TESK: Kadın girişimcilere ayrıcalık tanınmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kadın girişimcilere ayrıcalık tanınmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
TESK: Kadın girişimcilere ayrıcalık tanınmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kadın girişimcilere ayrıcalık tanınmasını istedi.

Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı değerlendirmede, “Ülkemizde her 100 yetişkinden 12'si erken dönem girişimcilik faaliyetlerinde bulunuyor. Genç girişimcilerimiz için bu oran yüzde 70'lere çıkıyor. 2012 yılında 188 bin 435 ve 2013 yılının ilk 8 ayında 318 bin 643 yeni girişimci tarafından 130 bin 208 iş yeri açıldı. TESK olarak değer yaratacak girişimleri ve girişimcileri eğitiyor ve destekliyoruz. Bu doğrultuda daha önce yaptığımız Avrupa Birliği Kadın Girişimciliği projemiz başarılı bir şekilde tamamlandı. Avrupa'nın en girişimci nüfusuna sahip olan ülkemizde şu an itibariyle kadın üye sayımız 200 bine ulaştı. Genç girişimcilerimize ve kadınlarımıza yönelik eğitimlerimiz bundan sonra artarak devam edecek.” dedi.

KADIN GİRİŞİMCİLERİN SAYISINI ARTIRMALIYIZ

Palandöken, şöyle devam etti: “Ülkemizin yarısını oluşturan kadınlarımızın iş hayatında daha öne çıkmalarını istiyoruz. Kadınlarımızın üretime daha fazla katılımının sağlanması için hali hazırda faal bulunan kadın esnaf ve sanatkârların birçok konuda yaşadığı sorunlarının giderilmesi ve önlerinin açılması gerekiyor. TESK olarak 2014-2015 yılında 50 bin yeni girişimcinin yarısının kadın girişimci olması için çalışmalarımız sürüyor. Son 10 yıl içerisinde kadınlarımızın artan başarısı ortadadır. 2012 yılında yüzde 27,2 olan kadınlarımızın iş gücüne katılım oranı 2013 yılının ilk yarısında yüzde 30,2'ye çıkması yeterli olmasa da sevindiricidir. Kadınlarımızın kendi iş yerini kurabilmesi için İŞKUR ve KOSGEB işbirliği ile başlattığımız girişimcilik kursları ile kredinin önü açıldı. 30 bin lirası hibe olmak üzere 100 bin liraya kadar kredi verilen kadın girişimcilerimizin oranını yükseltmek en büyük arzumuz.”

EVLİLER DAHA İLGİLİ

2013 yılında girişimci kursiyerler arasında yapılan anket sonuçlarını açıklayan Palandöken, “Kursiyerlerimizin yüzde 77'si evli, yüzde 34'ü lisans mezunu, yüzde 11'i yüksek lisans, yüzde 27'si lise ve yüzde 11'i ön lisans eğitimi almış. Katılımcıların yüzde 40'ı kendi işini yapma deneyimine sahipler. Yüzde 26'sı iş fikri ile ilgili diğer eğitimlere katılırken yüzde 55'i iş fikri ile ilgili çalışma deneyimine sahipler. Kursiyerler en çok mobilya, reklamcılık, kırtasiye, deri, oto boyama, pastane, kafeterya, kuaför, gelinlik modaevi gibi çeşitli meslek dallarında iş yerini açtı. Kursu bitirenlerin yüzde 22'si hemen iş hayatına atılıyor. İş yerini açanların yüzde 17'si 30 bin lirası hibe olmak üzere KOSGEB yeni girişimci desteğinden yararlandı. İş yeri açmayı planlayanlar ise proje ve çalışmalarını sürdürüyor. Ekonominin büyümesi ve istihdamın artması için küçük girişimlerin ve aile işletmelerinin faaliyetleri özendirilmeli ve bürokrasi azaltılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar