Telefonlardan sonra otomobiller de akıllanıyor

İletişim şirketi Turkcell, Akıllı Otomobil Platformu’nu devreye aldı. Platform ile Subaru ve Volvo markalı arabalardan internete girmek, arıza durumunda yer veya yön tarif etmeden yol yardımı almak mümkün. 1 Ağustos’ta kullanıma açılacak...

Google Haberlere Abone ol
Telefonlardan sonra otomobiller de akıllanıyor

İletişim şirketi Turkcell, Akıllı Otomobil Platformu’nu devreye aldı. Platform ile Subaru ve Volvo markalı arabalardan internete girmek, arıza durumunda yer veya yön tarif etmeden yol yardımı almak mümkün.

1 Ağustos’ta kullanıma açılacak platform, Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ile Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş tarafından tanıtıldı. Kocabaş, şu aşamada makinelerin iletişiminin arttığını belirterek, “Burada abone adedi 2011’den 2013’e dek ikiye katlandı, 1,2 milyondan 2,1 milyona geldi. Alana önemli yatırımlar yaptık ve 3 makineden 2’sini diyaloga geçirdik.” dedi. Kocabaş, makinelerin her alanda verimliği artırdığını, maliyetleri optimize ettiğini dile getirdi. Makinelerin iletişiminin 1,5 milyar lira tasarrufu olanaklı kıldığını anlatan Kocabaş, “Bu rakamı daha da büyütmeyi temenni ediyoruz. Burada en yararlı alanlardan biri ulaşım. Şu an Türkiye’de 18 milyon taşıt var. Bu taşıtların bir bölümü makinelerin iletişiminden faydalanıyor. İletişime otobüs tarafında katma değerli servisler; kamyon ve tır tarafında maliyet optimizasyonu; otomobil ve motosiklet tarafında güvenlik, konfor, kolaylık adına gerek duyuluyor." ifadelerini kullandı.

Kocabaş, makinelerin iletişiminin ulaşım alanında önemli rolü olduğunu vurgularken de şunları kaydetti:

“Bir kere biz pek çok belediye ile el ele veriyoruz. Akıllı Durak uygulamamız malum. Uygulamamız ile otobüsün nereden, ne saatte geleceğini görüyoruz. Yine ülke olarak taşıt takip ve filo yönetiminde Avrupa’da tavandayız. Şu an büyük kurumlar filo yönetimlerini yapabiliyor, filolarını takip edebiliyor. Bu da büyüyecek bir alan. Bir de Turkcell Akıllı Otomobil var. Bu yeni platformda güvenilir, kolay ve keyifli kullanım önemli. Burada taşıt içinde kullanan ve internet bir birini etkiler halde. Akıllı Otomobil ile trafikten otopark verilerine, arıza olaylarına kadar taşıtların bir biri ile diyaloguna, internetten paylaşımına giden anlayıştayız.”

Tanıtımda gazetecilerin “Platformu kaç taşıta yayacaksınız?” sorusuna Selen Kocabaş, “Türkiye’de 2 milyon makine iletişimde. Dünyada milyar milyar rakamlardan söz ediliyor. Biz, çok kısa vadede 150 milyon makineyi iletişime geçeceğini tahmin ediyoruz. Burada aslan payını ulaşım ve otomobil endüstrisi alacak.” cevabını verdi.

Turkcell Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş ise Akıllı Otomobil’in menüleri ve kullanımı ile ilgili detayları verdi. Kulabaş’ın açıklamalarına göre platformda navigasyon, internet ve yol yardımı menüleri var. Navigasyon menüsü ile yol tarifi alınabiliyor, plaka numaralarından yararlanılarak bir otomobilden diğer otomobile konum iletiliyor ve yol kolayca bulunabiliyor. Ayrıca trafiğin yoğun olduğu yerler görülebiliyor, otopark ve akaryakıt alanlarının hem yerleri hem fiyatları belirlenebiliyor.

İnternet menüsü ile fizy drive, internet, facebook, twitter gibi alanlara girilebiliyor. Ayrıca Garanti Bankası’nın şubeleri, ATM yerleri öğrenilebiliyor. Yol yardımı menüsü ile de arıza durumunda servislere erişilebiliyor.

CİHAN

Yorumlar