THY Genel Müdürü Temel Kotil: Bizim patronumuz yolcu

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, "Biz sürekli söylüyoruz, bizim patronumuz yolcu.

Google Haberlere Abone ol
THY Genel Müdürü Temel Kotil: Bizim patronumuz yolcu

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, "Biz sürekli söylüyoruz, bizim patronumuz yolcu. Patronumuz yolcu olunca hiçbir sorun kalmıyor." dedi.

Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergileri işbirliğiyle üçüncüsü düzenlenen ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’, ikinci gününün ilk oturumunda "Türkiye Senaryoları; Vizyonerlerin Ajandası" oturumu ile devam etti.

Panelde konuşan THY Genel Müdürü Temel Kotil, kurumun büyümesine dikkat çekti. 2003 de 10 milyon yolcusu olan kurumun bugün 6 kat büyüyerek 60 milyon yolcuya ulaştığının altını çizen Kotil, şöyle konuştu: "1,5 milyar dolar ciromuz bu yıl 11,4 milyar dolar, 2023 yılı hedefimiz de 24 milyar dolar. AB'de yolcu sayısında ikinciyiz. O da iyi gidiyor. Bütün bunları bir sebebi var. Niye THY bu kadar iyi gidiyor. Biz işimizi çok seviyoruz. 10 milyondan 60 milyara gelince, yolcu ve sefer sayısı artınca bize çok arkadaşımız katıldı. Genç arkadaşlar bu kadar büyümeyi bize sormadan yönetiyorlar. Biz onlara destek veriyoruz. 2006 yılında özel şirket olduk. O pazartesi günü bizim patron değişti. Kamu azınlığa düşünce, gerçi hala maliye bakanlığına rapor ediyoruz hala ama biz sürekli söylüyoruz, bizim patronumuz yolcu. Patronumuz yolcu olunca hiçbir sorun kalmıyor. Herkes bir birini seviyorsa, çalışan çalışanı, çalışan yolcuyu, yolcu çalışanı seviyorsa çok pozitif bir durum oluşuyor. Biz ikramda çok iyiyiz. En iyi hava yolu ödülünü aldık ikramda. 50 milyon dolar tabakları, bardakları değiştirmek için harcadık, sunumu değiştirdik. Yetmez dedik. Yolcuya mesaj veriyoruz, biz iyi yapıyoruz ama daha iyisini yapacağız. Bizim rakibimiz kendimiziz."

"ASYA, AVRUPA, AFRİKA'NIN KESİŞME NOKTASI İSTANBUL"

THY'nin bu kadar iyi gitmesinde Türk ekonomisinin, Türk dış politikasının katkısı olduğunu vurgulayan Kotil, şöyle devam etti: "Somali dünyanın en fakir ülkelerindendi. Artık en fakir olmaktan yavaş yavaş çıkıyor. Gittik görüştük, uçuş güvenliği sorunu çözüldü. Yurt dışında milyonlarca zengin Somalili var. Şimdi biz uçtuğumuz için ülkelerine gidebiliyorlar. Somali'ye şuan bilgi ve para ile gittikleri için 5 yıldızlı otel Mogadişu'da yapılıyor. Ama altın pay Türkiye coğrafyası. Türkiye coğrafik olarak çok altın bir konumda. Avrupalıyız, Avrupa'nın en doğusundayız. Avrupa 500 milyon nüfusu var. Türkiye, Ukrayna'yı katarsanız 600 milyona geliyor. Bu grubun içinde olmak büyük bir sinerji veriyor. Avrupa'da yüze yakın ülkeye uçuyoruz. Afrika var, gelecek orada. Afrika'ya en çok uçan hava yoluyuz. Afrika'nın nüfusu bir milyar. Asya kocaman, Asya'nın da en batısındayız. Bunların kesişim noktası Türkiye, İstanbul."

AYDIN: İSTİKRAR OLDUĞU SÜRECE KAYNAK GELİYOR

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Türk bankacılık sektörü uzun yıllar sadece Türkiye'deki kaynaklarla idare eden bir yapıda olduğunu hatırlattı. Türkiye'deki tasarrufların ülkenin kalkınması için yeterli olmadığını ve dışarıdan destek alındığını belirten Aydın, şu bilgileri verdi: "Türk bankacılık sektörü, siyasi ve ekonomik istikrarın kazanıldığı, sektörün disipline edildiği dönemde, bugün bilanço içinde kredilerin payı yüzde 60'lara gelen bir sektör oldu. Türk Bankacılık sektörü fonlaması son derece kısa vadeliydi. Bugün uzun vadeli proje finansmanları yapmaya başladık. Bu bir kültür. Kredilerin payı yüzde 60'lara gelmiş. Bunu fonlamak için kaynak bulması lazım. Türkiye'de ekonomik ve siyasi istikrar olduğu sürece bu kaynağı bulacaktır. Kaynak geliyor da, gelmemesini isteyenler olabilir ama geliyor."

Türk bankalarının önünde bir bakir alan olduğunu belirten Aydın, "Bu bakir alanı kullanması gerekir. Sadece kaynak bulmak yetmiyor. Sermaye yeterlilik rasyosunu büyütmeye yönelik eylemler ve işlemleri değerlendirirken adil ve objektif olması gerekiyor. Bankacılık yüksek sermaye ile yapılan bir iş. Büyük paralarla yapılıyor. Konan sermaye ile elde edilen gelir kamuoyunda maalesef objektif değerlendirmiyor. Türk bankacılık sektörü söylendiği gibi büyük karlar da etmiyor. Para kazanır ve öz kaynaklarını büyütürse o zaman borçlanma ihtiyacı da azalabilir. Bize borç verenler de akıllı adamlar, biz borç verirken de basiretli davranıyoruz." şeklinde konuştu.

TURHAN: TÜRKİYE ÇOK TEHLİKELİ BİR NOKTADA

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan ise Türkiye'nin çok tehlikeli bir noktada olduğunu ileri sürdü. Turhan, şunları kaydetti: "Çünkü kişi başı milli gelirimiz 10 bin doları geçti. 2002'ye kadar Türkiye'nin kişi başı milli geliri, ABD'nin kişi başı milli gelirinin yüzde 10'unun altındaydı. Yapılan reformlarla ekonomi normale geldi. Ders kitaplarında yazanların dersini değil, yazanları yaptık. Şimdi kişi başına milli gelirimiz ABD'nin milli gelirinin yüzde 20'sine geldi 10 yıl içinde. Neden çok tehlikeli noktadayız, burada hız kesmek, rehavete kapılmak, tavşanla kaplumbağa yarışında, tavşanın hatasına düşmek için çok iyi bir nokta."

Panelde, Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Nord Holding Türkiye Başkanı Servet Topaloğlu ve Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da birer konuşma yaptı.
CİHAN

Yorumlar