TSE Başkanı Şentürk: Otomotiv test merkezinde 250 km hıza çıkılacak

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Bursa’nın Yenişehir ilçesinde kurulacak otomotiv test merkezini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çizilen planları onaylamak üzere kendi üzerine aldığını belirterek," Yaklaşık 3 kilometrelik boyu ve 1 kilometre eninde bir ala.

Google Haberlere Abone ol
TSE Başkanı Şentürk: Otomotiv test merkezinde 250 km hıza çıkılacak

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Bursa’nın Yenişehir ilçesinde kurulacak otomotiv test merkezini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çizilen planları onaylamak üzere kendi üzerine aldığını belirterek," Yaklaşık 3 kilometrelik boyu ve 1 kilometre eninde bir alandan bahsediyoruz. 160 kilometre sabit hıza ulaşmayı hayal ederken, otomotiv sektörünün yönlendirmesiyle 250 kilometre saat sabit hıza çıkıldı. Bu hıza Avrupa'da çıkılan bir tane test merkezi var." dedi.

Plaza16 Kongre ve Etkinlik Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında 28 Şubat'ta düzenlenecek panel ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Bursa’da kurulacak otomotiv test merkezi ile ilgili belirlenen arazinin bir bölümünün daha sonra tarım arazisi çıktığını ve bu nedenle yeni arazi ve zemin etütleri nedeniyle sürenin uzandığını söyledi. Şentürk, ülkenin medarı iftiharı olacak böyle bir test merkezini bol bol işlemenin medyanın en tabi hakkı olduğunu ifade ederek," Ancak önümüzde yapılacak olan ‘Standardizasyonun milli ekonomiye faydaları’ paneli tüm samimiyetimle söylüyorum bu test merkezinden çok daha önemlidir. Bu yüzden test merkezi haberleri ile panel haberinin gölgede bırakılmamasını sizlerden istirham ediyorum. Çünkü biz bu panelle ulaşmak istediğimiz bilinç seviyelerine ulaşamadığımız takdirde otomotiv test merkezi gibi neler yaparsanız yapın gerçek anlamda başarıyı yakalayamazsınız. İki otomotiv test merkezi ile ilgili şua an anlatacaklarım dışında soru istemiyorum bıktım. Tarih, ya arkadaş hangi tarihten bahsediyoruz, gözünü seveyim bir süreç yaşıyoruz.” diye konuştu.

120 İLE 150 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Ayrıca “Kaça mal olacak? Sorularından yıldığını anlatan TSE Başkanı Şentürk, “Yaklaşık 120 ile 150 milyon dolara mal olacağını söylüyoruz ama net rakam vermek mümkün değil. Ne zaman net rakam verilir, halen devam ediyor, proje biter, tüm detaylar ortaya çıkar o zaman net rakam verilir. ‘Efendim kaç kişi çalışacak?’, en az 150 teknik eleman ilk etapta çalışacak. İdari personel ile bu sayı 250’yi bulacak. Ancak bu sayının ne kadara çıkacağını bundan sonra ki süreç belirleyecek. Niye; Türkiye’de test merkezi sadece otomotiv sektörüne hizmet etmeyecek, bir çok sektöre hizmet edecek.” dedi.

Test merkezinin bir ucundan bir ucuna boyutunun 2.7 kilometre olduğunu belirten Şentürk, “Yaklaşık 3 kilometrelik boyu ve 1 kilometre eninde bir alandan bahsediyoruz.” şeklinde konuştu.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, şöyle devam etti: “Tam ne olacak, tam ne olacağını ancak proje ihalesi bittiği zaman göreceğiz. O yüzden de net rakamları o zaman göreceğiz. 6 ayda Türkiye’de iddia ediyorum bu kadar büyük bir araziyi hiç bir kurumun gösteremeyeceği bir hızla biz neleri yaptık. Öncelikle arazisinin zemin etütlerini yaptık. Bu zemin etütlerinden elde edilen bilgiler doğrultusunda hava fotoğrafları bile yoktu onları çıkardık. Haritası olmayan alanın haritası çıkarıldı. Arkasından plan alanları net olarak çizildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu planları onaylamak üzere kendi üzerine aldı. Önümüzdeki günlerde planların onaylanmasını bekliyoruz. Bir kaç ay içinde olağanüstü bir şey olmazsa bunun onaylanmasını bekliyoruz.”

