TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat: Ülke adeta bir taşeron cenneti oldu

Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Genel Başkanı Nazmi Irgat, ülkenin adeta bir taşeron cenneti haline geldiğini söyledi. Irgat, “Biz taşeron işçilere yeni bir düzenleme getiriyoruz, taşeron işverenle asıl...

Google Haberlere Abone ol
TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat: Ülke adeta bir taşeron cenneti oldu

Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Genel Başkanı Nazmi Irgat, ülkenin adeta bir taşeron cenneti haline geldiğini söyledi. Irgat, “Biz taşeron işçilere yeni bir düzenleme getiriyoruz, taşeron işverenle asıl işvereni ayırıyoruz' denilmesine rağmen mevcut sistemin devam etmesi yönünde yeni müeyyideler getiriliyor.” dedi.

TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat, Bursa’da düzenlenen eğitim seminerine katıldı. Isparta, Aydın ve Denizli’den sonra gerçekleştirilen seminerin açılışında konuşan Irgat, taşeron düzenlemesinden yakındı. Ülkede olabildiğince esneklik ve güvensiz çalışma ortamı bulunduğunun altını çizen Nazmi Irgat, şunları söyledi: “Ben her halükarda işim olduğu zaman işçiyi çağırıp işimi yaptıracağım, işim bitiğinde de geri göndereceğim. Olabildiğince esneklik, olabildiğince güvencesiz çalışma. Başta da devlet yaptı bunu, taşeronlaşma ile yaptı bunu. Bu nedenle de bu ülke adeta bir taşeron cenneti oldu. Rakamlar çok çelişkili. Bazılarına göre 660 bin taşeron çalışanı var kamuda, ama belediyeleri de dâhil ettiğin zaman 1 milyon 200 bin insan sadece kamuda taşeron. Özel sektörde ise eğer bu ülke hukuk devleti ise bu ülkenin yasaları bu ülkede uygulanması gerekiyorsa, 2003 yılında çıkarılan iş kanununa göre o iş kanununun ikinci maddesine göre iş ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde ancak alt işveren olabilir, taşeron olabilir.”

Irgat, Türkiye’de 50’den fazla taşeron derneği bulunduğunu ve bunların hiçbirinin sendikalı olmadığının altını çizdi. Başkan Irgat, hükümet yetkilileri tarafından 'Biz taşeron işçilere yeni bir düzenleme getiriyoruz, taşeron işverenle asıl işvereni ayırıyoruz.' denildiğini hatırlatarak, “30 Mayıs tarihi itibari ile bizden şiddetle kaçırdıkları yasa tasarısı TBMM gündemine indi ve biz de internetten öğrendik.” şeklinde yakındı. Var olan yapının sürdürülebilmesi için yeni müeyyide ve mevzuatlar getirilmek istendiğine değinen Irgat, bu nedenle üç işçi konfederasyonu genel başkanının bir araya gelerek Başbakan'la görüşüp çekincelerini paylaştıklarını anlattı.

Genel Başkan Irgat, bunun başlangıçta kabul görüyor gibi olmasına rağmen, bu konuda ilerleme sağlanamadığından yakınırken, “Şu an itibari ile Soma faciasından sonra maden işçisi arkadaşlarımıza yeni müeyyideler getiriliyor. Çalışma saatlerinin 6 saate indirilmesi, 55 olan emeklilik yaşının 50’ye indirilmesi gibi yeni müeyyideler getiriliyor ama geniş kapsamlı çalışma hayatındaki bizim ortadan kaldırılmasını istediğimiz, taşeronluğun kaldırılması ile ilgili bir müeyyide yok. Mevcut sistemin devam etmesi yönünde yeni müeyyideler getiriliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Sektörde işverenlerin kazandıklarını ‘rekabet edemiyorum’ anlayışı ile ya yurt dışına kaçırıp ya da inşaatlarda çareyi bulduklarını dile getiren Irgat, şöyle devam etti: “Bizim ülkemizin yatırımcısı sanayi ya da hizmet yatırımı değil, inşaatlarda buluyor çareyi. En cazibi de inşaat, bakıyoruz her yerde gökdelenler. O kömür madeninin sahibinin de İstanbul’daki gökdelenlerini gördünüz. O şartlarda çalışan insanlarımızın alın terinden kazandığı ile gökdelen dikiyor, yeni yatırımlar yapmıyor bu ülkenin insanı.”

Sorunlarına çözüm bulmak için işçilerin Türk İş’e geldiğini kaydeden Nazmi Irgat, “Ama bu safhadan sonra artık, hani dediler ya, ‘biz üretimden çekiliyoruz ama stratejik noktalarda iş kollarında üretimimiz devam edecek’ denildi ya bu günün siyasi iktidarı tarafından. O zaman diyoruz ki madenler de stratejik üründür, enerji bir stratejik üründür, bari burada hainlik yapılmasın diyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’de 12 milyon 4A statüsünde çalışan bulunduğunu anlatan Genel Başkan Irgat, taşeron uygulaması ve Yatağan santrallerinin özelleştirilme ihalesi yapılacağı için 'Türk İş Başkanlar Toplantısı' yapılacağını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar