TİM: Büyümenin motoru ihracat oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, büyüme oranlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Büyükekşi, “Büyümenin motoru ihracatçı oldu.” dedi.İhracatın yüzde 4,3 oranında büyümeye yüzde 2,7 oranında...

Google Haberlere Abone ol
TİM: Büyümenin motoru ihracat oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, büyüme oranlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Büyükekşi, “Büyümenin motoru ihracatçı oldu.” dedi.

İhracatın yüzde 4,3 oranında büyümeye yüzde 2,7 oranında katkı verdiğini dile getiren Büyükekşi, şunları ifade etti:

“Türkiye ekonomisi 2014 birinci çeyreğinde yüzde 4,3 büyüdü. Büyümenin ana kaynağının ise ihracat ve ihracatın katkı yaptığı sanayi büyümesi olması önemlidir. Türkiye’nin mal ihracatı 2014’ün ilk çeyreğinde yüzde 5,8, altın dâhil genel ihracatı ise yüzde 8,9 arttı. Türkiye’nin hem siyasi hem de küresel riskler ile karşılaştığı bir dönemde ihracatın katkısıyla ortaya konulan yüzde 4,3 büyümesi büyük bir başarıdır. Bu rakam senenin tamamı için Orta Vadeli Program’da (OVP) belirlenen yüzde 4 büyüme oranına ulaşmak ve hatta aşmak için umut veriyor.

2014 birinci çeyreğinde elde edilen büyümeye ihracat ve tüketim harcamaları olumlu katkı sunarken, yatırımlar ve stoklar olumsuz katkı yaptı. Net ihracatın büyümeye katkısı 2,7 puan, ihracatın katkısı 2,9 puan oldu. Nitekim 1 Haziran’da Şanlıurfa’da yaptığımız aylık açıklamada kabaca 3 puanlık bir ihracat katkısı öngördüğümüzü ifade etmiştik. İthalat artışı ise 0,2 puan olumsuz etki yaparken sonuç olarak büyümeye en büyük katkı ihracattan geldi. Bu son derece sevindirici.

Sektörel olarak ele alındığında ekonomide tüm sektörlerin makul ve ılımlı büyüme içinde olması dengeli ve sıhhatli bir büyüme eğilimi içinde olduğumuza işaret ediyor. Bu kaliteli büyümenin yapısında iyileşmeyi koruyabildiğimiz, hem dünyada hem siyasi şartlarda herhangi bir kötüleşme olmadığı takdirde bu sene yüzde 4 büyüme hedefine daha kaliteli ve dengeli yapı içinde ulaşılma ihtimali hayli büyüktür. Avrupa Birliği’nde (AB) bunalım sonrası toparlanmanın güçlenmesine ek olarak Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı parasal genişleme ve faiz indirimi kararları AB bölgesine yönelik ihracat artışının devamını, bu bölgeden gelen dış kaynak artışının devamını temin edecek. ”

CİHAN

Yorumlar