TESK'ten elektrik ve doğalgaza zam söylentilerine tepki

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, elektrik ve doğalgaza yüzde 12 ile 18 arasında zam yapılacağı söylentilerini yanlış bulduğunu belirterek, “Piyasalardaki daralmanın etkilerini göstermeye başladığı şu g.

Google Haberlere Abone ol
TESK'ten elektrik ve doğalgaza zam söylentilerine tepki

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, elektrik ve doğalgaza yüzde 12 ile 18 arasında zam yapılacağı söylentilerini yanlış bulduğunu belirterek, “Piyasalardaki daralmanın etkilerini göstermeye başladığı şu günlerde elektrik ve doğalgaz fiyatlarına dokunulmamalı. Ekonomi daralırken, elektrik ve doğalgaza zam yapmak, maliyetleri artırır esnafı zor durumda bırakır.” dedi.

Türkiye’de doğalgaz abone sayısının 70 ilde 10 milyonu geçtiğine işaret eden Palandöken, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Doğalgaza yapılacak zam, vatandaşın kış aylarında ısınma giderlerini artıracak ve yüzde 60’ı doğalgazdan üretilen elektriğin fiyatının da artmasına neden olacaktır. Zincirleme etkisi ile üretim girdisi olarak kullanılan elektrik ve doğalgaz üretim maliyetlerini artırarak, her mala zam gelecek ve muhtemelen enflasyonun yükselmesine de neden olacaktır. Hatırlarsınız, 2008 yılında doğalgaza yapılan zam nedeniyle yakıt masrafı yüzde 80 artan vatandaşların birçoğu doğalgaz kullanımını ya düşürmüş ya da vazgeçmişti. Şimdi doğalgazın bir metreküpü 1,07733 liradan satılırken zam yapılırsa kış vakti vatandaşın cebi yanar, tüketimini azaltırsa kendi donar.”

“ÜRETİM DÜŞMEMELİ”

Ekonominin çarkları durmadan, işsizlik oranlarının düşmeye devam etmesi için yurtiçi üretiminin devam etmesi gerektiğini belirten Palandöken, şu görüşleri dile getirdi:

“Ekonomi yönetimi dış açığı azaltmak, enflasyonu düşürmek için ekonomiyi soğutucu tedbirler almaya çalışmaktadır. Bankalara verilen paranın azaltılması, kredi kartlarına getirilmek istenen limitlerden sonra üretim maliyetlerini doğrudan artıracak doğalgaza zam yapmak enflasyonist baskı oluşturup, üretimi azaltacak etki yaratır. İşsizlik sosyo-ekonomik politikaların en önemlisidir. Ülkenin ekonomik istikrarı için, işsizliğin artmaması için, bu soğukta insanların iyi ısınması için doğalgaza zam yapılmamalıdır."

CİHAN

Yorumlar