TİM Başkanı: Otomobil markamız olmadan gelişmeden bahsedemeyiz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta belirlenen hedeflere ulaşılması için markalaşmanın şart olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TİM Başkanı: Otomobil markamız olmadan gelişmeden bahsedemeyiz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta belirlenen hedeflere ulaşılması için markalaşmanın şart olduğunu söyledi. Gelişmiş bütün ülkelerin kendi otomobil markalarının bulunduğuna dikkat çeken Büyükekşi, “Gelişmiş ülkelerin tamamının otomotiv markası var. Otomotiv markası olmayıp ta öne çıkan yok.” dedi.

Türkiye Otomotiv Sektöründe 3. Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı ve 3. Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması 3. Ar-Ge Proje Pazarı ödüllerinin verildiği törene katılan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat için markanın önemine vurgu yaptı. Üniversitelerin akıl teri ile sanayicinin alın terini birleştirip Türkiye'de yeni bir çağ açmak istediklerini ifade eden Büyükekşi, "Böylelikle Türkiye'deki yüksek katma değerli ihracatın önünü açmaya çalışacağız. Türkiye'nin özellikle önümüzdeki dönemde yüksek katma değerli ihracatla 2023 hedeflerine ulaşması adına önemli çalışmalara imza atıyoruz. Özellikle otomotiv sektörü gerçekten ihracatımız açısından önemli. 8 yıldan beride ihracatımızın lokomotifi. Türkiye ihracatına bakıldığında bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,5'luk bir artış var ama otomotiv sektörünün yüzde 8'lik bir artışla, 5,5 milyar dolara ulaşan ilk çeyrekte bir artışı var. İnşallah otomotiv sektörü bu yılda lider olacak ve bayrağı önde taşıyacak. Sektörü 2023 hedefi 75 milyar dolar. Bu hedefe ulaşmak için özellikle küresel çapta 83 milyon adet üretim ve 3 trilyon dolarlık bir endüstriden bahsediliyor. Böylelikle biz bu pazarda daha fazla pay almak istiyoruz." şeklinde konuştu.

    Dünya pazarında büyük rekabetin yaşandığını dile getiren TİM Başkanı, şöyle devam etti: "Çok yoğun bir rekabet var. Öne çıkmak için rakiplerimizden farklılaşmamız gerekiyor. Katma değerli ihracatı artırmamız gerekiyor. Bu nedenle Ar-Ge inovasyon, tasarım ve markanın hep üzerinde duruyoruz. Markalaşma bu işin olmazsa olmazı. Çünkü gelişmiş ülkelerin tamamının otomotiv markası var. Otomotiv markası olmayıp ta öne çıkan yok. Biz de bu yönde Türkiye'nin bu konuda ki çalışmalarına mutlaka yeni bir bakış açısı ile bakması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz."

    Hükümetin de bu konu üzerine eğilmesi gerektiğini anlatan Büyükekşi; "Temennimiz hükümetimizin de bu konuda yeni bir bakış açısı çizip bu konuya daha fazla destek vermesi. Türkiye'nin kendi markasını çıkarması konusunda mutlaka bir adım atılması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Temennimiz bu konuda atılacak adımlarla bir Türk markasının kendisinin dünyaya kabul ettirmesi." dedi.

    Geleceğin teknolojileri hakkında da bilgiler veren Büyükekşi, şunları kaydetti: "Geleceğin otomobillerine bakıldığında; bir tarafta elektrikli otomobiller diğer tarafta Google'nin yaptığı şoförsüz araçlar gibi köklü gelişmeler her gün hız kazanıyor. Çevre ve güvenlik sistemleri ve standartlar giderek önem kazanıyor. Küçük araçlar ve küçük motorlar öne çıkıyor. Otomotiv satışlarında özellikle 2012 yılında ki yüzde 50 seviyesinin 2020 yılında yüzde 60'lara çıkması bekleniyor gelişmiş ülkelere. Diğer taraftan internet kanallarının da otomotiv satışlarında katkı payının artacağı düşünülüyor. Tüm bu trentler hep aynı noktayı takip ediyor. Üretimde pazarlamaya maliyetlerde ve tasarımda bize inovasyonu tarif ediyor. Biz de bu trenleri inovasyon sayesinde yakalayabileceklerimizi düşünüyoruz. İşte bu noktada en büyük hazinemiz olan genç beyinlerimizin önemi her geçen gün biraz daha fazla ortaya çıkıyor. Çünkü ihracatımıza katma değer katacak, yenilikler yapacak gençler tamda bu salonda bizlerle beraber. Dolayısı ile 2023 yılında gençlerimizin tasarımları, yenilikçileri, yenilikçi fikirleri ve yeni projelerinin çok büyük olduğunu düşünüyorum. Özellikle 2023 yılına giden yolda hedefimiz için genç beyinlerimiz bu işin içine daha fazla katmak." CİHAN

Yorumlar