TÜİK, üretici fiyat endekslerini düzenledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçmişte Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) olarak kullanılan endekslerin yerine bundan sonra Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) ve Tarım Ürünler.

Google Haberlere Abone ol
TÜİK, üretici fiyat endekslerini düzenledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçmişte Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) olarak kullanılan endekslerin yerine bundan sonra Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) ve Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) kullanılacağını duyurdu.

Ülke ekonomisinde üretimi yapılan mal ve hizmetlerin üretici düzeyinde oluşan fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak değişimleri ölçen bir fiyat endeksi olan ÜFE’de Ulusal Hesaplar, Sanayi Üretim, Sanayi Ciro, Yıllık Sanayi Ürün İstatistikleri ve diğer göstergelerle karşılaştırılabilir olması ve Avrupa Birliği (AB) normlarına tam uyumlu endeksler üretebilmek amacıyla sanayi kapsamında NACE Rev. 2 sınıflamasına uygun yeni bir üretici fiyat endeksine ihtiyaç duyulduğu için böyle bir düzenleme yapıldığına dikkat çekildi.

YD-ÜFE DÜZENLEMESİ

AB’nin Kısa Dönemli İş İstatistikleri Metodolojisine göre yurt içi ve yurt dışı detayında ayrı ayrı üretilen Sanayi sektörü için yapılan ÜFE düzenlemesinde bundan böyle yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçmek amacıyla sanayi sektörü için YD-ÜFE de aylık olarak hesaplanıp yayımlanacak.

TARIM ÜFE DÜZENLEMESİ

Tarım sektörü için üretici fiyat endeksi ise AB’nin Tarımsal Fiyat İstatistikleri Metodolojisi ile uyumlu, 2010 sabit temel yıllı ve NACE Rev.2 sınıflamasına uygun olarak üretilecek olması nedeniyle daha önce ÜFE kapsamında yer alan, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık faaliyetleri için Tarım ÜFE ayrı olarak hesaplanacak ve Yİ-ÜFE ile birleştirilmeyecek.

VERİ YAYINLAMA TARİHLERİ

Yİ-ÜFE haber bülteni 3 Şubat 2014 tarihinde, Tarım ÜFE haber bülteni 14 Şubat 2014 tarihinde yayımlanacak. YD-ÜFE haber bülteni ise Şubat ayı içerisinde aylık olarak yayımlanmaya başlayacak.

CİHAN

Yorumlar