TSE, artık üstün kaliteyi ‘yıldızlı sertifika’ ile taçlandıracak

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Mart ayından itibaren standardın üzerinde kaliteyle ürün üreten firmalara "TSE Yıldız" ve "TSE Çift Yıldız" belgesi verileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
TSE, artık üstün kaliteyi ‘yıldızlı sertifika’ ile taçlandıracak

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Mart ayından itibaren standardın üzerinde kaliteyle ürün üreten firmalara "TSE Yıldız" ve "TSE Çift Yıldız" belgesi verileceğini açıkladı.


TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Bursa’da 28 Şubat Cuma günü gerçekleştirilecek olan,’Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları’ konulu panelin bilgilendirmesinde konuştu. TSE Başkanı Şentürk, ayrıca TSE'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bu yıl Mart ayından itibaren TSE belgesinin yanı sıra, yeni belgelerle sanayiciye hizmet vermeye başlayacaklarını bildiren TSE Başkanı Şentürk, "TSE Yıldız ve TSE Çift Yıldız adını verdiğimiz yeni belgelendirme, Türk sanayisinde kalite konusunda çok ciddi bir görev gerçekleştirecektir. Bir üründe TSE belgesi alabilmek için standartlarda belirtilen şartları gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu şartları gerçekleştiren herkes, TSE belgesi alabiliyor ama burada ciddi bir sıkıntımız vardı. O da şu, standardın üzerinde kaliteyle ürün üretenleri, ayrıca belgelendiremiyorduk. Yani standardın istediği asgari şartları gerçekleştiren de, standardın çok üzerinde kaliteyi gerçekleştiren de aynı belgeyi alıyor, aynı belgeyle piyasa da rekabet etmek zorunda kalıyordu. Bu da kaliteye yatırım yapan kuruluşlarımız için bir dezavantaj teşkil ediyordu. İşte 'TSE Yıldız' ve 'TSE Çift Yıldız', bu konudaki çok büyük bir sıkıntıyı ortadan kaldıracak" dedi.

MARKET RAFLARINDA KALİTE KONTROLÜ

TSE'nin belirleyeceği kriterlere göre standartların üzerinde üretim gerçekleştirenlere, ‘TSE Çift Yıldız’ belgesi verileceğini anlatan Hulusi Şentürk, şunları söyledi: "TSE Çift Yıldız veya tek yıldız belgelerinde iki önemli husus var. Biri, standartların daha üzerinde bir kaliteye ulaşmış olmak. İki, buradaki ara kontrollerin fabrikalardan numune alarak değil, bizzat marketlerin raflarından alınacak numunelerin kontrol edilmesi suretiyle gerçekleştirilmiş olacak. Yani artık 'Ey fabrika 3 ay sonra geleceğim, senden numune alacağım' biçiminde bir ara kontrol değil. Arkadaşlarımız, rastgele markete gidecek, malın bir tanesini satın alacak. Onu test edeceğiz ve gerçekten bizim verdiğimiz belgeye göre üretim yapıp yapmadığını nihai satış noktalarında kontrol etmiş olacağız. Bu sayede gerçekten kaliteli üretim yapan ve bu üretiminden taviz vermeyen işletmeler, rakiplerine göre ciddi bir avantaj sağlamış olacak ve TSE Çift Yıldız logolu kalitenin ve güvencenin temsilcisi olacak belgeleriyle önleri açılacaktır."
Hulusi Şentürk, bunun ciddi bir yarışı da beraberinde getireceğini anlatırken, “Rakibinin altında kalmak istemeyen ve çift yıldız belgesine ulaşmak isteyen üreticiler bundan sonra bu çift yıldız belgesini almak için daha yüksek kalitede üretim yapmak zorunda kalacak. Türk Standartları Enstitüsü olarak kuruluş kanunumuzda bize verilen ve yıllardır ihmal ettiğimiz bir görevi de, yani ‘Türkiye’de ki ürün kalitesinin geliştirilmesi görevimizi de firmaları yarıştırarak gidermiş olacağız.” diye konuştu.

THY HARİÇ, DÜNYA MARKAMIZ YOK

Türkiye'nin en büyük problemlerinden birinin de marka problemi olduğunu aktaran Şentürk, şu anda dünyada Türk Hava Yolları (THY) hariç markalaşmış bir Türk ürününün olmadığını belirterek, “Bölgesel anlamda markalaşmış ürünler var. Orta Doğuda, Orta Asya’da, ama küresel çapta markalaştığımız ürünler yok. Markalaşmayı sağlayabilmek için mutlaka üstün kaliteye ulaşmamız gerekiyor. Bunun içinde sadece standartlarla üretim yapan bir sanayiden standartlar üstü bir üretim yapan bir sanayiye evrilmemiz gerekiyor. Enstitü olarak bu konuda teşvik edici politikaları inşallah iki haftaya kadar yürürlüğe sokmuş olacağız.” dedi.

