TOBB Müşterek Konsey Toplantısı

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "(Oda ve borsalarda FETÖ ile mücadele) Bugüne kadar 16 yönetim kurulu başkanı, 17 meclis başkanı, 442 meclis üyesi görevlerinden ayrılmış ve istifa etmiştir. Bu yaklaşık yüzde 5'e tekabül etmektedir. Bundan sonra da bu mücadeleyi sürdürüp, yapıya dahil olanları hızlı bir şekilde ayıklamamız lazım" - "Merkez Bankamız faiz oranlarını aşağı çekmeye devam ediyor. Talebimiz, bankalarımızın da Merkez Bankasına uyarak, faiz politikalarını gözden geçirerek, reel sektörümüzü rahatlatması" - TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: - "(15 Temmuz Dayanışma Kampanyası) TOBB, odalar ve borsalar olarak 27 milyon lira yardım topladık. Daha da devam ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
TOBB Müşterek Konsey Toplantısı

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, oda ve borsalara sızan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarını ayıklamaya devam edeceklerini bildirerek, "Bugüne kadar 16 yönetim kurulu başkanı, 17 meclis başkanı, 442 meclis üyesi görevlerinden ayrılmış ve istifa etmiştir. Bu yaklaşık yüzde 5'e tekabül etmektedir. Bundan sonra da bu mücadeleyi sürdürüp, yapıya dahil olanları hızlı bir şekilde ayıklamamız lazım." dedi.

Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Müşterek Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak iş dünyasıyla iş birliğine devam edeceklerini söyledi.

Küresel finans krizinin etkilerinin halen görüldüğünü belirten Tüfenkci, bazı ülkelerde ise sorunların derinleştiğini ifade etti.

ABD ekonomisinin toparlandığı dile getirilse de bunun kalıcılığı noktasında mutabakat bulunmadığını belirten Tüfenkci, küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen Türkiye'nin kesintisiz büyümeye devam ettiğini vurguladı.

Tüfenkci, 15 Temmuz'da yaşanan hainliğe rağmen halkın demokrasinin yanı sıra ekonomiye de sahip çıktığına dikkati çekti.

Büyümeyi destekleyecek adımlar attıklarını dile getiren Tüfenkci, bu kapsamda yatırım teşviklerinin de artırıldığını söyledi.

Ekonomi politikaları üretirken siyasi çıkar gözetmediklerini ve mali disiplinden taviz vermediklerini belirten Tüfenkci, "Özel sektörü teşvik etmeye devam edeceğiz. Merkez Bankamız faiz oranlarını aşağı çekmeye devam ediyor. Talebimiz, bankalarımızın da Merkez Bankasına uyarak, faiz politikalarını gözden geçirerek, reel sektörümüzü rahatlatması." şeklinde konuştu.

Terör örgütleriyle mücadele ederken bir yandan da ekonomik iyileşmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Tüfenkci, "Ne yaparlarsa yapsınlar, üretmeye devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, ekonomimizi büyütmeye devam ediyoruz. Buna da kesintisiz devam edeceğiz inşallah." değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ ile mücadelenin gerek kamu gerekse özel sektörde devam etmesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Bu yapı devlete sızdığı gibi oda ve borsalarımıza da şu veya bu nedenle sızmıştı. Bununla ilgili hükümet olarak direkt müdahaleden ziyade oda ve borsaların kendi içlerindeki yapıları ayıklamalarını istemiştik. Bugüne kadar 16 yönetim kurulu başkanı, 17 meclis başkanı, 442 meclis üyesi görevlerinden ayrılmış ve istifa etmiştir. Bu yaklaşık yüzde 5'e tekabül etmektedir. Bundan sonra da bu mücadeleyi sürdürüp, yapıya dahil olanları hızlı bir şekilde ayıklamamız lazım."

Tüfenkci, bu noktada bir gevşeklik hissedilmesi durumunda Bakanlık olarak devreye de girebileceklerine işaret etti.

- TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye'nin 100 sene öncesine benzer istiklal ve istikbal mücadelesi verdiğini ifade ederek, "Çeşitli isimler altındaki terör örgütlerinin alçakça saldırılarının zaten hedefindeydik. 15 Temmuz'daysa bunlardan daha sinsi olan ama aynı hainlikteki FETÖ örgütünü gördük. Hem Türkiye siyaseti hem de Türkiye ekonomisi için tarihi bir stres testi verdik. Milletin dirayetiyle bu test başarıyla geçildi. Türkiye, gücünü sandıktan, yetkisini milletten almayan bir idareyi meşru kabul etmeyeceğini bütün dünyaya gösterdi." diye konuştu.

Oda ve borsa camiası olarak darbe girişimine ilk tepki gösteren, kalkışmayı tanımadığını açıklayan meslek kuruluşu olmaktan dolayı gurur duyduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, oda ve borsaların, demokrasi mitinglerine katıldığını, gıda ve lojistik gibi çok çeşitli destekler verdiğini dile getirdi.

Demokrasi mücadelesinin şehit ve gazileri için devlet tarafından başlatılan yardım kampanyasında camia olarak rekor kırdıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "TOBB, odalar ve borsalar olarak 27 milyon lira yardım topladık. Daha da devam ediyoruz... Vatana, bayrağa ve demokrasiye sahip çıkan sizlerle, bu camiayla ayrıca iftihar ediyorum. Allah hepinizden razı olsun." değerlendirmesinde bulundu.

Darbe girişimi sonrasında faaliyetlerini 3 eksen üzerine oturttuklarını ve bu kapsamda yurt dışında algı yönetimi için resmi diplomasi sürecine destek sağladıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Ayrıca 98 ülkedeki muhataplarımızla ve 25 çok uluslu iş örgütü ile temaslar kurduk. Yurt dışındaki bilgi kirliliğini kaldırmak için buralarda hızlı bilgilendirmeler gerçekleştirdik. Yarın da Cumhurbaşkanımızla birlikte Çin'de G-20 toplantısına gidiyoruz." ifadesini kullandı.

Yerleşik yatırımcıların güvenini tesis etmenin ve yükseltmenin önemine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede çeşitli toplantılar düzenlediklerini dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, odaklandıkları diğer bir konunun reformlar olduğunu ifade ederek, yapısal reformlara ve küresel rekabette kendilerini öne çıkaracak adımlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Bir süre önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlattıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, "81 il ve 160 ilçedeki oda ve borsalarımız kanalıyla, iş dünyasının nitelikli çalışan ve stajyer ihtiyacını tespit edeceğiz. İŞKUR da bu talepleri karşılayacak eğitimler verecek. Buradan istihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek. Yani SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak." diye konuştu.

KOBİ'lerin Kredi Garanti Fonu'ndan daha fazla yararlanmalarını sağlamak için teminatlandırmadaki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Vergisini düzenli ödeyen firmalar ödüllendirilmeli. Yargıdaki sıkıntıları rahatlatmak üzere, belli miktarın altındaki ticari davalarda tahkim zorunlu kılınmalı. İnanıyorum tüm bu çalışmalar kısa sürede sonuç verecek ve Türkiye yeniden tempolu büyüme sürecine girecektir." ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, siyasetteki mutabakat ortamının piyasalardaki güveni artıracağına ve ekonomiye yeni bir ivme kazandıracağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

Toplantı, konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam etti.

Yorumlar