TOFAŞ'ın, 2013'te satış geliri 7 milyar TL arttı

Türk Otomobil Fabrikası AŞ (Tofaş) Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, şirketin 2013 yılında net satış gelirlerinin 7 milyar TL, net kârının ise 434 milyon TL seviyesine ulaştığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TOFAŞ'ın, 2013'te satış geliri 7 milyar TL arttı

Türk Otomobil Fabrikası AŞ (Tofaş) Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, şirketin 2013 yılında net satış gelirlerinin 7 milyar TL, net kârının ise 434 milyon TL seviyesine ulaştığını söyledi.

TOFAŞ CEO'su Kamil Başaran, küresel ve yerel pazarlardaki ekonomik dalgalanmalara rağmen, üretim, iç pazar ve ihracatta elde ettiği sonuçlarla iş hacmini koruduklarını belirterek, "2013’te Avrupa pazarı daralmaya devam ederken ihracatını yüzde 3 artıran Tofaş 160 bin araç ihraç etti; 512 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürdü. Tofaş, 2013 yılını net satış gelirlerinde 7 milyar TL, net kârda ise 434 milyon TL seviyesinde tamamladı. Tofaş, 2013’te ürettiği 240 bin araçla Türkiye’deki toplam araç üretiminin yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirdi. İç pazar ve ihracat performansıyla denge yaratarak iş hacmini koruyan Tofaş, Avrupa pazarlarındaki daralmaya rağmen geçen yıla oranla yüzde 3 artışla 160 bin adet araç ihracatı gerçekleştirdi. 2013 yılında 512 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam etti. Temsil etmekte olduğu; Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jeep, Ferrari ve Maserati markalarıyla 2013 yılında 100 bin441 adet araç satışı gerçekleştirerek iç pazardan yüzde 12 pay aldı." dedi.

DOBLO MODELİNİ YENİLEYECEĞİZ
Tofaş CEO’su Kamil Başaran; 2013 yılının sektörde zorlu, bir o kadar da rekabetçi ortamın yaşandığı bir yıl olduğunu dile getirdi. Bu dönemde rekabet güçlerini kaybetmeden ulusal ve uluslararası arenada güçlü konumlarını sürdürdüklerini belirten Başaran şunları kaydetti: "İç pazar ve ihracat performansımız arasında iyi bir denge kurarak iş hacmimizi koruduk. Tofaş bugün, 80 ülkeye ihracat gerçekleştirirken iç pazarda üretimden satışı, yüzde 80’e ulaşan bir otomotiv şirketi konumunda bulunuyor. 2013, Tofaş’ın geleceği öngörme kabiliyetinin önemli bir göstergesi olan yeni yatırımlara imza attığı bir yıl oldu. Bu yatırımların yerli üretim oranı ve yaratacağı ihracat hacmiyle, Türk otomotiv sektörü ve ekonomisi için de büyük fırsatlar ortaya koyacağını düşünüyoruz. Doblò Amerika projesiyle 360 milyon dolarlık ek yatırım yaparak, 2014-2021 arasında Kuzey Amerika ve Kanada’ya yaklaşık 175 bin araç ihraç etmeyi planlanıyoruz. Yeni yatırım kapsamında mevcut Doblò modelini de Türkiye ve diğer pazarlar için yenileyeceğiz. 2015 yılının ikinci yarısında ise üretimine başlamayı planladığımız yeni binek otomobil projesi için 520 milyon dolar tutarındaki ek yatırımla 2015-2023 yılları arasında, 580.000 adet araç üretmeyi, bu rakamın üçte birini ihraç etmeyi hedefliyoruz. Tofaş olarak, bu iki projeyle Türkiye’de 900 milyon dolara yakın yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Bu yatırımlar Tofaş’la birlikte gerek sektörümüzün gerekse ülkemizin global alandaki rekabet gücünü perçinleyecek dev bir adım olacak."

Geçtiğimiz yıl Tofaş’ı dünya klasmanına çıkaracak bir başarıya da imza attıklarını hatırlatan Kamil Başaran, "WCM – Dünya Klasında Üretim Programı’yla 'Altın Seviye'ye yükseldik. Endüstriyel alandaki standartlarımızı dünya klası seviyesine yükseltmek amacıyla başladığımız ve bugün 175 Fiat – Chrysler Grup fabrikası ile grubun 350 tedarikçisinin fabrikalarında uygulanan programda, Altın Seviye’ye çıkan iki fabrikadan biri olduk. Bu başarı yeni projeler için sektörde global oyuncuların arasında tercih edilirliğimizi güçlendiriyor." dedi.

Fiat markasının 2013 yılında 97 bin593 adet perakende satış gerçekleştirdiğini ve yüzde 11.4’lük pazar payı elde ettiğini anlatan Başaran, bu dönemde Fiat Linea'nın yaklaşık yüzde 6’lık pazar payıyla yine Türkiye’nin en çok satılan otomobili, Fiat Doblò'nun da yüzde 11,5’lik pazar payıyla segmentinin en çok satılan hafif ticari aracı olduğunu söyledi. Başaran, "Fiat, söz konusu satış grafiği ile otomobil pazarından yüzde 7.6 pay alırken, hafif ticari araç pazarında yüzde 25’lik paya sahip oldu. Premium segmentteki Lancia, Alfa Romeo ve Jeep markaları toplamda 2.785 adetlik satış rakamına ulaştı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 oranında artışa imza attı. 2013 yılını 23 adetlik Ferrari satışı ile kapatan FerMas AŞ, Maserati markasında ise toplam satışını ikiye katlayarak 40 adetlik araç satışı gerçekleştirdi. Tofaş çatısı altındaki markalara kişiye özel finansal çözümler üreten Koç Fiat Kredi’nin yaşayan 2013 yılında 1 milyar 275 milyon TL’ye yükseldi. Portföyündeki aktif müşteri sayısı 85.000 adede ulaşan Koç Fiat Kredi, Tofaş’ın 2013 yılındaki perakende satışlarının yüzde 56’sını kredilendirmiş oldu. Tofaş, Sürdürülebilirlik Politikası çerçevesinde, ekonomik anlamda yarattığı katma değer ve istihdam katkısının yanında topluma fayda sağlayan sosyal sorumluluk projelerini 2013 yılında da devam ettirdi." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar