Temeli atılan termik santral doğalgaz ithalatını 1 milyar lira azaltacak

Manisa'nın Soma ilçesinde kurulacak Kolin Termik Santrali'nin temeli törenle atıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Manisa Valisi Abdurrahman Savaş da katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Temeli atılan termik santral doğalgaz ithalatını 1 milyar lira azaltacak

Manisa'nın Soma ilçesinde kurulacak Kolin Termik Santrali'nin temeli törenle atıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Manisa Valisi Abdurrahman Savaş da katıldı. Santral hizmete girdiğinde Türkiye 400 milyon dolar, yani yaklaşık 1 milyar liralık daha az doğalgaz ithal edecek

Törende konuşan Bakan Yıldız, amaçlarının Türkiye'nin enerjide ithalata bağlılığını azaltmak olduğunu, yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirme noktasında yoğun çaba gösterdiklerini söyledi. Yeni bir teknolojiyle 510 megavat güce sahip Soma Kolin Termik Santrali'nin temelini attıklarını, 2017 yılında açıldığında hangi görevde olursa olsun açılışa gelmeyi dilediğini belirten Yıldız, Manisa ve Soma'nın enerji üretiminin yüzde 3,5–4'ünü karşıladığını, rüzgar ve termik santrallerle ülkenin yükünü çeker pozisyonda olduğunu ifade etti. Kurulacak santralin, doğalgaz ithalatının önlenmesi açısından da önemli faydalar getireceğini vurgulayarak, "İnşallah devreye girdiğinde 400 milyon dolarlık, yani yaklaşık 1 milyar liralık daha az doğalgaz ithal etmiş olacağız." dedi.

ABD'de üretilen elektrik içinde kömür oranının yüzde 45'ler civarında olduğunu, dünyada da Uluslararası Enerji Ajansı'nın tahminlerine göre bütün ülkelere bakıldığında 2035 yılında dünya enerji ihtiyacının yüzde 30'unun kömürden karşılanacağını aktaran Bakan Taner Yıldız, "Bizde hiç böyle bir algı yok. Eller kömürden yapsın, Türkiye'ye gelince kömür kirli olsun. Size soruyorum, mahallenin delisi biz miyiz yahu? Başkaları kömürden elektrik üretecek, Türkiye üretmeyecek. 17 Aralık'tan sonra Türkiye'de oynanmak istenen oyunların önemli bir kısmı enerji sektöründe ama halkımız, vatandaşımız bilsin ki biz bu oyunlara düşmüyoruz, hem enerji sektöründe hem siyasi olarak. Bunu çok fazla önemsiyorum. Başbakanımız'ın 2023 yılı için verdiği hedef, tüm yerli kömür kaynaklarımızı teknolojik ve kurallarına uygun olarak kullanmak." şeklinde konuştu.

Kolin şirketinin santrale 1,6 milyar dolar yatırım yapacağına kaydeden Yıldız, Türkiye'nin siyasi istikrarını bozmaya çalışanlara rağmen yatırım yapmanın aslında bir meydan okuma anlamına geldiğini, istikrarın süreceğine olan güveni gösterdiğini kaydetti: "Birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere ekmek yok arkadaşlar. Hamdolsun ekmeğimizi, bu Türkiye'nin istikrarını isteyen tüm kardeşlerimizle beraber paylaşacağız. Burada 2 bin 600 yeni ekmek kapısı, istihdam alanı açılıyor." Santralin, TKİ ile yaptığı anlaşmayla 136 milyon liralık yeni gelir kapısı oluşturacağını belirterek, "Toprağın altında kömür duruyordu, biz de orada oturuyorduk. Bu kömür AK Parti hükümetlerinde olmadı, yüzyıllardan beri var ama kimse çıkarmadı. Böyle 17 bin megavatlık, 14 milyon tonluk kömürümüz var Türkiye'de. 2023 yılına kadar hepsini yatırımcılara açmış olacağız. 2023 yılında kurulu gücümüzün yüzde 30'unu kömürden sağlamış olacağız." dedi.

Konuşmaların ardından düğmeye basılarak temele ilk harç döküldü. CİHAN

Yorumlar