Transitte kota kısıtlaması Temmuz 2015'ten itibaren kalkıyor

Dünya Ticaret Örgütü’nun (DTÖ) 3-7 Aralık 2013 tarihlerinde Bali-Endonezya’da düzenlenen Bakanlar Konferansı’nda, transitte kota ve benzeri gönüllü kısıtlamaların uygulanmayacağı kararına varıldı.

Google Haberlere Abone ol
Transitte kota kısıtlaması Temmuz 2015'ten itibaren kalkıyor

Dünya Ticaret Örgütü’nun (DTÖ) 3-7 Aralık 2013 tarihlerinde Bali-Endonezya’da düzenlenen Bakanlar Konferansı’nda, transitte kota ve benzeri gönüllü kısıtlamaların uygulanmayacağı kararına varıldı. Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması 31 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe girecek.

DTÖ'nün kabul ettiği Bali Paketi ile ilgili açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu sayede dünya ticaretinin önündeki engellerin kaldırılmasında önemli bir yol alındığını söyledi. Konferansta Yemen’in DTÖ’ye 160. üye olarak katıldığını belirten Çağlayan, konferansta ayrıca 2001 yılından bu yana devam etmekte olan Doha Kalkınma Gündemi Müzakereleri açısından önemli gelişmelerin ele alındığını ve 'Bali Paketi' olarak adlandırılan paket dahilinde bir bağlayıcı Anlaşma (Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması) ile, ‘tarım’ ve ‘kalkınma’ konularında olmak üzere toplam dokuz ayrı Bakanlar Kararı'nın kabul edildiğini belirtti.

Konferansta kabul edilen, ‘Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın, 31 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe gireceğine işaret eden Çağlayan, şunları aktardı:

"Başta gümrük işlemleri olmak üzere, bilgi teknolojileri ve otomasyonun uygulanması yoluyla dış ticaret alt yapısının geliştirilmesini hedefleyen Anlaşma, Türkiye’nin büyük çaba harcadığı, transitte kotaların kaldırılmasına ilişkin bir hükme de yer verilerek, transitte kota ve benzeri gönüllü kısıtlamaların uygulanmayacağı kayda geçirildi. Türkiye’nin de dile getirdiği, hizmet ile orantılı olanlar hariç olmak üzere, transit geçişe izin verme karşılığı alınan ücretler yasaklandı. Bu hüküm parayla geçiş belgesi satılması uygulamasının DTÖ kuralları açısından meşru görülemeyeceğinin teyidi anlamındır."
CİHAN

Yorumlar