TİM Başkanı’ndan tüketici kredisi uyarısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın 2014 yılı için açıkladığı Para ve Kur Politikaları çerçevesinde tüketici kredilerindeki büyümeyi yavaşlatmasının ekonomiye önemli bir şekilde yansıyacağına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
TİM Başkanı’ndan tüketici kredisi uyarısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın 2014 yılı için açıkladığı Para ve Kur Politikaları çerçevesinde tüketici kredilerindeki büyümeyi yavaşlatmasının ekonomiye önemli bir şekilde yansıyacağına dikkat çekti. Büyükekşi, “Dikkatli olmazsak büyümede sorunlar yaşayabiliriz. Aynı gelir seviyesindeki vatandaşa daha fazla tasarruf ettirmek bir dönem sonraki milli geliri düşürebilir. Hem tüketim üzerinde baskı kurup hem vergiler konusunda rasyonel adımlar atılmazsa Cumhuriyetin 100. Yılı için hedeflenen rakamlara ulaşmakta zorlanabiliriz.” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyüyekşi, Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde de faydalanarak hazırlanan 2013 yılı ihracat verilerini Ankara'da açıkladı. 2013 yılı 11 aylık TÜİK raporlarında yer alan 138,7 milyar dolar ile Aralık ayı TİM verilerini bir arada değerlendirildiğinde 2013 yılı ihracatının 151,7 milyar dolar ile 2012 yılı ihracatı ile aynı seviyede olduğunu ifade eden Büyükekşi, Türkiye’nin sıcak gündemine rağmen gelecekten umutlu olduğunu söyledi. Dünya ekonomisinde zorlu geçen 2013’te Türkiye'nin büyümeyi başardığına dikkat çeken Büyükekşi, 151,7 milyar dolar olan ihracata ulaşarak, dünya ekonomilerindeki durgunluğa rağmen ilerlediklerini belirtti.

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı 2014 yılı para ve kur politikaları kapsamında yeni yılda temel olarak tüketici kredilerindeki büyümelerin yavaşlatılmasına odaklanacağını vurguladığına dikkat çekti. Merkez Bankası’nın tüketici kredilerindeki büyüme hızının kademeli bir şekilde önce yüzde 25’e daha sonra 20 ve 15’e indirilmesini amaçlamasının ekonomide sorunlar oluşturabileceğine dikkat çeken Büyükekşi, “Dikkatli olmazsak büyümede sorunlar yaşayabiliriz. Aynı gelir seviyesindeki vatandaşa daha fazla tasarruf ettirmek bir dönem sonraki milli geliri düşürebilir. Hem tüketim üzerinde baskı kurup hem vergiler konusunda rasyonel adımlar atılmazsa Cumhuriyetin 100. Yılı için hedeflenen rakamlara ulaşmakta zorlanabiliriz.” ifadelerini kullandı.

"DÖVİZDE SEVİYE TEMİN EDİLMEMEYİNCE ZARAR OLUŞUYOR"

Beklentilerinin 2014 yılında geciken hamlelerin atılması olduğunu ifade eden Büyükekşi, şu ifadeleri kullandı:

"Bu adımlar atılırsa para ve sermaye piyasaları da pozitif ayrışmaya başlayacaktır. İhracat cephesinde özellikle döviz piyasalardaki oynaklığın asgari olmasına önem veriyoruz. Merkez Bankası’nın dövizde seviye belirtmesi ama sonrasında bunu temin edememesi Merkez Bankası’na güvenerek işlem yapanları zarara uğratıyor. Merkez Bankası’nın politikaları bizim için hayati öneme sahip. Parasal genişlemeden çıkış ihtimali küresel koşulları daha da zorlaştırıyor. Daha değerli dolar daha yüksek faiz oranlar ve daha sıkı finansman koşulları oluşuyor. Gelişen ülkelerden olası sermaye çıkışlarıyla cari açık kurlar üzerinde baskı oluşturuyor. Bunun paralelinde yeni dönemde daha yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıyayız. Gelecek 10 yıl başka bir 10 yıl olacak. Kriz sonrası basılan paraların geri çekildiği bir dönem olacak. Mevcut durumda Asya piyasalarındaki fonların ABD ve gelişmekte olan ülkere fon çıkışı devam edecek. Türkiye bu noktada daha dirençli duruyor. Türkiye’yi kırılgan 5’li içerisinde yer almasını isteyenler var. Biz Türkiye’nin böyle bir listede yer almaması gerektiğine inanıyoruz."
CİHAN

Yorumlar