TÜDEF’den 10 numara yağ uyarısı: Akaryakıtta acil indirime gidilmeli

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanlar Kurulu Üyesi Sıtkı Yılmaz, otobüs sahiplerinin 10 numara yağ kullanmasının suç olduğunu ancak benzin ve mazot fiyatlarının çok yüksek olmasının bu sonucu ortaya çıkardığını belirterek, akaryakıtta...

Google Haberlere Abone ol
TÜDEF’den 10 numara yağ uyarısı: Akaryakıtta acil indirime gidilmeli

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanlar Kurulu Üyesi Sıtkı Yılmaz, otobüs sahiplerinin 10 numara yağ kullanmasının suç olduğunu ancak benzin ve mazot fiyatlarının çok yüksek olmasının bu sonucu ortaya çıkardığını belirterek, akaryakıtta acil vergi indirimi yapılmasını istedi.

Yılmaz, otobüs firmalarının 10 numara yağ kullanması sonucu meydana gelen ölümlü olaylar nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Yılmaz, şunları dile getirdi: “İki hususa dikkat çekmek istiyorum: Birincisi, otobüs firmalarını 10 numara yağ kullanmaya iten nedenlerden biri, vergi oranlarının çok yüksek olmasıdır. Benzin ve motorinden alınan yüksek vergi nedeniyle maalesef insanın canına mal olan tedbirler alınmaya başlanmış ve 10 numara yağ kullanılmıştır. Aslında 10 numara yağ kullanımı yasalarımıza göre suçtur. Kullanılması yasak olmasına rağmen şehirlerarası yollarda satılmaktadır.”

“DENETİM ACİLEN TEK ELDEN YAPILMALIDIR”

İkinci husus olarak devletin denetim eksikliğine dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti: “Tüketicinin can ve mal güvenliğinin korunması devletin sorumluluğundadır. Ve devlet yaptığı denetimle tüketicinin canını malını korumak zorundadır. Ama maalesef devlet, tüketicinin canını, malını koruyamamıştır. Bakanlıklar arasındaki denetim ve yetki dağınıklığı nedeniyle denetim tam olarak yapılamamaktadır. Burada yapılması gereken, denetimin tek elden yürütüleceği bir mekanizmanın kurulmasıdır. Tüketicilerin acil beklentisi budur.”

“AİLELER MADDİ, MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇMALI”

Yılmaz, yapılması gerekenler konusunda şunları söyledi: “Canlarını yitiren ailelerin maddi ve manevi tazminat davası hakkı bulunmaktadır. Burada başta devlet olmak üzere otobüs firmaları sorumludur. Ve yanan tüketicinin hukuku mutlaka korunmalı, herkes bundan bir ders çıkarmalıdır. Sonuç olarak, devletin denetim görevinin sürekli ve sistemli olarak yapılmasını, kaçakçılığın önlenmesini ve akaryakıt ürünlerindeki yüksek vergi oranının mutlaka indirilmesi gerektiğini yineliyoruz.”

CİHAN

Yorumlar