TIR eyleminde kilometrelerce kuyruk oluştu

Bulgaristanlı küçük nakliyecilerin Kapıkule ve Hamzebeyli Sınır Kapıları'nda 3 gündür devam eden eyleminde, sınırda kilometrelerce TIR kuyruğu oluştu.

Google Haberlere Abone ol
TIR eyleminde kilometrelerce kuyruk oluştu

Bulgaristanlı küçük nakliyecilerin Kapıkule ve Hamzebeyli Sınır Kapıları'nda 3 gündür devam eden eyleminde, sınırda kilometrelerce TIR kuyruğu oluştu.

Büyük TIR şirketlerinin üyesi olduğu Ulusal Nakliye Derneği ise 21 Şubat'ta Ankara'da düzenlenmesi beklenen bakanlar arası görüşmeye kadar eyleme katılmayacak. Küçük nakliyeciler ise Hamzebeyli-Lesovo ve Kapıkule Sınır Kapıları'ndan ağır taşıtların geçmesini engellemek için eylem başlattı. Türkiye ve Bulgaristan arasında süren TIR geçiş belgesi sorununun 21 Şubat'ta da çözüme kavuşmaması halinde eyleme büyük nakliyeciler de katılacak.

ÜRETİCİLER ZOR DURUMDA

Öte yandan bazı üreticiler, sınırdaki sorunlardan dolayı kepenk kapatma tehlikesiyle yüz yüze kaldıklarını ifade ediyor. Bulgaristan'da faaliyet gösteren Kuş Grup şirketi, Burgas ve Blagoevgrad'da olmak üzere 3 bin çalışanının işsiz kalması riskinin bulunduğunu aktardı.

Nakliyecilik yapmadıklarını aktaran şirket temsilcisi Nejdet Kuş, kendi ulaşımını kendi sağladıklarını, fakat blokaj ve ikili anlaşmazlıktan dolayı iflasa sürüklendiklerini açıkladı.
Tek girişli geçiş belgesiyle çalıştıklarını ifade eden Kuş, şirket ithalat ve ihracatının şu an durduğunu belirtti.

Kuş, "37 ülkedeki önemli şirketlerle çalışıyoruz. Siparişleri yerine getirememe durumundan dolayı sadece tazminat değil, anlaşmaların tek taraflı feshedilmesine yol açabilir." ifadelerini kullanarak 24 saat içinde Bulgaristan hükümetinin söz konusu problemin çözümü için hamle yapması gerektiğini vurguladı.

Millletvekili İvan Vılkov, uzunlığı 10 kilometreye ulaşan TIR kuyruğunun 21 Şubat'taki görüşmeye kadar ne olacağı sorusunu sordu. Nakliyeciler, sorunun bu tarihte de çözülmemesi durumunda eylemlerini Sofya'ya taşımakla tehdit etti. CİHAN

Yorumlar