TSK'dan ihraç kararları

"Bu liste aslında milletin o gün ortaya koyduğu direncin, kahramanlığın bir yansımasıdır, ifadesidir. Bunu yapan millettir. Biz bu gücü milletten alıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
TSK'dan ihraç kararları
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç kararlarına ilişkin olarak, "Bu liste aslında milletin o gün ortaya koyduğu direncin, kahramanlığın bir yansımasıdır, ifadesidir. Bunu yapan millettir. Biz bu gücü milletten alıyoruz." dedi.

Canikli, TGRT Haber'deki canlı yayında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
OHAL'e ilişkin ikinci kanun hükmünde kararnamenin (KHK) Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandığının hatırlatılması üzerine Canikli, bu kararnamede de çok önemli düzenlemeler bulunduğunu, bununla Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe teşebbüsünde bir şekilde fonksiyon ifa eden, yer alan general, amiral, subay ve astsubayların TSK'dan çıkarıldığını söyledi.

Söz konusu kararnamenin, hükümetin bu konudaki kararlılığını göstermesi açısından da önemli olduğunu dile getiren Canikli, şöyle devam etti:

"Kararnamede tek tek isimler belirtiliyor, bir ek liste var, bunların tamamı TSK'dan çıkarılıyor. Bunların yine bu kararnameyle, ayrıca bir mahkeme kararına ya da bir işleme gerek kalmaksızın rütbeleri de er rütbesine indirildi ve bu şekilde TSK’dan çıkarıldılar. Ayrıca başka bir takım ek görevleri varsa onlar da otomatik olarak sonlandırıldı, bitirildi. Burada hiç kaybedecek zamanımız yok. Özellikle en son darbe teşebbüsüyle FETÖ'nün ne kadar korkunç, ne kadar bu millet, bu ülke için tehdit edici bir yapı olduğunu gördük. Dolayısıyla bir gecikme, bir tereddüt meydana gelmemesi gerekir. Yani bu terör örgütü ile mücadele noktasında hiç bir rehavet kesinlikle söz konusu olamaz. Bu kararlılığı göstermesi açısından da son derece önemli. Artık bundan sonra tehdit olmaktan çıkartılması gerekiyor. Bunu çıkaracak olan da bu tedbirleri alacak olan da hükümetimiz."

Canikli, vatandaşın ve milletin de beklentileri doğrultusunda, söz konusu örgüt kafasını bir daha kaldırma fırsatı bulamadan, bu yapının kamudan bütün unsurlarıyla kazınması, tamamen tehdit olmaktan çıkarılıncaya kadar bu çalışmanın, bu mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Canikli, "OHAL ilan edilmesi ve OHAL'in verdiği yetkilerden biri olan KHK çıkarma yetkisinin ne kadar önemli olduğunu şimdi bir kez daha görüyoruz. Çünkü etkili ve etkin, kısa sürede sonuç alıcı bir mücadale yapabilmek için bu araçlarla donatılmamız gerekiyordu, bu araçları almamız gerekiyordu." şeklinde konuştu.

Kararname ile TSK'dan çıkarılan general ve amiral sayısının yaklaşık 140 olduğunun belirtilmesi üzerine Canikli, "Tabi bu önemli bir sayı. Bu darbe teşebbüsüne katılan, katkı sağlayan destek veren TSK mensubu oran olarak toplam sayı içinde fazla yekün teşkil etmiyor, ama bunları rütbeli bazında değerlendirdiğinizde farklı bir tablo ortaya çıkıyor." dedi.

"BİZ BU GÜCÜ MİLLETTEN ALIYORUZ"

Canikli, FETÖ ile mücadelede hükümetin ne kadar hızlı hareket etmesi gerektiğinin ve tehditin boyutunun anlaşılması için bu sayıların görülmesine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bugünkü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan bu liste, aslında milletin o gün ortaya koyduğu direncin, kahramanlığın bir yansımasıdır, ifadesidir. Bunu yapan millettir. Biz bu gücü milletten alıyoruz. Bizim yaptığımız, sadece milletin bize verdiği gücü kullanıyoruz, korkmadan iradeyi kullanıyoruz, onun yansımasıdır. Elbette devamı da gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Ortada sistematik bir sorun bulunduğunu, şu andaki yapının buna benzer kalkışmaları tamamen ortadan kaldırmaktan uzak olduğunu ifade eden Canikli, tüm güvenlik sistemi, istihbarat mekanizması ve yapısı dahil bütün sistemin yeniden ele alınıp gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Canikli, "Bu, öyle uzun bir zamana yayılmayacaktır. Zaten şu ana kadar çıkardığımız KHK'larda da bu kararlılığımız ortaya konulmuştur. Çok kısa sürede bunu tamamlamış olacağız. Özellikle OHAL'in uygulamadan kalkacağı süreye kadar, yani 3 aylık süreye kadar bunu çok büyük oranda tamamlamış olacağız." dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, şunları kaydetti:

"Eğer 15 Temmuz darbe teşebbüsü olmasaydı belki biz bugün birçok adımı atmakta zorlanabilecektik. Olmadığı bir dönemde bu düzenlemelerin onda birini yapmış olsaydık, böyle bir listeyi Kanun Hükmünde Kararname ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden atabilmemiz kolay bir şey değil. Milletin desteğinin olması gerekiyor. Yüzde 90'ların üzerinde bir destek var. Aslında FETÖ mensuplarının maskesinin düşmesine de katkı sağlamıştır. Bu yapının en önemli özelliklerinden biri kendisini gizleme yeteneğidir. Şu anda belli başlı ana elemanları deşifre olmuştur."

Örgütün kendilerinden olmayan pilotları devre dışı bırakmak için sağlık raporlarını belli merkezlerden yönettiklerine de değinen Canikli, "Türk Hava Kuvvetlerine tamamen kendi adamlarını almışlar... Şimdi onlara geri dönüş imkanı veriyoruz, ama bu sefer sağlık kontrolünü Sağlık Bakanlığımızın doktorlarının olacağı bir heyet yapacak." dedi.



 

Yorumlar