TİM Başkanı Büyükekşi: Türkiye'nin inovasyon açığı bulunuyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'de inovasyon açığının bulunduğunu, söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TİM Başkanı Büyükekşi: Türkiye'nin inovasyon açığı bulunuyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'de inovasyon açığının bulunduğunu, söyledi.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) kuruluşunun 20. yılı dolayısıyla Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen bir törende 20 yıldır DENİB’den kesintisiz ihracat yapan başarılı şirketler ödüllendirdi.
Törene, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak, Nihat Zeybekci, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, TİM Başkanı Büyükekçi, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, DENİB Başkanı Süleyman Kocasert ile çok sayıda iş adamı katıldı.

Törende konuşan Kocasert, 107 üye ile kurulan ve ilk yılında 170 milyon dolarlık ihracata imza atan Birliklerinin 20. yılını geride bırakırken, 2 milyar dolarlık sınırı aşacak ve yaklaşık 2,1 milyar dolarlık bir ihracata imza atacağını ifade etti. Denizli’nin Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde ikilik kısmını gerçekleştirdiğini en fazla ihracat gerçekleştiren 8. il konumunda olduklarını belirtti.

TİM Başkanı Büyükekşi de şu anda kişi başı 10 bin dolar olan milli gelirin 2023 yılı hedeflerinde 25 bin dolar olduğunu, bunun 2,5 kat artış anlamına geldiğini vurguladı. 2023 yılı hedeflerinin yakalanabilmesi için 2 trilyon dolar Gayri Safi Millî Hasıla(GSMH)’ya ulaşılması gerektiğini bu dönemde asgari ücretin 2 bin dolar olacağını ifade eden Büyükekşi, “Yani 2023'te kişi başı milli gelir hedefini yakalarsak, asgari ücretin işverene maliyeti 2 bin dolar olacak. Sanayicilerimiz, işverenlerimiz 2 bin dolar asgari ücret ödeyerek üretim yapacak. Yurt içinde ve dışında, uluslararası arenada rekabet edeceksiniz. Hesabınızı buna göre yapın. Bu yapılmaz mı? bal gibi yapılır. Bugün Almanya'da asgari ücret 2 bin dolar. Onun için inovasyon, ar-ge, tasarım ve markaya bu cepheden bakmak çok önemlidir. Eğer bunları yapabilirsek, Denizli'de, Gaziantep'te, Kayseri'de, Anadolu'nun bir çok sanayi kentinde yapabilirsek, 2023 ihracat hedeflerimize ve üretim rakamlarımıza çok rahat ulaşabiliriz." dedi.

Türkiye'de sürdürebilir büyümeye ulaşmanın yolunun ihracattan geçtiğini ifade eden Büyükekşi, Türkiye'nin hedefinin katma değeri artırarak üretim yapabilmek olduğunu, bu doğrultuda yapılan çalışmalarda yenilikçiliğin ön plana çıkarılması gerektiğini anlattı. İnovasyon, tasarım, ar-ge ve markanın çok önemli olduğunu belirten Büyükekşi, Türkiye'nin cari açığı olmadığını, inovasyon açığının bulunduğunu sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri, DENİB'in eski başkanlara ve kesintisiz ihracat yapan firmalara plaket takdim etti. CİHAN

Yorumlar