TOBB: Gemi inşa sektörü teşvikte büyük ölçekli yatırımlar arasına alınmalı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, gemi inşa sektörünün teşvik sisteminde büyük ölçekli yatırımlar arasına alınması talebinde bulundu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da Türkiye’nin...

Google Haberlere Abone ol
TOBB: Gemi inşa sektörü teşvikte büyük ölçekli yatırımlar arasına alınmalı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, gemi inşa sektörünün teşvik sisteminde büyük ölçekli yatırımlar arasına alınması talebinde bulundu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşma noktasında denizcilik sektörüne son derece önemli görevler düştüğünü söyledi. Elvan, “Dış ticaret hedeflerine ulaşılması, denizcilikte belirlenen hedeflere ulaşmak ile doğru orantılıdır.” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan Bakan Elvan, denizcilik sektöründeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Gemi yoluyla yapılan dış ticaretin 40 milyar dolardan 223 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Elvan, Türkiye’de şu anda büyüklü küçüklü 185 liman ve iskelenin bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin ihracatının ve denizyoluyla yapılan dış ticaretin oranının artması noktasında, Türkiye’nin yeni limanlar yapması ve mevcut limanlarını geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti. Elvan, ekipmanlarıyla birlikte, en az yüzde 70’i yerli olacak şekilde gemi üretimi hedeflediklerini de ifade etti.

"DENİZCİLİK DALGALI GÜNLERİ GERİDE BIRAKTI"

Sektörün geldiği noktanın yeterli olmadığını vurgulayan Bakan Elvan, “Denizciliğin dalgalı günleri geride bıraktığını söyleyebilirim, ancak birlikte daha fazla çalışmak zorundayız.” dedi. Yaşanan krizlerin veya başka mazeretlerin denizciliğin gelişmesine engel olamayacağını ifade eden Elvan, hükümet olarak, yasal düzenlemeler ile birlikte sektörün önünü açmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, küresel ekonominin zor bir dönemden geçerken Türkiye’nin yüzde 4 büyüdüğünü ve bu büyüme trendinin daha da yukarıya çekilmesi gerektiğini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, “Denizcilik sektörü de bu açıdan kritik bir öneme sahip.” dedi. Sektörün ciddi sıkıntılar yaşadığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, hem gemi inşa sanayisinin, hem deniz taşımacılığının, hem de limanların geliştirilmesi ve teşvik edilmeye devam edilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Hazırlanan yeni yatırım teşvik sisteminde deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığı 'Öncelikli Yatırım Konuları' içinde yer alıyor. Sayın Bakanımızdan rica ediyorum, Gemi İnşa Sektörünü de 'Büyük Ölçekli Yatırımlar' arasına katalım. Bu alanda da atılım sağlayalım.”

CİHAN

Yorumlar