THD: BDDK yönetmeliği yürürlüğe girerse işlem başına ücret alınabilecek

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından bankaların yeni tüketiciyi koruma yasasına dayanarak her türlü faiz dışı gelirleri alabilmesine yönelik 'Yönetmelik Taslağı'na tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
THD: BDDK yönetmeliği yürürlüğe girerse işlem başına ücret alınabilecek

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından bankaların yeni tüketiciyi koruma yasasına dayanarak her türlü faiz dışı gelirleri alabilmesine yönelik 'Yönetmelik Taslağı'na tepki gösterdi. Çakar, "Tüketici temsilcisinin bulunmadığı BDDK tarafından hazırlanan bu Yönetmelik Taslağı bu şekilde yürürlüğe girerse, bankalar yaptıkları her iş ve işlem başına ayrı ayrı ücret alabilecekler." dedi.

THD genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Çakar, "BDDK tarfından hazırlanan Yönetmelik Taslağı bu şekilde yayınlanırsa, Mayıs sonunda yürürlüğe girecek olan Yeni Tüketiciyi Koruma Yasası'na göre, mevcut bu haksız ücret, komisyon ve masrafların büyük çoğunluğu kesinleşmiş olacak ve yasal olarak alınmaya başlanacaktır. Yenilerinin de önü açılmış olacaktır. Kısaca, bankaların bugün itibariyle aldıkları 70 dolayındaki 'Deli Dumrul' ücretleri konusunda bizzat Yeni Tüketici Yasası dayanak oluşturarak vatandaşların bankalarca soyulmasının önü açılmış olacaktır." diye konuştu. BDDK tarafından hazırlanan taslağı yürürlüğe girmesi halinde bankaların yaptığı işlem başına ayrı ayrı ücret alabileceklerini vurgulayan Çakar, şunları kaydetti:

"Ne acıdır ki, bizzat Tüketiciyi Koruma Yasası'na dayanarak meşrulaşmış bulunan faiz dışı gelirlerden olan kredi kartı asıl ve ek kart üyelik ücretine ek olarak ayrıca halk arasında ‘Deli Dumrul’ ücretleri denilen ve yasal olarak alınabilecek ücretlerden bazıları şöyle sıralanıyor; kartını yeniledim ücreti, ATM'den hesaba baktın ücreti, bankacılık yapmak için hesap açtım hesabını işletiyorum ücreti, kredi için seni sordum istihbarat ücreti, kredi işlem fişi verdim ücreti, krediyi verdim ücreti, ödeme planını değiştirdim, kredinin bir kısmını erkenden ödedin ücreti. Artık hattı müdafaa yoktur. Sathı müdafaa vardır. Bu satıh tüm tüketiciler olarak, bu Deli Dumrul ve soygun ücretlerine karşı her ortam ve platformda karşı çıkmayı gerektirir. Öncelikle, kişi bazında hepimiz sosyal medya başta olmak üzere tüm kanalları kullanarak BDDK'yı protesto edelim ve uyaralım. Aksi takdirde, bu anlayış, ülkemizin ticari anlayışına girerse, bundan böyle hizmet sektöründe, örneğin; dolmuşçunun vites değiştirdim ücreti, otobüsçünün muavin ücreti, hava yolları şirketlerinin pilot ve hostes ücreti, PTT’nin pul yapıştırma ücreti, belediyelerin asfaltta yürüme ücretleri gibi ücretleri almalarının önü açılmış olacaktır." CİHAN

Yorumlar