TEPAV: Perakendeci hem mutsuz hem umutsuz

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)'nın verilerine göre; Perakende Güven Endeksi (TEPE), Haziran'da bir önceki aya ve geçen yıla göre düşerek 2014’ün ilk yarısında 2010 yılından bu yana en düşük yılın ilk yarısı...

Google Haberlere Abone ol
TEPAV: Perakendeci hem mutsuz hem umutsuz

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)'nın verilerine göre; Perakende Güven Endeksi (TEPE), Haziran'da bir önceki aya ve geçen yıla göre düşerek 2014’ün ilk yarısında 2010 yılından bu yana en düşük yılın ilk yarısı değerini aldı. 7 aydır durağan seyreden satış beklentileri haziranda düştü. Perakende de hem geçmiş döneme göre işlerin durumunda hem de gelecek beklentilerde düşüş yaşandı. AB-28 Perakende Güven Endeksi de geçen yıla göre yükselmeye devam etti. Türkiye, Haziran ayında da geçen yıla göre AB-28’de perakende güveni en çok düşen ülke oldu.

2014 yılındaki en yüksek değerini mart ayında alan TEPE, marttan bu yana düşüşünü sürdürüyor. Haziran 2014’te -11,6 değerini alan TEPE, bir önceki aya göre 3,9 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 12,6 puan düştü. TEPE’nin düşüşünde geçen 3 aya göre işlerin durumundaki ve gelecek 3 aydaki satış beklentilerindeki düşüş ve stok düzeyindeki artış etkili oldu. 2014’ün ilk yarısında ortalama -6,6 değerini alan TEPE, 2010 yılından bu yana yılın ilk yarısındaki en düşük değerini almış oldu.

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Haziran 2014’te -71,6 puan oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Mayıs 2014’e göre 12 puanlık, Haziran 2013’e göre ise 42,5 puanlık düşüş gerçekleşti. İşlerdeki toparlanma algısı 2014’te yılın ilk yarısında 2009’dan bu yana en düşük değeri aldı. Haziran 2014’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 6,5’i geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 72,7 oldu. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 20,8 olarak gerçekleşti.

TÜM ALT SEKTÖRLERDE PERAKENDE GÜVENİ DÜŞTÜ

Bir önceki yılın aynı dönemine göre tüm alt sektörlerde düşüş görüldü. Diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.) motorlu taşıtlar ve birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörlerindeki düşüş ortalama düşüşün altında gerçekleşti. Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, mobilya, aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri ve tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörlerinde düşüş ortalama düşüşten daha fazla oldu. Geçen yıla göre en fazla düşüş elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektöründe belirlendi. TEPE anketine soru bazında bakıldığında Mayıs 2014’e göre, ilerleyen 3 aydaki satış fiyatı beklentileri ve mevcut stok düzeyi dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda düşüş görüldü. Haziran 2013’e göre ise ilerleyen 3 aydaki satış fiyatı beklentileri dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda düşüş yaşandı. Perakende sektöründe hem geçmiş döneme göre işlerin durumunda hem de beklentide düşüş gerçekleşti.

AB’DE PERAKENDE GÜVENİ GEÇEN YILA GÖRE YÜKSELİYOR

AB-28 Perakende Güven Endeksi, Haziran 2014’te 2,8 puan değerini aldı. AB-28’de bir önceki aya göre 1,4 puanlık düşüş, geçen yılın aynı dönemine göre ise 12,9 puanlık artış oldu. Türkiye hem geçen aya hem de geçen kıyasla AB-28’den ve Euro Bölgesi’nden daha kötü performans sergiledi. Türkiye, geçen yıla göre AB-28’de perakende güven en çok düşen ülke oldu. AB-28 perakende güven endeksi yılın ilk yarısındaki endeks değerlerine bakıldığında 2014’ün ilk yarısında serideki en yüksek değerini almış oldu.

EN İYİ PERFORMANSI YUNANİSTAN GÖSTERDİ

AB-28 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Yunanistan’ın geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke olduğu görüldü. Yunanistan’ı, İsveç, İtalya, Güney Kıbrıs ve İspanya takip etti. Estonya, Litvanya, Romanya, Finlandiya, Avusturya, Slovenya ve Türkiye’de geçen yıla göre düşüş yaşandı. Bir önceki aya göre en fazla artış ise Yunanistan ve Danimarka’da yaşandı. AB-28 Perakende Güven Endeksi, geçen yıla göre Euro Bölgesi’ne oranla daha iyi performans sergiledi.

CİHAN

Yorumlar