Ayrıca ihracatla ilgili günü kurtarma derdi ile yarını katletmeden çekinmeyen ticaret ahlakı konusunda üzüntü verici durumların olduğundan yakınan TSE Başkanı Şentürk, "Kalitesiz ürünleri yurt dışına değişik isimler adı altında göndererek, o ülkelerdeki Türk malı imajının yerlerde sürünmesine sebep oluyorlar. Özellikle Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Asya bu konuda sıkıntının hat safhaya ulaştığı konular. En son geçen hafta Irak'ta idim. Iraklı bir yetkili ‘Türk mallarının ne kadar kaliteli olduğunu biz Türkiye’de görüyoruz.’ Diyor. Ama Irak’a gelen mallar aynı kalitede değil. Oysa aynı markayı satın alıyoruz. Ama kalitesiz ürünler. Bu da insanların Türk malına karşı ciddi bir tepkisi doğmaya başladı. Böyle ticaret olmaz. Bugün üç kuruşluk mal satacağım diye adi malları gönderip o ülke tüketicisinin Türk malları ile ilgili kalite imajını yerlerde süründürmenin bu ülkenin geleceğine yapılmış en büyük ihanetlerden biri olduğunu hepimizin kabul etmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLERE KALİTE STANDARDI

İstanbul Sanayi Odası ile yaptıkları anlaşmanın ihracat yapılan ürünlerin kalitesi konusunda ciddi bir adım olacağını anlatan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, şunları söyledi: "Türkiye'den yapılacak ihracatlar da, tabii isteğe bağlı olarak Türk kalitesini temsil eden yeni bir markanın kullanımı olacak. Bu, bir ürün belgesi olmayacak. Türk malı kalite belgesi anlamına gelecek ve belli kalite düzeyini sağlamayan hiçbir ürün, isterse TSE belgesi olsun isterse hangi standarda uygunluk belgesi olursa olsun, bu, kalite markasını alamayacak. Bu şekilde, ihracatta Türk malıyla ilgili kalite algısını düzeltmeyi ve Türkiye'nin küresel pazarlarda marka olabilmesi yönünde adım atmayı hedefliyoruz"

STANDARTLAR SAVAŞI

Standartlar Savaşı tabirini kullandığında kendisine garip garip bakıldığını anlatan Şentürk., “Ama bu gün Allah'a şükürler olsun bir çok insan bu kavramı artık kullanıyor. Gerçekten bu gün bir standartlar savaşı olduğunu iş dünyamızda, akademik dünyamızda öğrenmeye başladı. Bu kavramın patenti bana ait değil, Amerikalılara ait. Artık bu gün rakamlar otaya konulduğunda, bu gün dünya ticaretinde yaşanan gerçekler ortaya konulduğunda herkes açık ve net olarak gördü ki bu bir savaştır. Standartlar savaşını kazanamayan ülkelerin küresel dünyada ayakta kalması mümkün değildir. Ve standartlar savaşı bir kuruma havale edilecek bir mücadele değildir. Basketbol tabiri ile tam saha pres isteyen ve topyekun sahiplenilmesi gereken bir mücadeledir.

Türkiye'nin artık kendi markalarını üretmesi gerektiğinin altını çizen Şentürk, 'orta gelir tuzağından' hiç kimsenin kurtulamayacağını, bundan kurtulmanın tek yolunun kaliteyi üretmekten geçtiğini söyledi.

Şentürk, ayrıca Kasım ayında Avrupa Kalite Teşkilatı (EOQ) ile TSE arasında bir protokol imzalandığını hatırlatarak, protokolün, patenti TSE'ye ait, 'Müşteri Dostu Kuruluş’ ve ‘Müşteri Dostu Marka' belgelendirmesinin Avrupa belgelendirmesi olarak kabul edilmesi ve Avrupa Kalite Teşkilatı tüm üyelerinin TSE patentli bu belgelendirmeyi Avrupa'da yaygınlaştırması konusunu kapsadığını söyledi.
Şentürk, protokol kapsamında bu yıldan itibaren Avrupa Kalite Teşkilatı, Avrupa'da patenti Türkiye’ye ait olan bu müşteri dostu kuruluş ve marka belgelendirmesinin faaliyetlerine başlayacağını söyledi.
Şentürk, verilecek her belge başına da TSE'ye telif ödeyeceklerini belirterek, artık Avrupa'ya yönetim sistemleri ve müşteri iletişimi konusunda kalite ihraç edebilir bir noktaya geldiklerini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar