“Trump kazanırsa 1 trilyon dolar buharlaşır”

-Oxford Economics’in araştırmasına göre ABD’de başkanlık yarışını Donald Trump’ın kazanması yaklaşık 1 trilyon dolarlık kaybın yaşanmasına neden olabilir

Google Haberlere Abone ol
“Trump kazanırsa 1 trilyon dolar buharlaşır”

LONDRA (AA)- Londra merkezli ekonomik araştırmalar kuruluşu Oxford Economics’in araştırmasına göre ABD’de başkanlık yarışını Donald Trump’ın kazanması yaklaşık 1 trilyon dolarlık kaybın yaşanmasına neden olabilir.

Oxford Economics’in ABD’deki başkanlık seçimlerinin ekonomik etkileri üzerine yaptığı araştırmada Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın başkan seçilmesi ve ekonomik politikalarını uygulaması halinde ABD ekonomisinin 2021 yılına kadar beklenenden yüzde 5 daha az büyüme gösterebileceği belirtildi.

Kuruluşun Londra’daki analistleri Jamie Thompson ve Sarah Maxwell tarafından hazırlanan araştırmada Trump’ın ekonomi politikalarının 2021 yılına kadar ABD ekonomisinde yaklaşık 1 trilyon dolarlık kayba neden olabileceği kaydedildi.

Araştırmaya ilişkin kuruluştan yapılan açıklamada, “Trump’ın seçimi kazanmasının etkileri geniş kapsamlı olabilir. Temel senaryomuza göre ABD ekonomisinin 2016-2021 yılları arasında yıllık yüzde 1,5 ile 2,3 arasında bir büyüme kaydetmesini bekliyoruz. Beş yıllık sürecin sonunda Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) temel senaryodakinin yüzde 5 altında olabilir. Öte yandan küresel büyümede beklenen iyileşme ise dikkate değer şekilde baskılanabilir.” ifadeleri kullanıldı.

Trump’ın başkan olması halinde Çin ve Meksika menşeli ürünlere daha yüksek vergi uygulayabileceği, bunun diğer ülkelerle olan ticari ilişkilerde de domino etkisine neden olabileceği kaydedildi.

Açıklamada, “Eğer ABD’deki işletmeler ve tüketiciler, Meksika ve Çin menşeli ürünlere daha fazla gümrük vergisi uygulanmasının ardından fiyatları yükselecek ürünlerden uzaklaşırsa, bunun diğer gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine faydası olabilir. Fakat eğer ABD diğer gelişmekte olan ülkelere yönelik gümrük vergisini de benzer şekilde artırırsa, bundan hem gelişmekte olan ekonomiler hem de ABD’deki ihracatçılar olumsuz etkilenir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca Trump’ın toplam sayısı 10,9 milyon ila 11,3 milyon arasında olduğu tahmin edilen yasa dışı göçmeni sınır dışı etmeyi planladığı, bunun da ülkeye kişi başına yaklaşık 10 bin dolarlık bir ek maliyet getireceği kaydedildi.

Yasa dışı göçmenlerin ABD’den çıkarılması için yapılacak harcamanın, ülkedeki diğer yatırım harcamaları üzerinde baskı oluşturabileceği vurgulandı.

Açıklamada, Trump’ın ABD’deki başkanlık seçimini kazanmasından küresel ekonominin de olumsuz etkileneceği belirtilirken, “Bu durum sadece politikalardan doğrudan etkilenebilecek ABD, Meksika ve Çin üzerinde değil küresel ekonomi üzerinde de şok oluşturabilir. Tüketici güvenindeki zayıflama şirketlerin yatırım planlarını küçültmelerine, tüketicilerin ise temel harcamalarını ertelemelerine neden olabilir.” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar