TESK, bu yıl 45 milyon turist bekliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, turist sayısında artış beklediklerini bildirdi. Palandöken, “2014 yılında ülke olarak turist beklentimiz 45 milyon. Her yıl turizm sezonunda yaşanan artışın...

Google Haberlere Abone ol
TESK, bu yıl 45 milyon turist bekliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, turist sayısında artış beklediklerini bildirdi. Palandöken, “2014 yılında ülke olarak turist beklentimiz 45 milyon. Her yıl turizm sezonunda yaşanan artışın bu yıl turistlerin harcamalarına da yansımasını bekliyoruz.” dedi.

Turizm sezonuna ilişkin yazılı değerlendirme yapan Bendevi Palandöken, “Hizmet sektöründe her türlü tedbir şimdiden alınmalıdır. Özellikle geçmiş yıllarda yaşanan kaçak alkollü içeceklerle ilgili yeni sıkıntılar yaşanmamalıdır. Uyarılarımız dikkate alınarak denetimler artırılmalıdır. Geçmişte yaşanan üzücü olaylar artık yaşanmasın.” çağrısında bulundu.

Geçen yıl Türkiye'ye gelen turist sayısının yüzde 7,6 artarak 39 milyon 226 bin 226 kişiye ulaştığını, bunların yüzde 86,2’sının 33 milyon 827 bin 424 kişi ile yabancı turistlerden oluşturduğunu söyleyen Palandöken, şöyle devam etti: “Turizm gelirlerimiz yüzde 11,4 artarak 32 milyar 310 milyon 424 bin dolar oldu. 2013'te kişi başına ortalama harcama 824 dolar olurken, yabancılar ortalama 749 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımız yerini yurdunu ziyarette geldiğinde ise ortalama bin 252 dolar harcadı. Sektörde 1,5 milyon insan çalışıyor.”

Bandrolü bulunmayan alkollü içki miktarında yüzde 63 artış olduğunu ve bu alkollü içkilerin normal satış fiyatının çok altında bir fiyattan satıldığını söyleyen Palandöken, şunları kaydetti: “Daha 20 gün önce piyasa değeri 1 milyon TL olan toplam 15 bin 730 şişe kaçak alkollü içki yakalandı. Vatandaşımızı uyarıyoruz; normal fiyatın altında satılan ürünün, sahte veya kaçak olması muhtemeldir. Sahte, kaçak veya izinsiz olarak üretilen ürünlerden korunmak için; alış verişinizi, TAPDK satış belgesi sahibi perakende satıcılardan yapınız. Alkollü içkilerin şüpheli görülen ambalaja sahip olanlarını ve ambalajlarının üzerinde bandrolü olmayanları asla almayınız. Bu tür ürünlerin sahte veya kaçak olması muhtemeldir.”

CİHAN

Yorumlar