Torino TSO: İzmir'le ilişkilerimizi geliştirmeye büyük önem veriyoruz

İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nın İtalya’ya düzenlediği iş ve inceleme gezisinde, ekonomik ve sanayi açısından en güçlü şehirlerden birisi olan Torino’da düzenlenen toplantıya İtalyan işadamları büyük ilgi gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Torino TSO: İzmir'le ilişkilerimizi geliştirmeye büyük önem veriyoruz

İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nın İtalya’ya düzenlediği iş ve inceleme gezisinde, ekonomik ve sanayi açısından en güçlü şehirlerden birisi olan Torino’da düzenlenen toplantıya İtalyan işadamları büyük ilgi gösterdi. İZTO ile Torino Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) arasında işbirliği anlaşması imzalanırken Torino Belediye Başkanı ve Torino TSO, İzmir ve Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye büyük önem verdiklerini söyledi. Toplantıya, 60 kişilik İZTO heyetiyle görüşmek üzere 70’ten fazla İtalyan işadamı katıldı.

Geziye İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cüneyt Güleç, Yönetim Kurulu üyeleri Mert Pala, Nevzat Artkıy ve Ali Yılmaz ile meclis üyelerinin yer aldığı 60 kişilik bir heyet katıldı. Torino TSO’da düzenlenen ilk toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Alessandro Barberis, heyeti ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Barberis, Türkiye ile çok iyi ilişkileri olduğunu belirterek, “Bugüne kadar İstanbul ile güçlü ilişkilerimiz varken İzmir'le de ilişkilerimizi güçlendirmek adına 2012 yılında genel sekreterimizi göndererek ilk adımı atmıştık. O zaman da bir anlaşma imzalamayı kararlaştırmıştık. Bugün söz konusu anlaşmayı imzalayarak, ilişkilerimizi yeni bir boyuta taşıyacağımıza inanıyorum.” dedi. Torino’nun İtalya’nın ikinci ihracat ve sanayi şehri olduğunu kaydeden Barberis, “Otomotiv, bilgisayar, enerji gibi sektörlerde de güçlüyüz. Bu açıdan İzmir'le birbirimize benziyoruz. Siz de Ege’nin lideri olduğunuz gibi Türkiye’nin de ikinci ihracat şehrisiniz. Benzerliklerimiz sayesinde pek çok konuda ortak çalışabileceğimize inanıyorum. İzmir ve Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmeye büyük önem veriyoruz.” diye konuştu.

‘TORİNO'YU İKİNCİ ŞEHRİNİZ GİBİ GÖRÜN’

1998 ile 2001 yılları arasında Adalet ve Ekonomi bakanlıkları da yapan Torino Belediye Başkanı Piero Fassino da İZTO heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Torino’nun İtalya’nın kalkınmasında çok önemli bir endüstri şehri olduğunu belirten Fassino, dünyaca ünlü pek çok markasının merkezinin burada olduğunu söyledi. Sadece sanayi değil, turizm ve kültür gibi alanlarda da gelişme gösterdiklerini ifade eden Başkan Fassino, “Çok güçlü üniversitelerimiz var. Şehrimizde 00 bin üniversite öğrencisi eğitim görüyor. Hem şehrimizin hem de bölgemizin dünyaya daha fazla açılması, uluslararasılaşması için çalışıyoruz. Bu yolda İzmir'le pek çok konuda işbirliği yapabileceğimize inanıyorum. Torino’yu ikinci şehriniz gibi görün.” dedi.

‘1 MİLYAR DOLAR TİCARET VE 114 İTALYAN YATIRIMCIYI ARTTIRMALIYIZ’

İZTO Başkanı Demirtaş, İzmir’in 4 milyon nüfusuyla Türkiye’nin en büyük üçüncü ve ekonomik anlamda ikinci büyük şehri olduğunu söyledi. “İzmir ticaretten sanayiye, eğitimden sanata, sağlıktan turizme kadar her alandaki faaliyetleriyle Ege Bölgesi’nin başkenti.” diyen Demirtaş, “İzmir’de bin 900 yabancı şirket var. Her yıl kentimizde 5 bin şirket kuruluyor. Kentimiz ekonomisi, çok geniş bir yelpazeye yayılmış durumda. 13 organize sanayi bölgesi, iki serbest bölgesi, üç teknoloji geliştirme bölgesi ve dört ana ticaret limanıyla şehrimiz, yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi konumunda.” şeklinde konuştu. İzmir’in fuarlar şehri olma özelliği ve kruvaziyer turizmde son yıllarda gösterdiği büyük başarı hakkında da bilgi veren Ekrem Demirtaş, şunları kaydetti: “Ülkelerimiz arasında çok yakın ilişki var ama toplam ticaret hacmimiz 19,6 milyar dolar. Bu rakam ve bu sıralama, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden biri olan İtalya için çok az. Kentimizle İtalya arasındaki ticaret, 1 milyar dolara ancak yaklaşıyor. Türkiye’de bulunan bin 85 İtalyan sermayeli firmanın 114 tanesi İzmir’de bulunuyor. Bu rakamlar, İtalya ve İzmir’in potansiyeli gözönünde bulundurulunca kabul edilemez rakamlar. Amacımız, hem daha fazla ticaret hem de kentimize daha fazla İtalyan yatırımcı çekmek. Torino bu açıdan çok önemli bir durak. Birbirine çok benzeyen iki kentiz. Daha fazla işbirliği ve yatırım yapmak istiyoruz. Sektörler özelinde toplantı ve etkinlik düzenleyerek daha özellikli iş projeleri gerçekleştirebiliriz.”

Görüşmelerin ardından İZTO ile Torino TSO arasındaki işbirliği anlaşması, iki oda başkanı tarafından imzalandı. Toplantıdan sonra yapılan ikili görüşmelere ise Torinolu işadamları büyük ilgi gösterdi. İki odanın üyeleri, yeni ortaklıklar ve işbirlikleri konusunda görüştü. CİHAN

Yorumlar