TP'den ilk güneş enerjili akaryakıt istasyonu

- Sistem, güneşli gün sayısına göre, akaryakıt istasyonunun elektrik ihtiyacının yüzde 55'ini karşılayabiliyor

Google Haberlere Abone ol
TP'den ilk güneş enerjili akaryakıt istasyonu

İSTANBUL (AA) - Türkiye Petrolleri (TP), elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayan ilk akaryakıt istasyonunu İstanbul Alibeyköy'de faaliyete geçti.

İstasyonun açılışında konuşan TP Petrol Dağıtım AŞ Genel Müdürü Mutlu Gül, 40 bin avroya mal olan istasyonun masraflarını 7 yılda amorti edeceğini söyledi.

TP'nin akaryakıt istasyonunda ilk kez uyguladığı bu güneş enerji sisteminin ortalama kullanım ömrünün 30 yıl olduğunu vurgulayan Gül, "Bu demektir ki 23 yıl boyunca kullandığı elektriğe para ödemeyecek. Fosil yakıtla yenilenebilir enerjiyi birleştirip bir anlamda zehirle panzehiri bir araya getiriyoruz. Bu tür yenilenebilir enerjiyle beslenen akaryakıt istasyonlarını TP bayilikleri şeklinde yaygınlaştırmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Açılışa katılan Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta da akaryakıt istasyonlarının yerli ve yenilenebilir enerjiyle desteklenmesinin verimli ve isabetli bir karar olacağını söyledi.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Başkanı İmran Okumuş ise projenin akaryakıt fiyatlandırmasına bakıldığında bayilerin kar marjını olumlu etkileyeceğini, artı değer katacak bir uygulama haline dönüştürülebileceğini kaydetti.

Saatte 40 kilovatsaat elektrik üretme kapasitesine sahip bu sistem, güneşli gün sayısına göre tesis edildiği bayinin elektrik ihtiyacının yüzde 55'ini karşılayabiliyor.

Yorumlar