TOFAŞ CEO’su Başaran: Deli gibi Amerika’ya çalışıyoruz

Türk Otomobil Fabrikası AŞ (TOFAŞ) Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, dünya otomotiv sektörünün toparlanmaya başladığını söyledi. Başaran, "Fabrikamız deli gibi Amerika’ya çalışıyor. Avrupa Birliği pazarının geri gelmesiyle birlikte...

Google Haberlere Abone ol
TOFAŞ CEO’su Başaran: Deli gibi Amerika’ya çalışıyoruz

Türk Otomobil Fabrikası AŞ (TOFAŞ) Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, dünya otomotiv sektörünün toparlanmaya başladığını söyledi. Başaran, "Fabrikamız deli gibi Amerika’ya çalışıyor. Avrupa Birliği pazarının geri gelmesiyle birlikte 2015 yılı sonunda tüm yenilenmiş ürün hatlarımızla birlikte gümbür gümbür Avrupa pazarında rakamlarımızı yakalayacağız." dedi.

Bursa’daki TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi’nde basın toplantısı düzenleyen Kamil Başaran, yaşanan kriz sonrası Avrupa otomotiv pazarının yeniden hareketlendiğini açıkladı. Başaran, şunları kaydetti: "Amerika’da gibi özellikle Fiat ile Chrysler’in oluşturduğu ortaklık kapsamında net olarak iyileştirmeyi görüyoruz. Pazarda en hızlı çıkan Chrysler olduğunu biliyoruz. Ama Avrupa’daki beklentilerimizde sinyaller geliyordu, bu net olarak ortaya çıktı. Hem sektörde hem ortağımız Fiat’ın atılımları devam etmekte. Önümüzdeki dönemde de Avrupa’daki bu iyileşmenin bizler için ne kadar önemli olduğunu açıklama imkanımız olacak. Avrupa iyileşiyor. Otomotiv sektörü büyümeler gösteriyor. Hem binek araçlarda hem de hafif ticari araçlarda. Bu da yavaş yavaş ihracatımızın kıpırdandığını gösteriyor."

"DELİ GİBİ AMERİKA’YA ÇALIŞIYORUZ"

Amerika’ya gönderecekleri araçları 2015’in son çeyreğinde gemilere yükleyeceklerini belirten Başaran, "Fabrika deli gibi Amerika’ya çalışıyor. Ürünlerimiz olgunluğa geldi, montaj bantlarda çalışmalarımız devam ediyor. Artık nihai araçlara doğru yavaş yavaş gelmeye başlıyoruz. Sadece 80 ülkeye değil şimdi Amerika’ya da Kuzey Amerika ve Kanada’ya da ihracatımız başlayacak. Böyle dönem de bize yepyeni kendimizi geliştirme imkanı verecek ki şu an tüm ürünlerimizi hem müşteri beğenisine hem federasyonel hem de regülasyonlara göre güncellemiş durumdayız." şeklinde konuştu.

"YENİLENMİŞ HATLARIMIZLA GÜMBÜR GÜMBÜR AVRUPA’YA GELİYORUZ"

Otomotiv sektöründe Avrupa Birliği pazarının yavaş yavaş geri geldiğine işaret eden Kamil Başaran, şöyle devam etti: "Önemli olan sokaktaki müşterinin davranış şekli, güveni ve cebindeki zaten olan parayı nasıl bu konuya yatırır konusunda gelişme var. Bunların hepsini ölçüyoruz. Avrupa’da gelişme var. Benim tahminim 2016'da, seneyi, Avrupa kaybettiği pazarı geri koymuş olacak. Zaten bizim tüm hareket planlarımız, 2015 yılı sonunda tüm yenilenmiş ürün hatlarımızla birlikte gümbür gümbür Avrupa pazarında rakamlarımızı yakalamak. Bu sene bir handikap vardı. Avrupa krizi aşamasında Latin Amerika’ya çok önem vermiştik. Özellikle Arjantin’e ihracatımızı 10 kat artırmıştık, Arjantin de küresel kriz içine girdi ve çok önemli değer kaybına uğradı parası, dolayısıyla pazar çöktü. İkincisi Ukrayna’daki kriz oldu. Ukrayna'ya bizim çok güçlü ihracatımız vardı, bütün bunlar olmamış olsaydı biz bu sene geçen seneki kadar ihracatımızı yapıyor olacaktık. Sonuçta bu iki tane kriz krizdir, ihracatımızı etkilemiştir. 2015 senesine geldiğimizde bu krizlerin iyileşeceğini düşünüyoruz. En azından Avrupa’daki çıkışın bu krizlerin etkisini ortadan kaldıracağını düşünüyoruz. Dolayısıyla 2015’te varız ama 2016 senesini, TOFAŞ’ın ihracatta rekorları kıracağı bir yıl olarak görüyoruz."

CİHAN

Yorumlar