TÜİK'ten revizyon açıklaması

- TÜİK, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerdeki 1 günlük eksik çalışma günü etkisini, rutin revizyon kapsamında düzelterek haber bültenlerinde yayımlamaya başladı

Google Haberlere Abone ol
TÜİK'ten revizyon açıklaması

ANKARA (AA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerdeki 1 günlük eksik çalışma günü etkisi, rutin revizyon kapsamında haber bültenlerinde düzeltilerek yayımlanmaya başlandı.

TÜİK'in internet sitesinde yer alan duyuruda, kurumun 2009'dan bu yana mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verileri yayımladığına işaret edilerek, takvim etkisinden arındırılmış verilerin, kullanıcıya, referans dönemine ait veriyi bir önceki yılın aynı dönemi ile standart bir zeminde karşılaştırma imkanı verdiği, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerin ise ardışık dönemlerin kıyaslanmasında kullanıldığı kaydedildi.

Takvim etkileri kapsamında, hafta sonu (cumartesi-pazar) veya pazar etkisi, resmi ve dini tatiller ve artık yıl (29 Şubat) etkilerinin değerlendirildiği ifade edilerek, söz konusu bu etkileri barındıran çalışma günü değişkenlerinin, zaman serisi modelleri ile birlikte kullanılarak, arındırma işlemi yapıldığı belirtildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerin, modele dayalı hesaplama yönteminin doğası gereği, Avrupa Birliği İstatistik Ofisinin tavsiyelerine uygun olarak, cari yıl ve önceki üç yılı kapsayacak şekilde rutin olarak revize edildiği anımsatılarak, halihazırda modelde kullanılan çalışma günü değişkenlerinin, 1936-2022 arasını kapsayacak şekilde tasarlandığı bildirildi. Açıklamada, "Bu tasarımın oluşturulması sırasında, 2015 yılı eylül ayına tekabül eden çalışma günü sayısı, sehven 1 gün eksik olarak işlem görmüştür. Bu durumun; takvim etkilerinden arındırılmış verilerin 2015 yılı eylül ayına tekabül eden bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı ile mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerin 2015 yılı eylül ve ekim aylarına tekabül eden bir önceki aya göre değişim oranlarını etkilediği tespit edilmiştir." ifadesi kullanıldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerdeki 1 günlük eksik çalışma günü etkisini, rutin revizyon kapsamında ilgili haber bültenlerinde düzelterek yayımlamaya başlayan TÜİK'in, açıklamasında, söz konusu durumun, arındırılmamış (ham) veriler üzerinde herhangi bir revizyon etkisinin bulunmadığının altı çizildi.

TÜİK, söz konusu değişiklikleri, eylül ayı sanayi üretim ile perakende satış hacim endekslerine ilişkin haber bültenlerine yansıttı.

Yorumlar