TEİS: Vatandaş ilaç almak için eczane değil hastane arayacak

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, vatandaşların uzun süredir bulamadığı depo penisilin iğnelerinin Türkiye'de bir ilk olarak hastanelerden dağıtılacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TEİS: Vatandaş ilaç almak için eczane değil hastane arayacak

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, vatandaşların uzun süredir bulamadığı depo penisilin iğnelerinin Türkiye'de bir ilk olarak hastanelerden dağıtılacağını söyledi. Bütün dünyada ve Türkiye'de ilaçların eczanelerden alındığını belirten Saydan, "Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli." uyarısında bulundu.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, depo penisilin iğnelerinin hastanelere dağıtılması ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Vatandaşların uzun süredir bulamadığı depo penisilin iğneleri Türkiye'de bir ilk olarak hastanelerden dağıtılacağını belirten Saydan, "Ama ilacın hastanelerinde hiç bulunmadığı şansız illerimizde mevcut. Hakkari, Eskişehir, Bingöl, Artvin, Karaman. Eczanelerde olmayan bu ilaçların hastanelerden verilmemeli. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli." diye konuştu. Saydan, depo penisilinleri ile ilgili bu uygulamayı eleştirerek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bütün dünyada ve ülkemizde ilaç eczanelerimizden alınır. Vatandaşı mağdur eden bu olay çok üzücüdür. Bu olayın TEİS olarak ilk ve son olmasını istiyoruz. 3 aydır bulunmayan ilaçların fiyatı deposılın flakon 1.2 =2,32 lira, deposilin falkon 2.4 =3,16 lira ve deposılın flakon 6.3.3 =1,95 lira. Görüldüğü üzere son derece ucuz fiyatlı, ama nerede ise bütün vatandaşlarımızın isimlerini bildiği, bilmiyorsa bile son aylarda arayarak ezberlediği bu ilaçları firma üretmemektedir. Daha önce yabancı bir ilaç firması tarafından üretilen bu ilaç, yabancı firma üretimden çekilince ismi değişerek başka bir firmaya geçmişti. Şimdi bu firmada üretmiyor. Aldığımız bilgiye göre başka bir firma üretim hazırlığına girişmiş yeni yılda piyasaya verilmesi düşünülüyormuş."

İlaç fiyatlarının düşük ve ucuz olmasının hem vatandaş hem de devlet tarafından aranılan, önemli bir özellik olduğunu vurgulayan Saydan, "Ama ilaçların bulunabilir olması her şeyden daha önemlidir. Fiyatı ucuzlatılan ama piyasaya verilmeyen, vatandaşa ulaştırılamayan ilaçların kimseye faydası olamaz." dedi. Saydan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Çok acil olarak yanlış ilaç fiyat politikasından vazgeçilmesi gerekmektedir. Ayrıca son derece önemli diğer bir hususta, referans fiyat aldığımız, ekonomik kriz geçiren (Yunanistan, Portekiz) ülkelerin de referans ülke konumundan acilen çıkarılması gerekmektedir. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, alınan önlemleri hayretle izliyoruz. Bakanlığın ifadesine göre bu ilaçlardan firmanın elinde deposılın flakon 1.2 adlı ilaçtan 21.087 adet, deposilin falkon 2.4 adlı ilaçtan da 1.148 adet mevcutmuş. Şimdi eczanelerimizde bulunmayan ama üretici firmanın elinde bulunan bu ilaçlar ülke hastanelerinden verilecekmiş.Elbette doğal afet veya savaş gibi felaketlerde bu durum kullanılabilir. Ama bildiğimiz kadarıyla ülkemizde böyle bir durum yok. TEİS olarak yanlışlığı artık tescillenmiş olan yanlış ilaç fiyat politikasının düzeltilmesi gerektiğini yetkililere ve kamuoyuna defalarca ilettik, defalarca dile getirdik. Tekrarlamak isteriz ki vatandaşlarımızın eczanelerimizde bulamadığı ilaçlardaki sorun bizlerden kaynaklanmamaktadır. Sorun yanlış ilaç fiyatlandırma politikasıdır. Yetkilileri de son kez uyarmak istiyoruz lütfen bu yanlıştan bir an evvel dönün."
CİHAN

Yorumlar