığını görüyoruz. Büyük oranda tüketici lehine kararlar çıkıyor ama sadece tüketici lehine kararların çıkması yetmez kararların adil olması gerekiyor. Bu anlamıyla tüketici hakem heyetlerinin sayılarının ve niteliklerinin yeniden düzenlenmesi için Bakanlığımızın bir hazırlığı var, yakında hayata geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

- Tüketici Akademisi Projesi

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, tüketici haklarının korunması için gereken tedbirleri aldıklarını belirterek, bu kapsamda önemli yasal düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Ersoy, Tüketici Akademisi Projesi'nin önemine değinerek, bu kapsamda tüketici bilincinin artılması için çalışmaların süreceğini vurguladı.

Tüketici Akademisi, tüketicilerin bilinçlendirilmesine yönelik kullanıma sunulan ücretsiz çevrimiçi eğitim platformu olarak tanımlanıyor. Söz konusu proje, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından destekleniyor. Türkçe, Macarca, İngilizce ve Lehçe dillerinde hizmet veren internet sitesi, kullanıcılara farklı ülkelerdeki tüketicinin korunması uygulamalarıyla ilgili bilgilere erişme imkanı tanıyor.

Yorumlar