TETAŞ'ın kömür santrallerinden elektrik alma esasları belirlendi

ANKARA (AA) - Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi'nin (TETAŞ), yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerini işleten özel şirketlerden...

Google Haberlere Abone ol
TETAŞ'ın kömür santrallerinden elektrik alma esasları belirlendi

ANKARA (AA) - Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi'nin (TETAŞ), yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerini işleten özel şirketlerden elektrik enerjisi teminine ilişkin usul ve esaslar belli oldu.

Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, TETAŞ'ın mevcut sözleşmeleri dışında karşılaması gereken elektrik enerjisi miktarı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından uygun bulunan talep profilleri ile TETAŞ'ın mevcut sözleşmeleri kapsamındaki miktarlar dikkate alınarak uzlaştırma dönemi bazında belirlenecek. Profil tespitinde kullanılmak üzere elektrik dağıtım şirketleri ve görevli tedarik şirketleri bir sonraki yıla ilişkin uzlaştırma dönemi bazındaki taleplerini eylül sonuna kadar TETAŞ'a bildirecek.

Karar kapsamında, yerli kömür yakıtlı özel elektrik üretim santrallerini işleten şirketlerden temin edilecek miktar her yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. TETAŞ, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen miktarı yüzde 10 aralığında alabilecek. Şirketlerden temin edilecek elektrik enerjisine ilişkin olarak ilgili yıla ait süre, miktar ve birim fiyatı Bakanlar Kurulu tarafından bir önceki yılın ekim ayında belirlenecek.

Şirketler, TETAŞ'a satabilecekleri enerji miktarını, lisanslarında belirtilen gücü ve Türkiye Elektrik Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından onaylı bakım programlarını dikkate alarak TETAŞ'ın ilanında belirlediği süre içerisinde sunacak.

Yorumlar