Tekstilciler 2014 yılına umutlu giriyor

İzmir'de bir araya gelen Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün temsilcileri, 2014 yılına umutlu girerken, kur avantajı ve yeni pazarlarla ihracat hacmini daha da artırmayı hedefliyor.

Google Haberlere Abone ol
Tekstilciler 2014 yılına umutlu giriyor

İzmir'de bir araya gelen Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün temsilcileri, 2014 yılına umutlu girerken, kur avantajı ve yeni pazarlarla ihracat hacmini daha da artırmayı hedefliyor.

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) aralık ayı Yönetim Kurulu Toplantısı İzmir Nakış Sanayicileri Derneği'nin (İNDER) ev sahipliğinde Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda yapıldı. 2013 yılını değerlendirildiği, 2014 yılı beklentilerinin masaya yatırıldığı toplantıda, sektör temsilcileri 2014 yılından umutlu olduklarını ifade ettiler.

YÜZDE 20 BÜYÜME BEKLENTİSİ

Toplantıda konuşan MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, 2013 yılının sektörleri için başarılı geçtiğini söyledi. Son aylarda döviz kurlarında yaşanan istikrarsızlığın sektörlerinde sıkıntı yarattığını belirten Öztürk, “Son kur artışları ile birlikte üretim maliyetlerimiz arttı ama ihracat açısından da kur dezavantajımız tersine döndü. 2013 yılında sektör olarak büyümemizi sürdürdük. 2014 yılında da yüzde 15-20 büyüme tahmin ediyoruz. Yeni yılda faizlerin artacağı ifade ediliyor. Yine kur artışının süreceği belirtiliyor. Bizim sektörde kur artışından ziyade kur istikrarı önemlidir. Kurdaki artış döviz cinsinden yatırımı olanlar için sıkıntı yaratacaktır. Bu firmaların dikkatli olması gerekiyor. Ancak buna rağmen 2014 yılında kurda istikrar sağlanır, enflasyon oranında kur artışı devam ederse sektörümüz açısından verimli bir yıl olur.” dedi.

MHGF Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden ise 2013 yılında yüzde 10 ihracat artışını yakaladıklarına işaret ederek, bunun miktar artışından çok fiyat ve katma değerdeki artıştan kaynaklandığını söyledi. 2013 yılında da değişen şartlara uyum sağlayan, esnek çalışan, yeni pazarlara yönelen firmaların büyümelerini sürdürdüğünü vurgulayan Özden şöyle konuştu: “2014 yılında akıllı ve doğru üretim ile bilinçli ticaret yaparak büyümemizi sürdüreceğiz. Yeni yılda ABD ve Avrupa pazarlarında iyileşme beklense de çetin geçecek. Rekabet artacak. Bu rekabette yeni pazarlar bularak, yeni ticaret şekillerini deneyerek ve üretimde yeniliklere açık olarak başarılı olabiliriz. Hızlı servis, çeşitlilik ve doğru iletişimi kurduğumuz oranda sektörü büyütebiliriz. 2014 yılında sektör olarak bunu başaracağımıza inanıyorum.”

SEKTÖR İNOVASYONLA BÜYÜYOR

İzmir Nakış Sanayicileri Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Kuloğlu da 2013 yılında nakış sanayicileri olarak iyi bir yıl geçirdiklerine dikkat çekti. Nakışlı ürünlerin artık her sektöre girdiğini bu nedenle büyümelerini sürdürdüklerini belirten Kuloğlu, “Tekstil ve konfeksiyon sektörü Türkiye'de cari fazla veriyor. İstihdama özellikle kadın istihdamına çok büyük katkılar sağlıyor. Rekabetin inanılmaz boyutlara ulaşmasına rağmen inovasyon ve yeniliklerle kendini büyütmeye devam ediyor. 2014 yılında da her türlü sıkıntıya rağmen sektörün büyüyeceğini düşünüyorum. Yeni yıldan ümitliyim.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar