TÜİK Başkanı: 2017 yılında TÜFE’yi toptan değiştireceğiz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Başkanı Birol Aydemir, 2017 yılında TÜFE'deki sistemi toptan değiştireceklerini ve 2015'te çok geniş kapsamlı bir anket yapacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TÜİK Başkanı: 2017 yılında TÜFE’yi toptan değiştireceğiz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Başkanı Birol Aydemir, 2017 yılında TÜFE'deki sistemi toptan değiştireceklerini ve 2015'te çok geniş kapsamlı bir anket yapacaklarını söyledi.

TÜİK Başkanı Aydemir, TÜİK Konsey Salonu'nda gerçekleşen basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Hızlı tüketilen fiyat endeksini kullanıyor, sizin verilerinizi kullanıyor. Bazı ürünleri ekarte ederek bunu yapıyor. TÜFE’de Merkez Bankası ile benzer bir endeks üretseniz olmaz mı?” sorusuna, Aydemir, “Bizim, seçilmiş endeksler 9 tane. Bu kapsamda, yeni bir şey üretilebilir. Biz, 9 tanenin dışında farklı üretebiliriz. Ama biz, 2017’de TÜFE’yi toptan değiştireceğiz. 2015’te çok geniş kapsamlı bir anket yapacağız. Dolayısıyla sabit ağırlık mı, değişken ağırlık mı? Biz ikisinin arası bir şey kullanıyoruz. Orda AB’nin kullandığı bir ağırlığa geçebiliriz. Mevsimsel ürünlerde mevsim giriş-çıkışı uygulamıyorlar. 2017’de TÜFE’de çok farklı bir sisteme gidebiliriz.” diye cevap verdi.

Toplantıda, Ekonomi ve Sosyal Göstergeler Daire Başkanı Esengül Tanrıkulu da Tüketici Fiyat Endeksi’nde 2014 yılında yapılan değişiklikler bilgi verdi. Tanrıkulu, değişiklik kapsamında 2014 yılında endeks sepetinin kapsamının ve ağırlık yapısının güncellendiğini, tüketimde önemini yitiren mal ve hizmetlerin sepetten çıkarılarak, önem kazananların sepete alındığını, sepette önem kazanan mal ve hizmetlerin belirlenmesinde toplam harcamanın 11000 oranın dikkate alındığını, endekste yer alan madde tanımlarının yenilendiğini aktardı. Sepetin kapsamını genişletirken önem kazanan mal ve hizmetlerin belirlenmesinde, bir gösterge oran kullandıklarını ifaoe eden Tanrıkulu, “Toplam harcamaların binde birine denk gelen dilimler sepetimiz kapsamında ele alınıyor. Ayrıca endeks çalışmamızı yeniledik. Bu yeni tanımlarla alana çıktık. Tanımlamaya başladık.” dedi.

İKİNCİ EL OTOMOBİL ENDEKTE KAPSAMA ALINDI

TÜFE ana grup ağırlıklarının dağılımı hakkında da bilgi veren Tanrıkulu, ayrıca şunları söyledi:

“Temel olarak üzerinde durduğumuz şey; biz bu sene araştırma ana grubumuz için yeni bir çalışma yaptık. Tekrar çalışmaları gözden geçirdik. O alandaki çalışmaları inceledik. İkinci el otomobil satışları için yeni bir düzenlemeye gittik. Birinci olarak ikinci el otomobillerin tamamı endeks kapsamıyordu. 2014 yılından itibaren, hane halkından hane halkına yapılan batışlar kapsam dışı tutulmuştur. İkinci el satışlar, ticaret olarak değerlendirilerek kapsama dahil edilmiştir.”
CİHAN

Yorumlar