TTIP müzakerelerinde 14. tur tamamlandı

- AB Başmüzakerecisi Bercero: - "İyi, dengeli ve güçlü bir anlaşma sağlanabilmesi için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Çok ilerliyoruz. Elbette çözeceğimiz çok zor konular da var" - "Anlaşmanın sağlanması için bir boyuta ulaşmalı. Bu anlaşmayı yıl sonunda tamamlayamazsak, hırslı bir anlaşmayı, mantıklı bir zamanda tamamlarız. Biz, TTIP’i ilerletebileceğimiz kadar ilerleteceğiz. Ama hedef bu yıl tamamlamak" - ABD Başmüzakerecisi Mullaney: - "Bu anlaşmanın 2016 yılına tamamlanabileceğine inanıyorum. ABD tarafında bu anlaşmanın yapılması için siyasi irade mevcut. Bu anlaşmayı 2016 yılında tamamlayabiliriz" - "İngiltere’nin Avrupa piyasasından çıkması önemli bir konu. İngiltere, büyük bir küresel pazarımız. Avrupa’ya ihracatımızın yaklaşık yüzde 25’ini İngiltere’ye gerçekleştiriyoruz. Bu sayılar dengeyi etkiliyor"

Google Haberlere Abone ol
TTIP müzakerelerinde 14. tur tamamlandı

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) ve ABD arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinde 14. tur görüşmeleri tamamlandı.

Brüksel’de 11 Temmuz’da başlayan TTIP 14. tur görüşmelerinin sona ermesinin ardından, AB Başmüzakerecisi Ignacio Garcia Bercero ve ABD Başmüzakerecisi Daniel Mullaney ortak basın toplantısı düzenledi.

Bercero, ilk tur TTIP görüşmelerinin 7 Temmuz 2013 yılında Washington’da yapıldığını anımsatarak, “Şimdi 14. Tur görüşmeleri gerçekleştirdik. Tabii ki halen yapılacak çok iş var." dedi.

AB’nin hizmetler sektörü ve kamu alımlarının anlaşmaya dahil edilmesini istediğini kaydeden Bercero, henüz o noktaya ulaşılmadığını söyledi.

Bercero, görüşmelerin çok iyi geçtiğine dikkati çekerek, "İyi, dengeli ve güçlü bir anlaşma sağlanabilmesi için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Çok ilerliyoruz. Elbette çözeceğimiz çok zor konular da var. Çok önemli teklifler masaya kondu." ifadelerini kullandı.

- "Hiçbir pazarlıkta yüzde 100’e ulaşılmaz"

AB ve ABD tarafının bu anlaşma üzerinde ilerlemeye kararlı olduğuna işaret eden Bercero, şunları söyledi:

"Hiçbir pazarlıkta yüzde 100’e ulaşılmaz. Bu anlaşma sadece hırslı, kapsayıcı ve dengeliyse kabul edilir. (2016 sonuna yetişmemesi durumunda) Hafif bir TTIP anlaşması yapılması söz konusu değil. Bu iki tarafın çıkarını gözeten bir ticari anlaşma olacak. Anlaşmanın sağlanması için bir boyuta ulaşmalı. Bu anlaşmayı yıl sonunda tamamlayamazsak, hırslı bir anlaşmayı, mantıklı bir zamanda tamamlarız. TTIP’i ilerletebileceğimiz kadar ilerleteceğiz. Ama hedef bu yıl tamamlamak."

Bercero, İngiliz hakının aldığı AB’den ayrılma kararının, TTIP anlaşmasını geciktirmeyeceğini ve kararlılığı engellemeyeceğini sözlerine ekledi.

ABD Baş Müzakerecisi Mullaney de, bu hafta yapılan görüşmelerde karşılıklı olarak çok sayıda teklif sunulduğunu ve belgeler iletildiğini belirterek, "TTIP'le karşılıklı olarak piyasaları daha da açık hale getirmeye çalışıyor, hırslı bir sonuç alınsın istiyoruz." dedi.

Bu turda, savunma mekanizmaları, finansal sektörler, tekstil, kamu alımları, düzenleyici kurumlar gibi alanlarda görüşmeler yapıldığını kaydeden Mullaney, "Önemli ilerleme ortaya çıkıyor ama hala yapacak çok şey var. Her ticaret anlaşmasında olduğu gibi en zor konular en son çözülecek." değerlendirmesinde bulundu.

-"Bu anlaşmanın 2016 yılına tamamlanabileceğine inanıyorum."

Mullaney, TTIP'le tüm ürünlerdeki gümrük vergilerini kaldırmak istediklerine işaret ederek, şunları söyledi:

"Çok ilerleme kaydettik.Bu anlaşmanın 2016 yılına tamamlanabileceğine inanıyorum. ABD tarafında bu anlaşmanın yapılması için siyasi irade mevcut. Bu anlaşmayı 2016 yılında tamamlayabiliriz.

TTIP, stratejik ve ekonomik olarak güçlü olmaya devam ediyor. Bu anlaşmanın olmasıyla kazanacak, olmamasıyla kaybedecek çok şey var. Bu fırsatın kaçmasına izin vermeyeceğiz."

-Brexit

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararıyla ilgili Mullaney, "Bu, hepimizi etkiliyor. İngiltere’nin Avrupa piyasasından çıkması önemli bir konu. İngiltere, büyük bir küresel pazarımız. Avrupa’ya ihracatımızın yaklaşık yüzde 25’ini İngiltere’ye gerçekleştiriyoruz. Bu sayılar dengeyi etkiliyor." ifadesini kullandı.

- Müzakerelerde durum

Müzakerelerde, AB ve ABD tarafı gümrük tarifelerini düşürmek konusunu ele alıyor. Bu alanda taraflar kalem kalem detaylı ve dengeli bir anlaşma sağlamaya çalışıyor. AB tarafı, ABD kamu ihalelerine daha fazla girebilmek istiyor. Mevcut durumda, AB firmalarının, ABD’deki kamu ihalelerinde ABD ürün ve hizmetlerini almaları gerekiyor. AB, bunları Avrupa’dan karşılamayı talep ediyor. AB tarafı "coğrafi işaretler" adı altında pek çok kendi ürününün ABD piyasalarında tescil edilmesini istiyor. ABD tarafı, şirketlerinin Avrupa’daki yatırımlarının korunmasını ve Avrupa gıda ve tarım ürünleri pazarlarına daha fazla girmeyi müzakere ediyor.

- TTIP nedir

TTIP, karşılıklı ticareti ve ekonomik büyümeyi arttırmak amaçlı ticaret anlaşmasını içeriyor. Görüşmeleri 2013 yılında başlayan TTIP kapsamında anlaşma sağlanması entegrasyonu artıracak AB ve ABD piyasalarında şirketler daha rahat faaliyet gösterebilecek.

AB’de TTIP’in geçerli olması için üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

ABD ve AB tarafları görüşmelerin Barack Obama’nın başkanlığı döneminde neticelendirilmesini istiyor. Ancak, ABD’de başkanlık seçimlerinin kasım ayında yapılacak olması ve Obama’nın Beyaz Saray’dan 20 Ocak’ta ayrılacak olması bu karmaşık anlaşmanın 2016 sonuna yetişmesini zorlaştırıyor.

Yorumlar