Temel Kotil: ÇED raporunu geçici bir olay olarak görüyorum

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temal Kotil, 3. havalimanıyla ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu geçici bir olay olarak gördüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Temel Kotil: ÇED raporunu geçici bir olay olarak görüyorum

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temal Kotil, 3. havalimanıyla ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu geçici bir olay olarak gördüğünü söyledi. Üçüncü havalimanının olmaması gibi bir düşünceyi hayal etmenin bile mümkün olmadığını belirten Kotil, “Türkiye’nin önünü açacaktır. Bu raporların inşallah yenisi bakacaktır, hallolacaktır.” dedi.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 21 Ocak'ta aldığı kararla 3. Havalimanı için ÇED'in verdiği iznin yürütmesini durdurarak keşif ve bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi. Konuyla ilgili konuşan THY’nin genişletilen Launge açılışında konuşan Temel Kotil, haberi uçakta gazetelerde okuduğunu ifade etti. Kotil, “Hedeflerimizi etkilemez İnşallah. Sonuçta bir rapordur üzerinde çalışılır. Ama Singapur’da ulaştırma bakanının davetlisiydim. Üçüncü havalimanını çok merak ediyorlar. Üçüncü havalimanı aslında dünyanın merkezini buraya çekiyor. Çünkü burası yetmiyor. Atatürk havalimanı yolcu sayısında Heathrow Havalimanı’ndan sonra ikinciliğe oynuyor. Avrupa’da bu yıl sonu itibariyle Frankfurt ve Paris’i geride bırakacaktır. Üçüncü havalimanının olmaması, böyle bir şeyi hayal etmek bile mümkün değil. Türkiye’nin önünü açacaktır. Bu raporlar inşallah yenisi bakacaktır, hallolacaktır. Ben geçici bir olay olarak görüyorum. Üçüncü havalimanı düşündüğümüzden çok daha önemli bana bunu Singapur’da anlattılar. Yabancılar gözünde üçüncü havalimanı çok daha önemli.” diye konuştu.

CIP salonunu transit yolcuların kullandığını aktaran Kotil, yüzde 50 transit yolcu oranını aştıklarını dile getirdi. Her 2 yolcudan birisinin İstanbul’dan transit olarak devam ettiğini söyleyen Kotil, bunun bitmeyen bir havuz olduğunu, büyümelerini de bunun sağladığını ifade etti.

HÜKÜMETİMİZ BU KONUYLA İLGİLİ GİRİŞİMLER YAPACAKTIR

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise ÇED raporuyla ilgili bunların aşılacağını söyledi. Türkiye’nin böyle büyük projelerinin ertelenmesi doğru olmadığını kaydeden Topçu, “İhtiyaç olduğu için biran önce yapılır. Hükümetimiz devletimiz bu konuyla ilgili önlemleri ve girişimleri yapacaktır.” ifadesini kullandı.

Uçak ve yolcu hedefleriyle ilgili de konuşan Topçu, 2014’te 14 geniş gövdeli uçaklarının geleceğini söyledi. THY’nin 16 yeni destinasyonu olacağını ifade eden Topçu sözlerini şöyle tamamladı: “30’a yakın dar gövdeyle beraber uçak filomuza girmiş olacak. Daha önceki verdiğimiz siparişlerle beraber siparişte bekleyen uçak sayısı 264’tür. Her ay bu uçaklar peyderpey filomuza katılıyor. 80’in üzerinde geniş gövdeli uçak filosuyla uluslar arası, kıtalar arası uçan uçak filosuyla hizmet verecek. 268 uçakla 2014’ü kapamak planımız var. Biliyorsunuz 60 milyon yolcu hedefimiz var.”
CİHAN

Yorumlar