TSE Başkanı Şentürk: Katma değeri yüksek ürünler üretip markalaşamıyoruz

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye'nin en önemli sıkıntılarından birinin, katma değeri yüksek ürünler üretememek ve markalaşamamak olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TSE Başkanı Şentürk: Katma değeri yüksek ürünler üretip markalaşamıyoruz

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye'nin en önemli sıkıntılarından birinin, katma değeri yüksek ürünler üretememek ve markalaşamamak olduğunu söyledi. Şentürk ve ekibi, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer’i ziyaret etti. Ziyarette Özer, şehrin ekonomisi hakkında bilgi verdi. Denizli’nin üreten, ürettiğinin yüzde 90’ını en gelişmiş ülkelere ihraç eden konumda olduğunu belirterek, “İlimizde tekstil sektörü gelişmiş düzeydedir. Ayrıca kablo, mermer, cam ve kâğıt sanayi gibi sektörleri de varlığını kanıtlamıştır. Turizm kimliğiyle de önemli bir konumunda yer almaktadır. Denizli, Türkiye’de ihracat sıralamasında sekizinci sıradadır. Bizler, ihracatı ithalatından fazla ve dolayısıyla da cari açık vermeyen bir kentiz.” dedi.

DTO olarak üyelerine, işletme standartlarının oluşturulması konusunda tavsiyelerde bulunduklarını belirten Özer, “15 bin üyemize hizmet veriyoruz. Üyelerimize örnek olmak amacıyla odamızda standart sistemimizi kurduk, halen bunu başarılı bir şekilde sürdürüyoruz. Ayrıca üyelerimize, standart sistemi uygulamaları ve katma değeri yüksek ürünler üretmeleri gerektiği konularında çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda odamız, Denizli’de çıkarılan travertene coğrafi işaret belgesi aldı. Bu belge sayesinde mermer sektörümüz, daha yüksek katma değerli ürünler üretmeye başladı. Diğer yandan Denizli’nin geçmişten bugüne var olan tekstil sektörünün katma değeri yüksek ürünler üretmesi, böylece çeşitli sektörlerde yer alması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

TSE Başkanı Şentürk de Türkiye'nin özellikle 2023 hedeflerini gerçekleştirebilmesi için uluslararası alanda kabul edilebilir markalara sahip olması gerektiğini vurguladı. Şentürk, şunları söyledi: “Ancak sanayicilerimizin büyük bir bölümü, markalaşmanın öncelikle işletme standartlarından geçtiğinin çok farkında değil. Sadece uluslararası geçerli belge almayla marka olunabileceği zannediliyor. Oysa uluslararası belgeler, diploma gibi cebe koyulan belgelerdir. Buradan sonra sizi markalaştıracak olan, işletmenizin ortaya koymuş olduğu, standartları da aşan kalite düzeyleridir. Bu kalite düzeylerinin işletme standartlarına dönüştürülmesi ve bunlar üzerinden marka belgelendirilmesine geçilmesi gerekiyor.”

Ziyaretin sonunda Necdet Özer, TSE Başkanı Hulusi Şentürk'e Denizli’yi simgeleyen horoz figürlü bir plaket verdi. CİHAN

Yorumlar