TOFAŞ CEO’su Başaran: Biz sürekli ihracatla deplasmanlarda başarılı olamayız

TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran, Türkiye’nin güçlü bir alt yapıya, sağlıklı bir pazara ihtiyacı olduğunu belirterek, “Biz sürekli ihracatla deplasmanlarda başarılı olamayız.

Google Haberlere Abone ol
TOFAŞ CEO’su Başaran: Biz sürekli ihracatla deplasmanlarda başarılı olamayız

TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran, Türkiye’nin güçlü bir alt yapıya, sağlıklı bir pazara ihtiyacı olduğunu belirterek, “Biz sürekli ihracatla deplasmanlarda başarılı olamayız.” dedi.

    'Yolculuk nereye?' temasıyla Almira Otel’de düzenlenen 12. Kalite ve Başarı Sempozyumu, 'Üretimde Sürdürülebilir Başarı' konulu oturumla devam etti. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer’in oturum başkanı olduğu panelde, TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu konuşmacı olarak yer aldı.

    TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran, otomotiv sektöründe sürdürülebilirlik kavramının, bugün itibariyle bir numaralı öncelik haline geldiğini söyledi. Türkiye’deki pazarın global ölçekte son derece yetersiz olduğuna dikkat çeken Başaran, ürünlerin iç Pazara dönük vaziyette ne projelendirilebileceğini ne de Ar-Ge yapılabileceğini kaydetti. Bu şekilde dünyada iddialı olunamayacağının altını çizen Başaran, bu ürünleri dünyaya ihraç etmenin mümkün olmadığını belirtti.

    Başaran, şöyle konuştu: “Bizim bundan sonraki aşamada, ürünümüzü, belki tasarımda, yetkinliklerde ama orada da bizim önümüzdeki dönemde en büyük kazancımız ürünle Ar-Ge’yi iç içe çalıştırmaktan geçiyor. Ancak böyle olursa, müşteri nerede olursa olsun, müşteri beklentilerini karşılayabilecek, müşteri beklentilerini algılayıp bunu performansa dönüştürebilecek bir etkinlik oluşabilecek. Ondan sonrası çok kolay. Ondan sonrası iç Pazar ne kadarsa müşteri beklentilerini alırsınız, dünyada rekabetçi vaziyette ürünlerinizi sunmaya ve satış sonrasında müşteri memnuniyetini oluşturacak hale geliyor o taktirde o boyutu da kendi hedeflerinize koyarsınız. Bunun sonucunda biz iç pazarda tek başına ürün yapma gibi fırsatımız kalmadı. Bizim zaten Tofaş’ın Doblo ile geliştirdiği hedefte, iç pazara 1 bölü 3 oynadığımız taktirde iki bölü üçünü ihracata çevirmek üzere stratejiler çevirdik. Şuana kadar çok sağlıklı yapılara kavuştuk.”

    “Biz sürekli ihracatla deplasmanlarda başarılı olamayız” diyen Başaran, şöyle devam etti: “Bizim kendi sahamızda çok güçlü bir alt yapıya. Sağlıklı bir pazara ve dünyaya entegre bir müşteri yapısına hitap edebilecek yetkinliklerimizi geliştirip, bu ekonomiye şekil veren herkesle beraber, iç pazarın, ekonominin her türlü salınımında sağlıklı, güçlü, ülke ekonomisini destekler bir yapıda projelerimizi geliştirmemiz lazım.”

    DUDAROĞLU: ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 60’İNİ İÇ PAZARA VERMELİYİZ

    TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu ise öncelikle Türkiye iç pazarının mutlaka büyümesini arzu ettiklerini ifade etti. Dudaroğlu, “Çünkü bizim üretimimizi iç pazardaki ana sanayi firmalarımıza vermek durumundayız ve pazarın büyümesini şöyle algılarız. İthalatla büyüyen bir Pazar değil kendi üretimimizle ve model çeşitliliği ile ürettiğimizin en azından yüzde 60’ını iç pazara verebildiğimiz bir ana sanayi özlemi içindeyiz. Yoksa çok ciddi ithalatın yapıldığı, dövizin dışarıya gittiği bir iç Pazar özlemimiz hiçbir zaman olmadı.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar