Tekstilciler, enerjinin yüzde 45’ini boşa harcıyor

Enerji verimliliği alanındaki çalışmaları ile dikkat çeken Enervis, Ekonomi Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren tekstil firmaları için enerji verimliliği raporu hazırladı....

Google Haberlere Abone ol
Tekstilciler, enerjinin yüzde 45’ini boşa harcıyor

Enerji verimliliği alanındaki çalışmaları ile dikkat çeken Enervis, Ekonomi Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren tekstil firmaları için enerji verimliliği raporu hazırladı. Hazırlanan rapora göre tekstil firmaları, kullandıkları enerjinin yüzde 45’ini boşa harcıyor. Fabrikalardaki verimsizliğin en fazla atık sıcak suyun değerlendirilmeden deşarj edilmesi ve basınçlı hava kayıpları gibi sebeplerden kaynaklandığı belirtiliyor.

Projenin ilk aşamasında tekstil firmaları incelendi. Firmaların son 4 yıla ait elektrik ve ısıl enerji tüketimleri ile üretim verilerini inceleyen Enervis uzmanları, işletmelerin tüm aşamalarda dikkatlice ölçüm yaptı. Ölçümler sonucunda hazırlanan raporda, tekstil firmalarındaki enerji kaybının yüzde 45’i bulduğunu ortaya koydu.

Firmaların en sık yaptıkları hataları sıralayan Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, “Yaptığımız inceleme ve analizlerde gördük ki tekstil firmalarının en önemli problemlerinden biri; üretim için ihtiyaç duyulan ısıl kapasitenin çok üzerinde sistem tasarımı yapılması. Büyük maliyetlerle üretilen buharın, prosese gelmeden yolda kayba uğraması, basınçlı hatlarda meydana gelen kayıplar, eksik veya yetersiz yalıtım uygulamaları ve en önemlisi proseslerde meydana gelen atık su ısısı ile baca gazı ısısının geri kazanılmadan atılması önemli ölçüde enerji kaybına neden oluyor. Bu gibi enerji kayıpları yapılacak basit ekipman bakımı veya değişikliği ile önemli oranda tasarruf sağlanabilir. Bazı kısmında yapılacak düşük maliyetli yatırımlarla da çok ciddi enerji tasarrufu elde edilebilir.” dedi.

DÜŞÜK MALİYETLERLE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARTIRILABİLİR

Kipoğlu, sanayi tesislerindeki aydınlatma, ısıtma, soğutma gibi altyapı ihtiyaçlarının da üretim kapasitesindeki artışa paralel revize edilmediğinden yakındı. Osman Kipoğlu, Türkiye’de elektrik tüketiminin yüzde 40’ının, doğalgaz tüketiminin ise yüzde 26’sının sanayide kullanıldığını belirterek, bu alanda yapılacak enerji verimliliği çalışmalarının hem üretim maliyetini hem de ülkenin enerji ithalatını azaltacağının altını çizdi. CİHAN

Yorumlar