Teşvik teşvik belgeli bina inşaatlarına harç istisnası

- Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalar, bina inşaat harcı ve imar ile ilgili harçlardan istisna tutulacak

Google Haberlere Abone ol
Teşvik teşvik belgeli bina inşaatlarına harç istisnası

ANKARA (AA) - Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalar, bina inşaat harcı ve imar ile ilgili harçlardan istisna tutulacak.

Maliye Bakanlığının "Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalar, Kültür ve Turizm Bakanlığınca teşviki karara bağlanmış otel, motel ve benzeri turistik tesisler otel, motel ve benzeri turistik tesisler bina inşaat harcından müstesna tutulacak.

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen yapı ve tesisler imar ile ilgili kanunda sayılan harçlardan müstesna olacak.

Söz konusu değişikliklerin yürürlük tarihi 9 Ağustos 2016 olarak belirlendi.

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalara (ilave ve tadiller dahil) bina inşaat harcı istisnası getirildi.

Bu istisnadan faydalanabilmek için bina inşaatlarına ilişkin inşaat veya tadilat ruhsatının Yatırım Teşvik Belgesinin tamamlama vizesinin yapılacağı tarihten önce alınması, bu kapsamdaki bina inşaatlarına (ilave ve tadiller dahil) ilişkin olarak inşaat veya tadilat ruhsatı alınmasında Yatırım Teşvik Belgesinin bir örneğinin ilgili belediyeye verilmesi gerekecek.

6728 sayılı Kanunla yapılan değişikliğin yürürlük tarihinden (9 Ağustos 2016) önce alınmış ve tamamlama vizesi yapılmamış olan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında, mezkur tarihten sonra inşa edilecek binalar da (ilave ve tadiller dahil) bu istisnadan faydalanabilecek.

Bu kapsamda örneğin 1 Mart 2017 tarihinde alınan ve 2 yılda tamamlama vizesinin yapılacağı varsayılan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında ilgili belediye sınırları içerisinde inşa edilecek olan 5.000 metrekare büyüklüğündeki inşaat alanına sahip fabrika binasına ait inşaat ruhsatının 1 Eylül 2017 tarihinde alınması halinde, inşa edilecek fabrika binası için bina inşaat harcı istisnasından faydalanılabilecek.

6728 sayılı Kanunla yapılan değişikliğin yürürlük tarihinden önce tamamlama vizesi yapılmış olan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalar, bina inşaat harcı istisnasından faydalanamayacak.

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen yapı ve tesisler için imar mevzuatı gereğince belediyelerce alınması gereken imar ile ilgili harçlara ilişkin istisna uygulaması

Belediye Gelirleri Kanunun ilgili maddesinde yapılan değişiklik ile Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen yapı ve tesisler için imar mevzuatı gereğince belediyelerce alınması gereken parselasyon, ifraz ve tevhit, plan ve proje tasdik, zemin açma izni ve toprak hafriyatı, yapı kullanma izni harçlarına ilişkin istisna getirildi.

Bu istisnadan faydalanabilmek için yapı ve tesislere ilişkin izin, karar veya işlemin Yatırım Teşvik Belgesinin tamamlama vizesinin yapılacağı tarihten önce alınması veya yapılması, bu kapsamda inşa edilecek yapı ve tesislere ilişkin izin, karar veya işlem aşamasında Yatırım Teşvik Belgesinin bir örneğinin ilgili belediyeye verilmesi gerekecek.

6728 sayılı Kanunla yapılan değişikliğin yürürlük tarihinden önce alınmış ve tamamlama vizesi yapılmamış olan Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında, mezkur tarihten sonra inşa edilecek yapı ve tesisler de bu istisnadan faydalanabilecek.

Yatırım Teşvik Belgesinin iptali durumunda, bu belge kapsamında inşa edilen binalar (ilave ve tadiller dahil) ile yapı ve tesislere ilişkin olarak istisnadan faydalanıldığı için tahsil edilmeyen bina inşaat harcı ve imar ile ilgili harçlar ilgili belediyelerce tahsil edilecek.

Tebliğ, 9 Ağustos 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Yorumlar