Artık 25 yıllık bir hayalin gerçekleşmek üzere olduğunun altını çizen Hulusi Şentürk, “Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Devasa bir test merkezi, 25 yıllık hayal olan bir test merkezi Elhamdülillah orada artık ete kemiğe bürünmek üzere ve bir aksilik olmaz ise bu yıl içinde proje ihaleleri tamamlanmış olacak, yani çivi çakılmış olacak. Şunu da söyleyeyim; test merkezi iki seneye biter mi? İki sene sonra hizmete girer ama bitmesi, hiç bitmeyecek, çünkü sürekli yeni modüllerin entegre edilmesi ile buranın sürekli büyümesi gerekiyor. Bahsettiğimiz bu 120-150 milyon dolar ilk yatırım maliyetlerinden bahsediyorum. Örneğin Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu bir EMC ve rüzgar tünel test merkezine kaç tane sahip olmamız gerekiyorsa sadece buna yatırmamız gereken para 200 milyon dolar. Bunlar hesabın içinde yok, bunlar önümüzdeki senelerde kurumlarla yapacağımız görüşmeler, sektörle yapacağımız görüşmelerle şekillenecek. Yoksa kalkıp tek başına TSE‘nin buraya 500 milyon dolar yatırmasını beklemiyor her halde hiç kimse, bizim öyle etimiz budumuz yok.” şeklinde konuştu.

25 YILDIR NEDEN SORMADINIZ?

Projenin olması gerekenden daha hızlı ilerlediğini belirten TSE Başkanı Şentürk, “Ha burada ‘efendim 3 ay 5 ay gecikiyor mu?’ sorusunu o zaman şöyle sormamız lazım, 25 yıldır niye sormadınız bu soruyu? 25 yıldır, adı bile konmamış bir proje bugün artık ete kemiğe bürünmeye başladı ise 3 ayın, 5 ayın hesabını da yapmamamız gerekiyor.” şekline konuştu.

SAATTE 260 KİLOMETRE HIZLA AVRUPA’NIN İKİNCİSİ

Test merkezinde yola çıktıklarında 160 kilometre sabit hıza ulaşmayı hayal ettiklerini anlatan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, “Ancak ‘nasılsa parayı TSE ödüyor’ diye otomotiv sektörü çok uyanık çıktı ve bu arkadaşları kafaya aldılar ve bu 250 kilometre saat sabit hıza çıktı. Bu ne demek biliyor musunuz? Şu an bu hıza çıkan Avrupa’da sadece bir tane test merkezi var. Burası Avrupa’nın ikinci yüksek hız test merkezi. Yani biz kalkıp ta gelişigüzel bir test merkezi yapmıyoruz Bursa’da.” şeklinde konuştu.

ORTA GÜZ LABORATUVARI

Bu yıl devasa bir ihaleye daha çıkacaklarını müjdeleyen TSE Başkanı Hulusi Şentürk, “Bu yıl devasa bir ihaleye de çıkıyoruz, o da Ankara’da orta güç laboratuvarı. Tam 35 yıllık bir hayal, 35 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi, Türk Standartları Enstitüsü, zamanın Türkiye elektrik Kurumu ve bakanlığın bir araya gelip protokol imzaladıkları ve Türkiye’nin mutlaka sahip olması gerektiğine karar verilerek 2-3 yıl içinde hayata geçirmek üzere anlaştıkları ama bir türlü tozlu raflardan dosyanın inmediği güç laboratuvarında her şey bitti. Şu an ihale ile ilgili şartnameyi hazırlıyoruz. Birkaç ay içinde inşallah ihaleyi bitirmiş olacağız, yaklaşık 60 milyon Euro, yaklaşık 200 milyon lira yatırımla Ankara’da devasa bir güç laboratuvarını devreye sokmuş olacağız, Türk sanayisinin ciddi bir ihtiyacını Türkiye’de karşılayabileceğimiz gibi aynı zamanda içinde bulunduğumuz coğrafyanın da İtalya’dan, Hindistan’a kadar olan bölgenin ihtilacını Türkiye’den karşılayabileceğimiz dev bir yatırımı hizmete sokmuş olacağız.” dedi.

Ayrıca Bursa’da devasa bir kalite kampüsünün bulunduğunu anlatan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Gemlik kalite kampüsünün dünyada kendi alanında ikinci olduğunu söyledi. Hulusi Şentürk, bunun daha güzelini ise 200 milyon doların üzerinde bir yatırımla Ankara Temelli’de kuracaklarını sözlerine ekledi.



CİHAN

Yorumlar