TOBB Doğalgaz Meclisi yılın ikinci toplantısını yaptı

- Toplantıda, gündemdeki gelişmeler ve Türkiye'deki doğalgaz üretimini artırmak için yapılması gerekenler tartışıldı

Google Haberlere Abone ol
TOBB Doğalgaz Meclisi yılın ikinci toplantısını yaptı

ANKARA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Doğalgaz Meclisi'nin bu yılki ikinci toplantısında, sektörün gündemindeki gelişmeler ve Türkiye'de doğalgaz üretimi tartışıldı.

TOBB Doğalgaz Meclisi'nden yapılan açıklamaya göre, toplantı 1 Haziran'da Meclis Başkanı İbrahim Akbal'ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Akbal, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de son dönemde yerli kömürün ekonomiye kazandırılması yönünde çalışma ve hazırlıklar yapıldığını, aynı zamanda 2023 vizyonunda ve sonrasında nükleer ve yenilenebilir enerjiden daha fazla istifade edilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Doğalgazın elektrik üretimindeki payının 2016'nın ilk çeyreğinde yüzde 33 seviyesinde olduğunu aktaran Akbal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından alınan tedbirlerle enerjide kaynakların çeşitlendirildiğine dikkati çekti.

Akbal, yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) gemilerinden faydalanma ve mevcut LNG terminalleri ile yer altı depolarının kapasitelerini artırmak yönünde olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) ulusal iletim şebekesinin taşıma kapasitesini artırma yönündeki kararlılığının gelecek kış ve devamında ulusal arz güvenliğini pekiştirme yönünde umut verici olduğunu kaydetti.

- Türkiye'de yerli doğalgaz üretimini arttırma

Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı da Türkiye'deki doğalgaz üretiminin geçmişi ve güncel gelişmeleri konusunda sunum yaptı.

Sunumun ardından yapılan fikir alışverişinde, doğalgaz aramalarının artırılması gerektiği belirtildi. Artık bunu destekleyen koşulların sağlandığı ifade edilirken, özel sektör yatırımcılarının bu konuda daha cesaretli olmaları gerektiği vurgulandı.

- Serbestleşme yolunda EPİAŞ’ın katkısı

Daha sonra Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karahan’ın doğalgaz piyasasının EPİAŞ’a entegrasyonu konusundaki bilgilendirmesiyle interaktif bir oturum gerçekleştirildi.

Bu oturumda doğalgaz piyasasındaki serbestleşme yolunda EPİAŞ’ın katkısı değerlendirilirken, doğalgaz piyasasının da EPİAŞ sistemine dahil olmasıyla arzulanan piyasa ve rekabet ortamına ulaşma yönünde önemli bir adımın atılmış olacağı vurgulandı.

Yorumlar