Toyota Türkiye Genel Müdürü Özer: ÖTV'de küçük oynama yerli otomobili patlatır

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ'nin Genel Müdür ve CEO'su Orhan Özer, yerli araç yapacak her türlü teknik bilginin Türkiye'de var olduğunu belirterek; "Özel Tüketim Vergisi'nde bir küçük oynama yerli otomobili patlatır" diye konuştu.Özer,...

Google Haberlere Abone ol
Toyota Türkiye Genel Müdürü Özer: ÖTV'de küçük oynama yerli otomobili patlatır

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ'nin Genel Müdür ve CEO'su Orhan Özer, yerli araç yapacak her türlü teknik bilginin Türkiye'de var olduğunu belirterek; "Özel Tüketim Vergisi'nde bir küçük oynama yerli otomobili patlatır" diye konuştu.

Özer, fabrikada düzenlenen programda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Yerli otomobil konusundaki düşünceleri sorulan Orhan Özer, böyle bir büyük proje olması durumunda her Türk vatandaşı gibi o projede yer almayı kendisinin de isteyebileceğini ifade etti.

Yerli otomobil konusunda defalarca fikrini söylediğini anımsatan Özer, şunları dedi; "Böyle bir büyük proje olursa yerli otomobil, her Türk vatandaşı gibi o projede yer almayı her bir kişi isteyebilir, bende dahil. Yerli araç yapacak her türlü teknik bilgi Türkiye'de var. Bazı kişiler diyor ki; 'Biz şunu üretemiyoruz. Bunu üretemiyoruz'. Dolayısıyla yüzde yüz yerli araç olmaz. Yüzde yüz yerli araç Japonya'da da yok ki. Herkes bir parçayı bir yerden alıyor. Ama o markanın o ülkenin markası olması önemli. Yani biz yüzde 95 yerli yapsak, yüzde 5'ini ithal etsek bence birçok ülkeyle bütünleşmiş markalardan daha fazla yerlileşme oranı olur. Bu çerçevede bakmak lazım. Bu çerçevede baktığımızda hiç tereddütsüz olur. İyi bir proje de yakışır ülkeye."

Yerli otomobilin ciddi bir yatırım olduğunu kaydeden Özer, pazarlaması ve satışının da önemli olduğunu vurguladı. Özer; "Az bir yatırım değil. Pazarlaması, satışı önemli. Tek bir araç yaptığınızda 'Anadol' gibi tek bir şeyle ne kadar devam edebilir? Ne kadar rekabet edebilir? Bizim için sabit olan her parametre devlet için değişkendir. Özel Tüketim Vergisi'nde bir küçük oynama yerli otomobili patlatır. Buna da 'baba yiğit' çok güzel bir tabir. Hem oturaklı olacak. Hem baba olacak. Hem de yatırım yapacak cesareti olacak. Devlete gittiğinde bir paketle 'ben şöyle bir proje yapıyorum' diye her türlü desteği alacaktır. İstediği gibi. Tabii makul olan şeyle. Devlette bir küçük destek verdiğinde yürür gider. Ama bunu yapmak için cesur olmak lazım" dedi.

Özer, yüzde 85 kapasiteyle çalıştıklarını da sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar