TSK’daki sivil memurlardan TBMM önünde 'hak' eylemi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) çalışan sivil memurlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde toplanarak, haksızlık ve adaletsizliğe uğradıklarını öne sürerek, bu durumun giderilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
TSK’daki sivil memurlardan TBMM önünde 'hak' eylemi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) çalışan sivil memurlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde toplanarak, haksızlık ve adaletsizliğe uğradıklarını öne sürerek, bu durumun giderilmesini istedi.

‘Kamuda üvey evlat olmak istemiyoruz', 'Hak gaspına hayır', 'Kapı kulu değil devlet memuruyuz’ dövizleri taşıyan sivil memurlar adına açıklama yapan Büro Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Murat Sipahi, “Sivil memurların mali, özlük ve sosyal hak kayıpları şu anda önünde bulunduğumuz meclis tarafından ele alınarak biran önce giderilmelidir.” dedi. Sipahi, sivil memurların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olduğunu ancak aynı kanunun 232. ve 233. maddeleri nedeniyle asker gibi çalıştırıldığını ileri sürdü. Bu kanun maddeleri nedeniyle sivil memurların hak kaybına uğradığını kaydeden Murat Sipahi, maddelerin biran önce kaldırılması gerektiğini vurguladı.

“ÜCRET ADALETSİZLİĞİ GİDERİLMELİ”

Sivil memurların çalışma saatleri, nöbet hizmetleri, ek mesailer gibi konularda asker gibi değerlendirildiğini iddia eden Sipahi, “Komutanlarının iki dudağı arasında olan ikinci bir emre kadar çalışmaya devam eden sivil memurlar, fazla mesai ücretlerini, nöbet ücretlerini alamamaktadır. Mesai saatleri dışında çalışan, nöbet tutan sivil memurların emeklerinin karşılığı mutlaka ödenmelidir. Devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorlar ve sağlık personeli döner sermayeden pay alırken, askeri hastanelerdeki memurların ise döner sermaye hakları ellerinden alınmıştır. Askeri hastanelerdeki sivil memur ve sağlık çalışanlarının döner sermaye hakkı biran önce geri verilmelidir. Sivil memurların ücret adaletsizliği biran önce giderilmelidir.” ifadelerini kullandı.

“SİVİL MEMURLAR SOSYAL TESİSLERDEN YARARLANMALI”

TSK’ya bağlı sosyal tesisler ve orduevlerine hizmet edenlerin yüzde 70’inin sivil memurlardan oluştuğuna dikkat çeken Sipahi, “Buna rağmen sivil memurların ve ailelerinin bu tesislerden faydalanmaları engellenmektedir. Bırakın konaklama hizmetinden faydalanmalarını, günübirlik dahi kullanımına izin verilmemektedir. Yeri geldiğinde asker gibi çalıştırılan sivil memurların da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sosyal imkanlarından faydalandırılmaları gerekmektedir.” diye konuştu.

“Sivil memurların mali, özlük ve sosyal hak kayıpları şu anda önünde bulunduğumuz meclis tarafından ele alınarak biran önce giderilmelidir.” diyen Sipahi, genel yetkili sendika Büro Memur-Sen olarak adaletsizliğin hat safhaya ulaştığı TSK’da çalışan sivil memurların haklarını her platformda sonuna kadar arayacaklarının altını çizdi. Açıklamanın ardından Sağlık Bakanlığı’nda çalışanlara ödenen ancak askeri hastanelerde çalışanlara ödenmeyen döner sermaye payı mizansen ile anlatıldı; temsili hükümet, Sağlık Bakanlığı’nda çalışan hemşireye 400 lira döner sermaye payı verirken askeri hastane hemşiresine vermedi.
CİHAN

Yorumlar