"TL en az değer kaybeden para birimleri arasında"

- TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Maggio: -"TL, Brexit sonrası dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en az değer kaybedenlerden" -Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Matys: - "Küresel çapta önde gelen merkez bankaları piyasaları sakinleştirecek adımlar atarsa TL toparlanabilir"

Google Haberlere Abone ol
"TL en az değer kaybeden para birimleri arasında"

İSTANBUL (AA) - BURHAN SANSARLIOĞLU - TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Cristian Maggio,Türk lirasının (TL), Brexit sonrası dolar karşısında, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en az değer kaybedenlerden olduğunu belirtti.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Maggio, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma kararı (Brexit) sonrasında Güney Afrika randı, Polonya zlotisi ve Macar forintinin bugün fazla değer kaybeden para birimleri olduğunu ifade etti.

Maggio, TL'nin dolar karşısında Brexit kararı sonrasında gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en az değer kaybedenlerden olduğunu belirtti.

Asya piyasalarında daha fazla değer kaybı görülebileceğinin altını çizen Maggio, Latin Amerika piyasalarının diğer gelişmekte olan piyasalara göre daha iyi performans göstereceği öngörüsünde bulundu.

Maggio, Çin Merkez Bankasının (PBoC) İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılma kararı alması sonrasında müdahalede bulunabileceğini aktardı.

İleriki günlerde gelişmekte olan para birimlerinin tekrar toparlanabileceğini dile getiren Maggio, ancak bugün 3 seviyesinin üzerini gören dolar/TL'de sonradan satış baskısının görülebileceğini söyledi.


- "Küresel çapta önde gelen merkez bankaları piyasaları sakinleştirecek adımlar atarsa TL toparlanabilir"


Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys ise İngiltere ekonomisinin bu referandum sonucundan sonra yavaşlayabileceğini ve bu durumun İngiltere'nin Türk ürünlerine olan talebi azaltabileceğini kaydetti.

Bu sabah TL'nin dolar karşısında satış baskısı yaşadığını anımsatan Matys, kısa vadede TL'de değer kayıpları görülebileceği değerlendirmesinde bulundu. Matys, küresel çapta önde gelen merkez bankalarının piyasaları sakinleştirecek adımlar atması durumunda TL'nin tekrar toparlanabileceğini ifade etti.

IHS Global Insight Ekonomi ve Politika Uzmanı Lawson da İngiltere'nin kararının küresel çapta belirsizliği artırdığını vurguladı. Küresel piyasalarda borsalarda ve para birimlerinde sert düşüşler görüldüğüne dikkati çeken Lawson, gelişmekte olan piyasalardaki risk iştahının da kısa vadede önemli derecede azalabileceğini aktardı.

Piyasaların bu karardan en az birkaç ay olumsuz etkileneceğini dile getiren Lawson, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı almasıyla birlikte AB'nin geleceğine ilişkin soru işaretlerinin de meydana geldiğini kaydetti.


- Birleşik Krallık AB'ye "hayır" dedi


Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda seçmenler ülkenin AB'den ayrılmasına karar verdi.

Birleşik Krallık'ın AB'den çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda, şu ana kadar yapılan sayımlara göre yaklaşık 33 milyon seçmen toplam 382 seçim bölgesinde sandık başına gitti.

AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. Tercihini Birlikte kalmaktan yana kullanan 15 milyon 812 bin seçmenin oy oranı ise yüzde 48'de kaldı. İki taraf arasında 1 milyondan fazla oy farkı oluşurken, kalan 5 seçim bölgesindeki oylar referandumun sonucunu değiştirmeyecek.
Tarihi referandumda İngiltere ve Galler'de Birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmak isteyen seçmenlerin tercihi öne çıktı.





Yorumlar