TMO'dan kilosu 2,5 liraya pirinç

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), pirinç stoklarını eritmek için kilosu 2,5 liradan olmak üzere perakende satışlara başladı.

Google Haberlere Abone ol
TMO'dan kilosu 2,5 liraya pirinç

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), pirinç stoklarını eritmek için kilosu 2,5 liradan olmak üzere perakende satışlara başladı.

TMO’dan yapılan açıklamada, pirinç üretiminde bu yıl dünyada bütün zamanların en yüksek rakamlarına, Türkiye’e ise son yılların en yüksek rakamlarına ulaşıldığına işaret edilerek, “2012 yılında 469 milyon ton olan dünya pirinç üretimi, bu yıl 471 milyon ton; 2012 yılında 528 bin ton olan Türkiye pirinç üretimi ise, bu yıl 540 bin ton olarak gerçekleşmiştir.” bilgisi verildi.

Türkiye’nin yıllık pirinç tüketiminin 600 bin ton civarında olduğunu belirten TMO, açıklamasında, “Yıllık üretim rakamı (540 bin ton), hasat sonrası ithalat rakamı (10 bin ton) ve devreden stoklar (95 bin ton) toplandığında, iç piyasada bu dönem için 645 bin ton pirinç stoku oluşmaktadır. Ayrıca özel sektörün de önümüzdeki günler için 140 bin tona kadar ithalat bağlantısı yaptığı bilinmektedir. Bu durumda, devir stokları, üretim ve ithalatla birlikte ülkemizin 2013 dönemi pirinç arzının iç tüketimi fazlasıyla karşılayacak düzeyde olduğu, artan miktarın da 2014 yılına devredeceği değerlendirilmektedir.” ifadeleri yer aldı.

25 BİN TON OSMANCIK PİRİNCİ SATIŞTA

Oluşacak bu yoğun arz nedeniyle pirinç fiyatları düşmeden, stoklarını perakende satış suretiyle tasfiye etmeye karar veren TMO, stoklarında bulunan yaklaşık 25 bin ton Osmancık pirincini kilo başına perakende 2,50 TL’den tüm TMO işyerlerinde (143 nokta) satışa sundu. Açıklama, bu konuyla ilgili olarak da şöyle denildi:

“İç piyasada ihtiyaç duyulması halinde gümrüksüz olarak çeltik ve pirinç ithalatı da yaparak uygun fiyatla halkımızın istifadesine sunacaktır. İç ve dış piyasalar TMO tarafından yakından izlenmekte olup, çeltik ve pirinç piyasalarının sağlıklı işleyişine yönelik her türlü bilgilendirme ve uygulamalar halkımızla paylaşılacaktır. Üretici, tüccar, sanayici ve ilgili tüm kesimlerin bu hususları dikkate alarak hareket etmeleri menfaatlerine olacaktır.”
CİHAN

Yorumlar