Topçu'dan Atatürk Havalimanı çıkışı

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "Atatürk Havalimanı yüzünden 200 milyon dolar zarar ediyoruz." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Topçu'dan Atatürk Havalimanı çıkışı

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Atatürk Havalimanı'nın sektör bakımından küçük olduğunu belirterek, "En ufak bir olumsuzlukta mühim rötarlar yaşanıyor. Havada beklemeler yaşanıyor. Şu anda Atatürk Havalimanı'nın bu sıkışıklığından ötürü kaybımız yılda 200 milyon doların üzerinde" dedi.

THY'nin Yeşilköy'deki Genel Müdürlük binasında düzenlenen matbuat toplantısında konuşan Topçu, 17-20 Şubat'ta İstanbul'u etkisi altına sektör menfi hava şartlarına karşın muvaffakiyetli olduklarını söyledi.

90 BİN KİŞİLİK İKRAM 8 BİN YOLCUA MİSAFİR ETTİK

Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarını açık yakalamak için çalışan bütün personele teşekkür eden Topçu, söz konusu çağda bin 268 seferin iptal edildiğini belirtti. Topçu, havalimanında bekleyen 90 bin insana ikramda bulunduklarını, 8 bin yolcuyu da otellerde konuk ettiklerini bildirdi.

Hamdi Topçu, menfi hava koşullarının tesirli bulunduğu 17-20 Şubat'taki operasyonun, THY'ye maliyetini 25 milyon 961 bin 790 avro şekilde hesapladıklarını kaydetti. Atatürk Havalimanı'nda, bu tarihlerdeki menfi hava şartları sebebiyle bir günde sırf 28 uçağın kalktığını hatırlatan Topçu, şöyle konuştu:

"UÇUŞA KAPATILSA DAHA İYİYDİ"

"Çok düşük bir rakam. Bu, Atatürk Havalimanı pistlerinin yetersiz oluşundan ve kalkışa izin verilmemesinden kaynaklanan bir durumdu. Yoksa bizim uçaklarımız ve operasyonumuzun herhangi bir eksikliği yoktu. Havaalanındaki bütün ekiplerimiz, uçaklarımız bekliyordu. Güvenlik konusu sonucunda bu uçakların, bu koşullarda kaldırılmasının müsait bulunmadığı rapor edildiği için iptal ettik. Atatürk Havalimanı uçuşlara kapatılsaydı bence daha iyi olurdu."

Topçu, 31 Mart'ta Tayvan'ın başkenti Taipei'ye sefer başlatacaklarını belirterek, "İlk kere bir uzun yol destinasyonunda, çift koridorlu uçaklarla her gün sefere başlıyoruz. Şu andaki rezervasyonlarımızın gayet iyi gittiğini görüyoruz" diye konuştu.

"SİYASETİ DÜŞÜNMÜYORUM"

Hamdi Topçu, THY'nin 5 Nisan'da yapılacak umumi kurulu sonrasında mebus adayı olabileceğine ait iddiaların sorulması üzerine, "Siyasete girme hakkında herhangi bir adım atmadık. Siyaseti düşünmediğimi söyleyebilirim. Bunun için 5-6 Nisan'ın bu konuyla ilgili herhangi bir takvimsel kıymeti yok" ifadelerini kullandı.

- "En ufak bir olumsuzlukta Atatürk Havalimanı'nda mühim rötarlar yaşanıyor"

Atatürk Havalimanı'nın Avrupa'nın en hummalı havalimanlarından birisi olmasına karşın sektör bakımdan küçük kaldığını söyleyen Topçu, şöyle devam etti:

"TAV İLE THY ÇOK UYUMLU"

"Biz 10 kilometrekarelik havalimanında gerçekten fazla aşırı kocaman işler başarıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı, TAV ile THY'nin birlikte çalışması sonucunda gerçekten güzel işler başarılıyor. Şu anda döneminde kalkış oranları da Avrupa standartlarına yakın. Ancak en ufak bir olumsuzlukta Atatürk Havalimanı'nda mühim rötarlar yaşanıyor. Gecikmeler yaşanıyor. Havada beklemeler yaşanıyor. Bizim şu anda Atatürk Havalimanı'nın bu sıkışıklığından ötürü kaybımız yılda 200 milyon doların üzerinde."

THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, İstanbul'daki yeni havalimana 6 pistin yapılacağını hatırlatarak, "Türkiye'nin dışa açılan kapısı bulunan İstanbul, sorunsuz bir havalimanına kavuştuğu takdirde buradaki hareketlerimiz daha da sorunsuz olacak. Uçuşlar daha sorunsuz planlanacak. Şu anda ülkelerle yaptığımız sivil havacılık anlaşmasıyla mütekabiliyet esası geçerli. Siz kaç uçarsanız onlar da tıpkı frekansla sizin ülkenize uçmak istiyor. Ama siz onlara 'Atatürk Havalimanı'nda yer yok' diyorsunuz. Uçuş slotu yok. Bu da mühim sıkıntılara sebebiyet veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki ikinci pist ihalesinde bir takım gecikmeler yaşandığının altını çizen Topçu, bu havalimanındaki tek pistin ise ihtiyaçlara yanıt veremediğini söyledi.

Hamdi Topçu, THY'ye bu sene takribî bin beş çehre kabin memurunun alınacağını belirterek, şimdiye kadar 30 bin insanın başvurduğunu bildirdi.

THY yönetimi şekilde finansal konulara dikkat ettiklerini kaydeden Topçu, "Şu anda yükümlülüklerimizde herhangi bir gecikme zammına girmiş, ötelenmiş hiç bir borcumuz yoktur. Bugün sebebiyle THY, 81 yıllık tarihinde en fazla aşırı finansman yapısına sahiptir" dedi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar