TCMB'den "sadeleşmede sona yaklaşıldı" sinyali

- Ziraat Yatırım Ekonomisti Yılmaz: - "Sadeleşme açısından sona çok yaklaştığımızı söylüyorlar. Koridorun genişliğinin 150-200 baz puan olabileceği sinyalini aldım" - "Önümüzdeki dönemde gıda komitesi sayesinde gıdada istediklerine ulaşabilecekleri görüşü hakim. Gıda tarafında artık pek bir endişeleri kalmamış gibi görünüyor" - Şeker Yatırım Başekonomisti Girgin: - "Sadeleşmenin sonuna gelindiği ve 1-2 toplantıda sürecin tamamlanacağını düşünüyorum. Tahminim 2 toplantıda süreç sona erecektir"

Google Haberlere Abone ol
TCMB'den "sadeleşmede sona yaklaşıldı" sinyali

İSTANBUL (AA) - BELGİN YAKIŞAN MUTLU - Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) sadeleşme açısından sona çok yaklaşıldığı ve koridorun genişliğinin 150-200 baz puan olabileceği sinyalini aldığını söyledi.

AA muhabirine, TCMB'nin Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, toplantıda yeni bir şey söylenmediğini, daha çok makro alana yoğunlaşıldığını dile getirdi.

Yılmaz, sanayi üretiminin nisan ayında düştüğünü anımsatarak, toplantıda, ikinci çeyrekte sanayi üretiminde ılımlı bir artış yaşanabileceğinin belirtildiğini kaydetti.

Dış talep iyi giderken, iç talep kaynaklı siparişlerin ihracat siparişlerine göre daha güçlü seyrettiğinin vurgulandığını aktaran Yılmaz, "Merkez Bankası, asgari ücret ve istihdamdaki artışın, iç talebi desteklediğini ve bunun da sağlıklı olduğu görüşünde. Kredi büyümesi ile ekonomik büyüme arasındaki bağlantının son dönemde azaldığı, kredi büyümesinin artık çok hızlı gitmemesine rağmen ekonomik büyümenin devam ettiği belirtiliyor. Dolayısıyla bu ekonomik büyümeyi istihdam ve asgari ücret artışına bağlıyor. 'Büyümeyi krediyle sağlasaydık, bu sağlıksız bir durum olurdu' diyorlar." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Suriyeli sığınmacıların nüfusun yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturduğunun, bunun da iç talebi artırarak ekonomik büyümeye katkı yaptığının dile getirildiğini bildirdi.

Buna karşın Suriyelilerin iç talebe katkısının piyasada yeteri kadar algılanmadığı görüşünün hakim olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu katkının sanılandan daha olumlu bulunduğunu söyledi.

Yılmaz, gıda fiyatlarına ilişkin toplantıdaki izlenimlerinden de bahsederek, şunları ifade etti:

"Gıda fiyatlarının, özellikle Gıda Komisyonu sayesinde ılımlı seyrettiği düşünülüyor. Turizmdeki azalmanın etkilerinden de bahsedildi. Güneydeki otellerde taze gıda talebinin azaldığı, bunun da gıda fiyatlarına olumlu yansıyacağı söyleniyor. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde gıda komitesi sayesinde gıdada istediklerine ulaşabilecekleri görüşü hakim. Özellikle temel mal fiyatları nedeniyle enflasyon trendinin iyileştiği düşünülüyor ve hizmet enflasyonunun katı olduğu görüşündeler. Sonuç olarak gıda tarafında artık pek bir endişeleri kalmamış gibi görünüyor."

Sadeleşme açısından ise sona çok yaklaşıldığının söylendiği bilgisini veren Yılmaz, şu an 175 baz puan olan faiz koridoru genişliğinin 150-200 baz puan seviyelerinde olabileceği sinyalini aldığını kaydetti.


- "Temmuz ayı enflasyon raporuna ilişkin revizyon izlenimi almadık"


Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin de Merkez Bankası toplantısından aldığı izlenime ilişkin, "Sadeleşmenin sonuna gelindiği ve 1-2 toplantıda sürecin tamamlanacağını düşünüyorum. Tahminim 2 toplantıda süreç sona erecektir." dedi.

Küresel koşulların elverdiği sürece TCMB'nin tek faize geçeceğini aktaran Girgin, bu tek faizin doğal olarak "politika faizi" olarak adlandırılacağını ve yüzde 7,5 ila yüzde 8 aralığında olabileceği izlenimi edindiği bilgisini de verdi.

Girgin, enflasyona ilişkin ise "26 Temmuzda açıklanacak yılın 3'üncü enflasyon raporunda detaylı bakacaklar. 'Enflasyon iyi gidiyor' diyorlar ama temmuzda önemli bir revizyon izlenimi almadık, çünkü gıda ve enerji fiyatlarının birbirini dengelediği ifade ediliyor." değerlendirmelerini yaptı.





Yorumlar