TSE Başkanı Şentürk: Gözetim konusunda Irak'la da anlaşmak üzereyiz

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentük, yedi sekiz aydır yoğun bir şekilde yaptıkları çalışmalar sonucunda, "gözetim hizmeti" konusunda yedi ülkenin ardından Irak'la da anlaşma sağlamak üzere olduklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
TSE Başkanı Şentürk: Gözetim konusunda Irak'la da anlaşmak üzereyiz

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentük, yedi sekiz aydır yoğun bir şekilde yaptıkları çalışmalar sonucunda, "gözetim hizmeti" konusunda yedi ülkenin ardından Irak'la da anlaşma sağlamak üzere olduklarını açıkladı. TSE Aydın İl Temsilciliği'nin açılışında konuşan Şentürk, kurumlarının adını herkesin bildiğini ancak neler yapabileceğini hemen hemen hiç kimsenin bilmediğini söyledi.

Aydın ve Muğla'daki tüccar, esnaf ve sanayicilere hizmet verecek olan TSE Aydın İl Temsilciliği, Aydın Ticaret Odası (AYTO) bünyesinde faaliyete başladı. Piyasa gözetimi ve denetimi, LPG tanklarının periyodik muayenesi, İSG ekipmanlarının periyodik muayenesi, TSE hizmet belgelendirme, laboratuar hizmetleri belgelendirme, müşteri dostu kuruluş ve müşteri dostu belgelendirme, araç tadilat onayları gibi birçok önemli hususta hizmet verecek olan temsilciliğin açılışına Aydın Valisi Erol Ayyıldız, TSE Başkanı Şentürk ve Ege Bölge Koordinatörü Mustafa Karaman, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken ve Meclis Başkanı Sefa Yüksel, meslek ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Şentürk, toplumun TSE ile ilgili bildiklerinin, yapmakta oldukları işlerin yüzde 5’ini bile oluşturmadığına dikkat çekerek, "Dünya ticaretinin yüzde 80’i, doğrudan doğruya standartlar üzerinden yürütülmektedir. Standartlara tâbi olmayan ürünlerin, küresel pazarda kendisine yer bulabilmesi mümkün değildir. Ulusal pazarımız olan Türkiye pazarı da küresel pazarın bir parçası. Gümrük Birliği Anlaşması'nı imzalamış bir ülke olarak, zaten Gümrük Birliği pazarının bir parçasıyız. Gümrük Birliği’nde tüm pazarlar standartlar üzerine kuruludur. Bu yüzden ürünlerinizi standartlara uygun bir şekilde üretmeniz yeterli değil. Üretiminizi tarafsız ve marka değeri yüksek bir kuruluşa teyit ettirmeniz gerekiyor. Eğer kurumun marka değeri yüksek değilse aldığınız belge, sizin pazarlardaki rekabet gücünüzü arttıramaz. İş dünyamızın ihtiyaç duyduğu belgeleri marka değeri yüksek bir şekilde verebilmek için son 1,5 yıldır yoğun bir çaba içerisine girdik.” dedi. Türkiye’deki sanayi kuruluşlarının dolaylı veya doğrudan yurtdışı belgelendirme kuruluşlarına mahkum edildiğini söyleyen TSE Başkanı Şentürk, “Yurtdışı belgelendirmelerinin çok ciddi maliyetleri var. Gerekli tüm belgelerin yurtiçinde verilebilmesi için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. TSE’de 20 küsur çeşit belge varken son 1,5 yılda 30’a yakın belgelendirme alanına girdik. Halen çok sayıda alanda çalışmalarımız devam ediyor. Son 10 yılda toplam 10 milyon liralık yatırım yapmayan TSE, sadece geçen yıl 30 milyon liralık yatırım yaptı. Üç yıl içinde tamamlamayı planladığımız yatırımlarımızın değeri 400 milyon doları buluyor. Bunların tek amacı, Türk sanayicisinin ihtiyaç duyduğu test ve hizmetlerin yerelde verilebilmesidir. Gözetim hizmeti, bizim de çok geç farkına vardığımız bir konu oldu. Asıl engel ve teknik zorlukların burada çıkarıldığının farkına vardık. Asıl fahiş fiyatların burada olduğunu gördük. Şu ana kadar Suudi Arabistan, Yemen, Umman, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kamerun ve Gabon ile anlaşmaları imzaladık. Bu anlaşmalar sayesinde, TSE’den alınacak uygunluk belgesiyle bu ülkelerin gümrüklerinde mali sorgulama hariç ürün güvenliğiyle ilgili başka hiçbir sorgulama yapılmaması imkanına sahip olundu. En büyük sıkıntı Irak'la yaşanıyor. Çabalarımıza ve geçen ay davetime cevap vermemelerine rağmen ekibimle Irak’a giderek el sıkıştık. 6 ve 7 Mayıs’ta heyetleri gelerek altyapımızı inceleyecek. İnşallah çok kısa bir süre sonra iki firma tarafından yürütülmekte olan Irak Gözetim Hizmeti, TSE’nin üzerine geçecek. Bu anlaşma, özellikle o bölgeye ihracat yapan üreticilerimize büyük bir kolaylık sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

TSE hizmetlerinin şehre getirilmesi çalışmalarının geçen haziran ayında başladığını belirten AYTO Başkanı Hakan Ülken ise, “Aydın’da 605 sanayi işletmesiyle 400'ün üzerindeki akaryakıt ve LPG istasyonu, yönetmelik gereği Hizmet Yeterlilik Belgesi almak zorunda. Bu belgenin her sene alınması veya yenilenmesi gerekiyor. İzmir’e gelip giderken iki üç haftaları bulan gecikme yaşanabiliyor. Dosyada eksiklik olması halinde bu süre daha da uzayabiliyor. Aydın’da bağlanan Muğlalı işletmeler de TSE hizmetlerinden daha hızlı faydalanma imkanına kavuştu. Bu Muğla için de önemli bir adımdır. TSE, ileride belki Muğla’da da yatırım yapacak ama şu an itibariyle Muğlalı, İzmir’e gidip gelmekten kurtuldu. AYTO olarak büyükşehir olan Aydın’ın ve Aydınlının ayağına bugün itibariyle TSE hizmetlerini getirmiş durumdayız.” açıklamasını yaptı.

Törende konuşmaların ardından Vali Ayyıldız ve AYTO Başkanı Ülken tarafından, TSE Başkanı Şentürk ve Ege Bölge Koordinatörü Karaman’a plaket verildi. Daha sonra TSE Aydın İl Temsilciliği açıldı. Kurdeleyi birlikte kesen Ayyıldız ve Şentürk, temsilcilikte incelemelerde bulundu. CİHAN

Yorumlar