TÜİK, işyeri anketlerini sanal ortamda yapacak

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, işyeri anketlerinin artık online olarak internet üzerinden değerlendirmesine imkan tanıyan düzenlemenin yakında hayata geçeceğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
TÜİK, işyeri anketlerini sanal ortamda yapacak

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, işyeri anketlerinin artık online olarak internet üzerinden değerlendirmesine imkan tanıyan düzenlemenin yakında hayata geçeceğini bildirdi. Aydemir, böylelikle zamandan tasarruf ederek, iş yeri anketi verilerini artık daha hızlı şekilde açıklayacaklarını açıkladı.

Birol Aydemir, TÜİK merkezinde düzenlediği basın toplantısında yeni düzenlemeler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Aydemir konuşmasında, 2013 içinde önemli değişiklikler yaptıklarını belirtti. Şubat ayından itibaren konut satışları istatistiklerini artık aylık olarak yayınlayacaklarını bildirdi. Yabancılara satışlar ve ikinci el satışları de artık aylık olarak yayınlayacaklarını ifade eden Aydemir, “Veriyi detaylandırdık. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. İnşaat sektöründe önemli değişikler oldu. Bunun takibi çok önemli. Bu istatistikleri sizin detaylı olarak kullanacağınızı düşünüyorum. Tabi sadece sizlerin değil. Bu sektör içinde olanların değil, ekonomi yönetiminin de yoğun bir şekilde kullanacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARININ REEL GETİRİ ORANLARI KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK

Aydemir, Şubat ayı içerisinde finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarına ilişkin çalışmalarının olduğunu aktardı. Bu konu üzerinde bir yıldır çalıştıklarını kaydeden Aydemir, “Çalışmalarımızı bitirdik. Şubat ayında, Artık devlet iç borçlanma senetlerinde, reel getiri oranlarını vereceğiz. Hem yatırım yapacaklar açısından hem de ekonomi konusundaki araştırma yapanlar için bunun önemli bir gösterge olacağını düşünüyoruz. Geriye doğru da gideceğiz, gidebildiğimiz kadar.” ifadelerini kullandı.

İŞ YERİ ANKETLERİ

Aydemir, konuşmasında TÜİK olarak veri değerlendirmede bazı yeni sistemler üzerinde çalıştıklarını da dile getirdi. Bunlardan en önemlisinin iş yeri anketlerinin artık online olarak internet üzerinden değerlendirmesine imkan tanıyan düzenleme olduğunu duyurdu. Eski sistemin zaman kaybı oluşturduğundan söz eden Aydemir, bunun artık ortadan kalkacağına işaret etti. Aydemir, konu ile ilgil ide iki çalışmalarının olduğunu bildirdi.

İSTATİSTİKLERDE VERİLERİN NASIL YORUMLANACAĞINA DAİR İPUÇLARI OLACAK

Aydemir, ellerinde çok zengin veri kaynağı olduğunu, bu kaynakları kullanamadıklarını da açıkladı. Bu konuda anlaşılır bir şekilde verileri sunmak için çalışma başlattıklarını anlatan Birol Aydemir, bundan sonra, verilerin nasıl yorumlanması gerektiğini ve verinin ne söylediğini anlatan istatistikleri paylayacaklarını aktardı. Aydemir, buradaki amacı ise “Veriler açıklandıktan sonra, sonuçların nasıl anlam çıktığı konusunda araştırmacılara yardımcı olmak. Gazetecilerin tartışmalar zemin hazırlayan haberler yapılmasını sağlamak.” şeklinde özetledi.



CİHAN

Yorumlar