TCMB:Tüketici fiyatları üzerinde maliyet yönlü baskılar sürebilir

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) özellikle Türk lirasındaki değer kaybıyla 2013 yılının ikinci yarısından itibaren imalat sanayi fiyatlarında gözlenen yüksek oranlı artış eğiliminin, önümüzdeki dönemde tüketici fiyatları üzerinde maliyet yönlü b.

Google Haberlere Abone ol
TCMB:Tüketici fiyatları üzerinde maliyet yönlü baskılar sürebilir

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) özellikle Türk lirasındaki değer kaybıyla 2013 yılının ikinci yarısından itibaren imalat sanayi fiyatlarında gözlenen yüksek oranlı artış eğiliminin, önümüzdeki dönemde tüketici fiyatları üzerinde maliyet yönlü baskıların sürebileceğine işaret ettiğini bildirdi.

TCMB, Şubat ayı fiyat gelişmeleriyle ilgili yaptığı değerlendirmede, söz konusu ayda tüketici fiyatları yüzde 0,43 arttı ve yıllık enflasyon sınırlı bir yükselişle yüzde7,89 düzeyinde gerçekleştiğini kaydetti. Döviz kurunun gecikmeli etkileri sonucu çekirdek enflasyon göstergelerinde belirgin bir yükseliş gözlendiğine işaret edilerek, gıda fiyatlarındaki olumsuz seyir ve döviz kuru hareketlerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefinin üzerinde seyredeceği tahmin edildi.

Değerlendirmede Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Şubat ayında yüzde 1,38 arttı ve grup yıllık enflasyonu 1,68 puan yükselerek yüzde 12,40 oldu. Türk lirasında gözlenen değer kaybının gecikmeli etkilerine bağlı olarak imalat grubu geneline yayılan fiyat artışları yavaşlamakla birlikte sürdü. Bu dönemde özellikle gıda, tekstil, motorlu kara taşıtları ve petrol ürünleri fiyatlarında yüksek oranlı artışlar gözlendi. Petrol ve ana metal hariç tutulduğunda da imalat sanayi enflasyonu ana eğilimi yükseldi.

SON 5 YILIN EN YÜKSEK SEVİYELERİ

Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde Şubat ayında tüm alt grupların yıllık enflasyonundaki yükseliş devam etti. Özellikle, dayanıksız ve sermaye malı yıllık enflasyonları son 5 yılın en yüksek seviyelerine (sırasıyla yüzde 11,95 ve 15,98) ulaştı. Sonuç olarak, özellikle Türk lirasındaki değer kaybıyla 2013 yılının ikinci yarısından itibaren imalat sanayi fiyatlarında gözlenen yüksek oranlı artış eğilimi, önümüzdeki dönemde tüketici fiyatları üzerinde maliyet yönlü baskıların sürebileceğine işaret etti.
CİHAN

Yorumlar