TOBB Başkanı: Milli gelir son 6 yıldır 10 bin dolara takılıp kaldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de fert başına düşen milli gelirin son 6 yıldır 10 bin dolarda takılıp kaldığını söyledi. 2023’de 2 trilyon dolar milli gelir hedefini yakalanması için,...

Google Haberlere Abone ol
TOBB Başkanı: Milli gelir son 6 yıldır 10 bin dolara takılıp kaldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de fert başına düşen milli gelirin son 6 yıldır 10 bin dolarda takılıp kaldığını söyledi. 2023’de 2 trilyon dolar milli gelir hedefini yakalanması için, her yıl yüzde 8 civarında büyüme oranının yakalanması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ekonomiye yeni bir ivme kazandırıp, yüksek büyümeyi sürdürebilmeliyiz. Ancak, üretmek için cari açık veren, büyümek için borçlanan bir ülke olarak bunu başaramayız.” dedi.

TOBB’un 70’inci mali genel kurulu başladı. Birlik başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, halkın ilk defa Cumhurbaşkanını oyları ile seçeceğini belirterek, “İlk defa halkoyuyla seçileceğinden dolayı, farklı bir önemde. Biz bu seçim sürecinin itidalli bir şekilde tamamlanacağına inanıyoruz. İnşallah seçim sonucu, ülkemizde yeni bir toplumsal mutabakatın oluşmasına da vesile olur. Zira en çok, huzura ihtiyacımız var. Huzur bulalım ki, hepimiz işimize odaklanalım. Daha fazla üretim, daha fazla yatırım, daha fazla ihracat yapalım.” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de fert başına düşen milli gelirin son 6 yıldır 10 bin dolarda takılıp kaldığına dikkat çekerken, 2023’de 2 trilyon dolar milli gelir hedefini yakalanması için, her yıl yüzde 8 civarında büyüme oranının tutturulması gerektiğini vurguladı. TOBB Başkanı, “Son 10 yılda 4 defa yüzde 8’in üzerinde büyümeyi sağlamışız. Demek ki biz bunu yapabiliyoruz. Şimdi ekonomiye yeni bir ivme kazandırıp, yüksek büyümeyi sürdürebilmeliyiz. Ancak üretmek için cari açık veren, büyümek için borçlanan bir ülke olarak bunu başaramayız.” diye konuştu.

"YENİ BÜYÜME MODELİNE İHTİYAÇ VAR"

Türkiye’nin yeni bir büyüme modeline ihtiyaç duyduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bunun için de bir dizi yapısal reforma ihtiyaç var. Siyasetçisi, bürokratı, akademisyeni, iş dünyası el ele verip,ortak akılla, doğru politikaları tasarlamalıyız. Biz hazırlığımızı yapıyoruz. Düzenli anketlerle iş dünyasının nabzını tutuyoruz. Görüyoruz ki, iş dünyamız geleceğe umutla bakıyor. Zaten umut olmadan kalkınma olmaz. Ama ihtiyaç duyulan yapısal reformlar var. Bunlardan ilk 5 öncelikli alan şunlardır; vergi reformu, cari açığı azaltacak sanayi stratejisi, istihdamın teşviki, girdi maliyetlerinin azaltılması ve reel sektörün bankalarla çalışma ortamının iyileştirilmesi.” şeklinde konuştu.

“DIŞ TİCARET AÇIĞININ ÇÖZÜMÜ KOBİ’LERDİR”

Konuşmasında KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapılmasını da isteyen Hisarcıklıoğlu, “KOBİ’lerin ekonomi için ne kadar önemli olduğuna dair bir rakam vereyim.Buna hiç kimse dikkat etmiyor.Bugün ihracatın yüzde 63’ünü KOBİ’ler yapıyor. İthalatınsa sadece yüzde 39’unu. Demek ki dış ticaret açığının çözümü de KOBİ’lerde." dedi.

KOBİ’lerin de büyüyebilecekleri ve büyük şirketler tarafından piyasadan silinmeyecekleri, onlarla eşit şartlarda rekabet edebilecekleri bir eko-sistem gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Bunun için dünyada benimsenen bir sistemi, ülkemizde de uygulamalıyız. Bu da ‘Kalkınma Temelli Kamu Satın Alma Politikasıdır’. Biz kamu alımlarında yabancı ürünlere kucak açtığımız için, yabancı ülkelerin şirketlerini desteklemiş oluyoruz. Böyle devam edersek, Anadolu’nun KOBİ’lerinden yarının küresel şirketleri çıkmaz. Kamu alımlarında da KOBİ’ler lehine düzenleme yapılmalı. Mevzuatta bazı hükümler var ama uygulaması zayıf. Mesela sayın Başbakanımızın talimatıyla, kamu alımlarında yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması kararı alınmıştı.Ama ne yazık ki bürokrasi bunu uygulamadı. Kamu mal alım ihalelerinin yüzde 93’ünde bu kararişletilmedi.”

“BANKALAR ‘HEP BANA’ ANLAYIŞINI BİR KENARA BIRAKMALI”

Hisarcıklıoğlu, son dönemde canlarını yakan hususlardan birinin de bankaların yüklediği maliyetler olduğunu belirterek, “Sektör, bankalara farklı isimler altında; harç, komisyon, dosya ücreti ödemekten bıktı. Zaten bu kadar faiz ödediğimiz bankalar, bir de dosya ücretine mi muhtaç durumda? Bu dönemde reel sektör hapşırırsa, bankacılık sektörü grip olur. Bankalara sesleniyorum; artık bu vicdansızlığı, ‘hep bana’ anlayışını bırakın. Unutmayın, KOBİ varsa siz varsınız!” diye sitem etti.

“AB TÜRKİYE'YE TAŞIMA KOTALARLA ENGEL ÇIKARIYOR"

AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı ama Türkiye'yi dahil etmediği Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın Türkiye’nin aleyhine döndüğüne dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin önüne bir de taşıma kotaları ve tarife dışı engeller konulduğunu belirterek, “Bizi dışlayan, bize zarar veren bu yapımutlaka değişmeli.” dedi.

“YENİ ANAYASA GÜÇLER AYRILIĞININ ÇALIŞMASINI SAĞLAR”

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının sonunda yeni Anayasa’nın gündeme alınması gerektiğini belirtti. Evrensel standartlarda, AB normlarına uygun, demokratik bir anayasanın gerekli olduğu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bu sayede; yasama, yürütme ve yargı erklerinin ahenk içinde çalışması mümkün olacak. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti yapımız kurumsallaşacak.” ifadesini kullandı.

CİHAN

Yorumlar